Zaibărul și prazul, vedete în orașul lui Amza Pellea: ”Un ingredient magic”. Ce spun somelierii despre licoarea oltenească

×
Codul embed a fost copiat

Zaibărul și prazul au fost vedete weekend-ul trecut, în orașul lui Amza Pellea. Elevii și profesorii din Băilești s-au întrecut în mâncăruri care de care mai apetisante. Toate făcute - cum altfel?... - cu praz.  

Iar gospodarii au concurat cu licorile, făcute după rețete tradiționale, pentru titlul de ”cel mai bun zaibăr”.

Tocănița cu legume printre care și praz, chiftele cu praz, practic, prazul este vedeta”.

La concursul "Prazul în bucate" au participat elevi și profesori de la școlile din Băilești. S-au întrecut în prepararea mâncărurilor, toate, evident, pe bază de praz. De la sarmale, ciorbe și chiftele, până la clătite sau pizza.

Avem pizza cu praz, e o aromă deosebită, e un gust deosebit atunci când adaugi praz în mâncare, e ca și un ingredient magic”.

Citește și
Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”
Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Reporter: Cât este un fir de praz?

Profesoară: 3 lei. Am zis că fiind al nostru, din bătătură cum se zice la noi aici în zonă, am zis să lăsăm puțin la preț”.

Dar atracția festivalului a fost concursul de zaibăr.

Ștefan Gheorghișan, producător: „Față de anii anteriori este mai puțin, dar mai bun din cauza secetei, din cauza condițiilor atmosferice, producția este mai mică, dar calitativ e mai bun. În jur de 12-13 lei/litrul”.

”Ăsta este zaibăr exact cum îl avea Nea Mărin Amza Pellea” 

În primul rând îl avem în suflet, după care îl avem pe mâini - e specific culorii și tradiția vinului negru”.

Un zaibăr bun dezleagă limba și împrietenește oamenii, spun localnicii.

Ăsta este zaibăr exact cum îl avea Nea Mărin Amza Pellea. Tradiția o ducem mai departe. După rețetele vechi, nu ne abatem”.

Există chiar și somelieri convinși că, în timp, zaibărul ar putea ajunge și pe mesele celor mai pretențioși.

George Ignat, somelier: „De exemplu, să comparăm zaibărul cu un roșu de Bordeaux e destul de dificil acuma, dar în câțiva ani totul e posibil”.

Știm de la Nea Mărin și chiar de atunci mă gândeam ce fel de vin o fi acest zaibăr și iată ca am reușit în viața aceasta să ajung la Băilești și să degust acest vin excepțional”.

Festivalul Zaibărului și al Prazului a ajuns la a 22-a ediție.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Zaibărul lui Nea Mărin este pe cale de dispariție. Tot mai puțini localnici fac acest vin
Zaibărul lui Nea Mărin este pe cale de dispariție. Tot mai puțini localnici fac acest vin

S-a făcut zaibărul lui Nea Mărin, iar anul acesta are o savoare aparte, în ciuda secetei, spun producătorii. Și totuși, deși a devenit marcă înregistrată din 2009, acest produs unic este tot mai puțin cantitativ.

Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”
Mircea Dinescu, despre zaibărul din orașul lui Amza Pellea: ”Trebuie băut repede”

Au curs râuri de zaibăr duminică în Băileşti, judeţul Dolj, la festivalul dedicat acestei licori parfumate.

Festival cu piftie de prepeliță și caracatiță, acasă la Brâncuși: „E o premieră”
Festival cu piftie de prepeliță și caracatiță, acasă la Brâncuși: „E o premieră”

S-a ținut un adevărat ospăț într-o localitate din Gorj, la festivalul piftiilor. Cei care au vrut să iasă în evidență au prezentat juriului piftie de pește, de prepeliță sau chiar de caracatiță. Iar în Băilești - Dolj, oltenii au sărbătorit zaibărul.

Amza Pellea l-a făcut celebru, iar acum riscă să dispară definitiv
Amza Pellea l-a făcut celebru, iar acum riscă să dispară definitiv

La Băileşti, toamna are aromă de zaibăr. Din păcate, de la an de an scade numărul gospodarilor care mai ştiu tainele vinului oltenesc.

Parlamentul a votat ca 21 martie sa fie Ziua Olteniei. Profesor de istorie:
Parlamentul a votat ca 21 martie sa fie Ziua Olteniei. Profesor de istorie: "Ei s-au considerat tot timpul mai aparte"

Oltenii sunt tare mandri ca de marti au ziua lor, asa ca au inchinat un pahar de zaibar si au inceput petrecerea.

Recomandări
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul zilei de joi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”
Mesajul lui Iordănescu pentru fanii români înainte de EURO 2024: ”Avem mereu nevoie de voi, la greu mai mult decât oricând!”

Selecţionerul Edward Iordănescu a transmis un mesajul pentru suporteri înainte de Euro-2024. El spune că naţionala are nevoie de fani exact atunci când lucrurile nu merg prea bine.