Guvernul a adoptat planul de iarnă pentru furnizarea energiei, dar ține măsurile la secret din "motive comerciale"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a aprobat, miercuri, planul de iarnă pentru energie electrică și gaze, astfel încât să trecem cu bine peste sezonul rece. Autoritățile din domeniu au estimat stocurile, producția de energie și cererea.

„Se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective”, se arată în document.

Executivul a publicat doar una dintre anexele prevăzute în hotărâre, cea pivind componența Comandamentului energetic de iarnă. Anexa nr. 2 nu a fost publicată.

„Anexa nr. 2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale”, a transmis Guvernul.

„Anexele nr.1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre”, mai precizează Executivul.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Anexa 1, cu componența Comandamentului energetic de iarnă:

Citiți mai jos textul hotărârii Guvernului.

Premierul a dat asigurări că românii cu venituri mici nu vor plăti facturi mai mari, în timp ce șeful statului spune că nu își dorește nimeni ca oamenii să tremure.

Pentru a ne descurca la iarnă, autoritățile au calculat în primul rând care ar putea fi cererea, dar și producția de energie electrică.

Dispeceratul Energetic Național estimează un consum pentru perioada noiembrie 2022 - martie 2023 de aproximativ 26.000 de GWh, mai mic cu doar 0,7% decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior. Deși consumul de energie electrică a scăzut cu 5% în prima jumătate a acestui an, autoritățile cred că va crește mai mult la iarnă când, din cauza problemelor pe care le au rețelele de termoficare din București și alte orașe, oamenii vor folosi mai mult calorifere electrice, aeroterme și alte aparate de încălzire, ceea ce va face ca economia să fie atât de mică, față de anul trecut.

În ceea ce privește producția, se estimează o scădere a energiei produse de hidrocentrale, din cauza secetei, după ce în prima jumătate a anului producția a fost cu o treime mai mică. Pe de altă parte, pentru a compensa, producția pe bază de cărbune și de hidrocarburi ar urma să se înregistreze creșteri de 5% și 11%.

O parte dintre informațiile referitoare la stocurile pe care România le are rămân, însă secrete.

Nicolae Ciucă, premierul României:Cred că este important să subliniem că cetăţenii vulnerabili vor menţine acelaşi cost la plata energiei, la plata gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară, nu cred că cetăţenii trebuie să îşi facă probleme din acest punct de vedere”.

Klaus Iohannis, președintele României:Întrebarea mea următoare și discuția următoare cu premierul și cu ministrul Energiei a fost cum vom trece iarna. Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Acesta este răspunsul pe care l-am primit și pe care pot să vi-l dau. Nu își dorește nimeni ca românii să stea acasă și să tremure de frig. Însă acolo unde se poate face economie, este înțelept, este bine și este corect să se facă”.

Actul normativ aprobat de Guvern definește și un comandament energetic de iarnă, din care fac parte atât instituții de stat, cât și companii din sectorul de energie electrică și cel de gaze naturale.
 

Ce prevede hotărârea Guvernului: 

Art.1.- (1) Se constituie Comandamentul energetic de iarnă, având, în principal, următoarele obiective:

a) monitorizarea funcționării Sistemului Electroenergetic Național și a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023;

b) identificarea situațiilor de disfuncționalitate ce pot apărea în sectorul de energie și în cel de gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 și stabilirea măsurilor operative, altele decât cele administrative, privind nivelul de siguranță și securitate în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național și al Sistemului Național de
Transport al Gazelor Naturale, precum și măsurile operative privind stocurile de combustibil;

c) informarea Guvernului, ori de câte ori situaţia o va impune, asupra măsurilor de la lit. b), precum și a problemelor ce nu pot fi soluţionate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă.

(2) Măsurile aprobate prin prezenta hotărâre sunt în competenţa autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuții în domeniul energiei, nominalizate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă.

Art.2.
(1) Comandamentul energetic de iarnă se compune din reprezentanți ai instituțiilor și autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, potrivit anexei nr. 1. Componența Comandamentului energetic de iarnă este prevăzutî în anexa nr. 1.

(2) Instituțiile și autoritățile statului competente în domeniul energiei, precum și operatorii economici prevăzuți la alin. (1) desemnează în cadrul Comandamentului energetic de iarnă un număr de maximum 2 reprezentanți fiecare.

Art. 3. - Componența nominală a Comandamentului energetic de iarnă se stabilește prin ordin al ministrului energiei în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Art. 4. - Se aprobă Analiza estimativă și măsurile privind funcționarea Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, potrivit anexei nr. 2.

Art. 5. – Anexa nr. 2, care conține informații sensibile din punct de vedere comercial puse la dispoziție de operatorii economici din sectorul energetic, nu se publică în Monitorul Oficial al României și se comunică doar instituțiilor/autorităților statului competente în domeniul energiei, precum și operatorilor economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.

Art. 6 - Anexele nr.1 și nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Nicolae Ciucă: Coaliția cu PSD poate funcționa în continuare, dacă vom fi adversari la alegerile prezidențiale
Nicolae Ciucă: Coaliția cu PSD poate funcționa în continuare, dacă vom fi adversari la alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă spune că poate funcţiona coaliţia în continuare, dacă se va confrunta cu Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale din 2024.

 

Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor
Ciucă anunță că PNL va avea propriul candidat la prezidențiale. Decizia ar putea avea un impact direct asupra alegerilor

Deși au avut liste comune la alegerile europarlamentare, PNL și PSD ar putea merge separat la prezidențiale. Liderii celor două formațiuni nu se înțeleg în privința desemnării unui candidat comun.

Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”
Alegeri la USR pentru un nou președinte, organizate în 24 și 25 iunie. Cătălin Drulă: ”Pe 28 iunie predau mandatul”

Preşedintele demisionar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat că în cursul zilei de marţi va convoca Congresul partidului pentru data de 29 iunie, la Bucureşti, în vederea alegerii unui nou Birou Naţional.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.