Apetitul românilor pentru deserturi este în creștere. Care sunt cele mai noi ingrediente care se găsesc în prăjituri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Astfel că școlile de profil au început să aibă cereri mai multe, în special de la persoane tinere care își doresc să afle secretele unui desert perfect.
Cezar a început cu un blog culinar, apoi a urmat cursuri specializate în țară și în străinătate, iar acum și-a deschis o cofetărie.
Cezar Popel Stanislau, cofetar: "Rețetele sunt adaptate mereu. Gusturile sunt destul de standard la noi. Se merge foarte mult pe vanilie, ciocolată, fistic. Deja când începi să aduci în rețete fructe de pădure, unt de arahide sau combinații precum lămâia cu busuiocul, mango, lumea este puțin mai reticentă".
Apetitul românilor pentru deserturi este în creștere. Dovadă că unele laboratoare au avut vânzări mai mari și cu 40%.
Ana Consulea este unul dintre cofetării de succes ai României. A câștigat premiul pentru cel mai bun cofetar al anului 2021. A urmat Școala de Cofetari din Franța, apoi s-a întors în țară, unde și-a deschis propria cofetărie.
Ana Consulea, chef cofetar: "Tinerii din România sunt din ce în ce mai interesați de această meserie. În plus, modelele afișate peste tot reprezintă niște oameni total calificați. Eu cred că este loc de o dezvoltare foarte mare. Noi, în laborator, avem din ce în ce mai mulți tineri. Avem oameni în echipă care au început de la 18 ani".
În România sunt aproape 9.000 de cofetării, patiserii si covrigăriiȘi Tom este un chef cofetar-patiser venit din Anglia, care deține o patiserie în București. Si el confirmă că piața este în continuă creștere.
Tom Rees, chef cofetar-patiser: "Ar trebui să fie mai multe școli pentru tinerii din România ca să se dezvolte această meserie. Din ce în ce mai mult oamenii vor produse mai proaspete, făcute de un artizan. În special, cred că după ce oamenii merg în vacanțe și se întorc în țară, oamenii vor produse pe care le-au gustat în Franța sau în altă țară".
În ultimii trei ani au apărut și multe școli care oferă cursuri contra-cost pentru cei care își doresc să învețe arta deserturilor.
Cristina Mehedințeanu, trainer cofetar: "Sunt și emisiunile culinare, mediul online iar ajută multă. Este o meserie până la urmă. Sunt persoane care se califică aici ca mai apoi să plece în străinătate. Sunt salarii foarte bune. Începând de la 20.000 de lire pe an până la 30-40.000".
Oana Păunescu, cursantă: "Vreau să-mi deschid o patiserie artizanală. Pâine cu maia, foietațe și o cofetărie cu specific românesc. Gogoși, clătite, plăcinte cu mere, plăcinte cu dovleac, amandine, savarine".
Cele mai recente date arată că la nivel naţional sunt înregistrate aproape 9.000 de cofetării, patiserii si covrigării.