(P) Problemele și soluțiile din cartierul GREENFIELD Băneasa. O privire echilibrată
În ultimii doi ani, cartierul GREENFIELD Băneasa a fost subiectul unor discuții și critici, cu păreri împărțite, atât din partea locuitorilor, cât și din partea autorităților și a presei.
Acestea au venit în contextul dezvoltării urbane a Bucureștiului într-un ritm mult mai alert decât infrastructura. Cei mai mulți s-au grăbit să învinovățească atât dezvoltatorul cartierului, cât și locuitorii pentru situația creată și de aici a pornit valul de critici.
Dar ce se află în spatele cartierului de peste 6.000 de locuitori? Sunt doar probleme sau există și soluții? Ce investiții se fac acolo? Cum se dezvoltă un cartier de o asemenea anvergură în Capitală? Asta intenționăm să aflăm în cele ce urmează.
Controversele legate de infrastructură
Una dintre principalele critici adresate cartierului GREENFIELD Băneasa se referă la accesul rutier și infrastructura de transport. Locuitorii au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește conectivitatea cu restul orașului, ceea ce a generat frustrare și a dus la numeroase plângeri. În prezent, putem vedea îmbunătățiri notabile: drumuri modernizate și noi legături de transport public care încearcă să răspundă nevoilor comunității.
Dezvoltatorul cartierului, IMPACT Developer & Contractor, a înaintat autorităților o serie de soluții pentru facilitarea accesului rutier. Una dintre acestea, care se află în stadiul cel mai avansat, se referă la construcția unei căi de acces care să facă legătura între partea de nord a Aleii Teișani și Centura București printr-o bretea poziționată sub Podul Hobanat de pe Centura București. Soluția va fi implementată după ce va fi aprobată de autoritățile locale.
Până la aprobarea autorităților, a fost implementată o soluție pentru fluidizarea traficului din zonă. În urmă cu două luni a fost reconfigurată intersecția dintre Aleea Teișani, breteaua DN1 și Centura București, astfel încât locuitorii să poată ieși și intra mult mai ușor în cartier.
Desigur, într-o capitală europeană, accesul la transportul în comun ar trebui să fie obligatoriu, din orice punct al orașului. În GREENFIELD Băneasa poți ajunge cu autobuzul 203, care urmează traseul Metrou Piața Victoriei – Piața Presei – Șoseaua București-Ploiești – Greenfield Băneasa. Sunt două stații de autobuz în cartier, capătul de linie fiind situat la GREENFIELD Plaza, centrul comercial ce deservește locuitorii din ansamblu. Pe viitor, odată cu finalizarea noii magistrale de metrou, M6, locuitorii din GREENFIELD vor avea acces la stația de metrou Bruxelles, care face legătura cu 1 Mai.
Cum rămâne cu infrastructura din cartier?
Construirea unui ansamblu rezidențial cu peste 3.000 de apartamente până în prezent, presupune o investiție considerabilă, în special în România, unde întreaga infrastructură ajunge în cele din urmă tot în sarcina dezvoltatorului. Terenul pe care se construiește GREENFIELD Băneasa era un teren agricol gol. Odată cu dezvoltarea ansamblului, IMPACT Developer & Contractor a realizat peste 15 km de drumuri, precum și întreaga infrastructură de utilități și iluminat public. La o plimbare prin cartier, vei vedea că este un mic oraș, cu toate utilitățile și facilitățile integrate.
Educația: investiție în viitor
Una dintre cele mai mari preocupări ale oamenilor când vine vorba de locuință este accesul la instituții educaționale. Sunt multe voci care spun că un ansamblu rezidențial de dimensuni mari ar trebui să includă școală și/sau grădiniță. Preocuparea este una legitimă, având în vedere că pupulația Bucureștiului este în continuă creștere, însă în ultimii 30 de ani nu a fost construită nicio școală publică, ceea ce a dus la supra-aglomerarea școlilor publice.
O astfel de preocupare o au și locuitorii din GREENFIELD Băneasa, având o medie de vârstă de 37 de ani și un copil de vârstă școlară. Dezvoltatorul a răspuns acestei nevoi cu o donație către Primăria Municipiului București a terenului și a proiectului pentru construirea unei grădinițe și a unei școli de stat. Autoritățile au acceptat donația și în acest an au început lucrările la școala și grădinița de stat, care vor fi funcționale cel mai probabil începând cu anul școlar 2025/2026. Acesta este cel mai important pas făcut de către un dezvoltator imobiliar pentru oferirea unui mediu educațional solid în cartier, aproape de locuință.
Până la finalizarea centrului educațional din GREENFIELD Băneasa, locuitorii au acces la unități preșcolare deschise în apropierea cartierului.
Cartierul GREENFIELD Băneasa se află într-un moment important al dezvoltării. Cu toate că provocările sunt reale, există și oportunități considerabile pentru a transforma acest cartier într-un model de dezvoltare urbană durabilă și responsabilă. Este o poveste complexă, cu multe fațete, care merită explorată și înțeleasă pe deplin. GREENFIELD Băneasa rămâne cel mai cunoscut cartier din București și unul dintre cele mai impresionante din toate punctele de vedere.
Citește continuarea articolului pe blogul GREENFIELD Băneasa.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
21-10-2024 09:00
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.