Moțiune simplă împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu.

×
Codul embed a fost copiat

Deputaţii au dezbătut, marți, moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Virgil Popescu, intitulată: ”România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”.

Documentul este susținut și de parlamentarii din Forța Dreptei.

Votul pe moţiune va fi dat miercuri, 7 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor.

Moțiunea se numește "România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu", iar în document USR susţine că orice zi în plus în care Popescu este ministru înseamnă "încă o oră de frig pe care românii o vor îndura la iarnă".

"Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Este emblema acestui guvern eşuat, format din băieţi nu prea deştepţi. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaţilor din industria prelucrătoare. Şi se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei - chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă", se menţionează în document, potrivit Agerpres.

Citește și
Virgil Popescu
Plafonarea preţurilor la energie, extinsă până în august 2023. Virgil Popescu: „Stimulăm populaţia să facă economie”
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Virgil Popescu: Moţiunea USR, un ghiveci românesc

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat la dezbaterea moţiunii simple care îl vizează, că aceasta este ”o declaraţie politică pe steroizi, bună doar să agite puţin lucrurile, de parcă războiul de la graniţă şi contextul european delicat nu ar fi fost suficiente”. Potrivit News.ro, el a a precizat că moţiunea simplă ”a fost făcută exact cum pregăteşti un ghiveci românesc cu legume – câteva ceva pentru fiecare”.

Ministrul Energiei a afirmat că moţiunea simplă ”a fost făcută exact cum pregăteşti un ghiveci românesc cu legume – câteva ceva pentru fiecare”. ”Câteva mesaje pentru AUR, că mai nou, sunt partenerii lor de nădejde de opoziţie, totul condimentat cu minciuni, exagerări şi o aromă inconfundabilă de panică”, a mai spus el.

Nu ştiu cine anume a redactat acest document numit moţiune, dar pot să vă spun că este un om de un cinism ieşit din comun. Să minţi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor despre vieţi pierdute la Complexul Energetic Oltenia este dezonorant şi descalificant. Spuneţi-ne voi cum moare câte un angajat al CEO la fiecare 5 zile, pentru că am sunat la Complex ca să verific informaţia şi am aflat că în anul 2022 au fost înregsitrate ZERO accidente mortale şi 5 accidente de muncă, cele mai puţine de la înfiinţarea CEO. Cum să minţiţi cu decese doar pentru voturi? Chiar să fi ajuns USR cioclul politicii româneşti?! Ruşine! De trei ori ruşine. Atât de mult urâţi minerii şi mineritul, încât aţi început cu o minciună macabră despre CEO”, a comentat ministrul Energiei.

Ministrul a prezentat și ”minciunile” din moţiunea simplă:

1.Specula nu a fost încurajată de Guvernul PSD-PNL. Specula ar fi fost încurajată dacă nu am fi luat măsurile din OUG 119.

2.Specula a fost descurajată de la adoptarea Ordonanţei de Urgenţă de săptămâna trecută şi acest lucru se vede în cantităţile mai mici care au început să fie tranzacţionate PZU. Asta înseamnă că energia nu se mai vinde succesiv pentru a-i creşte preţul, ci se vinde direct la cel care nevoie de ea.

3.USR sperie românii cu facturile de la gaze şi curent, în cel mai cinic şi deplorabil mod posibil. Iată factura mea. Iată cât am plătit eu. Vreau să văd şi factura dnului Drulă, a dnei Prună şi da, Ludovic, vreau să văd şi factura ta! ”Dragi colegi din Opoziţie, haideţi să arătaţi toţi facturile! Este factura mea, unde locuiesc în Bucureşti. E în valoare de 120 de lei. Am consumat 140 de khw. Este adevărat, am şi o locuinţă la Drobeta Turnu Severin, unde sunt şi prosumator, acolo şi costurile sunt ceva mai mari, pentru că mi-am instalat pompe de căldură, ca să economisesc gaz. Apropos, nu am văzut pe vreun lider politic al Opoziţiei din România să îndemne românii să folosească becuri cu LED, nu incandescente, pentru că acestea cu LED consumă mai puţin; nu am văzut să încurajeze cineva susţinut ca românii care au posibilitatea să devină prosumatori; nu am văzut pe cineva să le şi spună cum pot nu să facă economii la gaze şi energie electrică pentru ţară, ci pentru a rămâne ei, oamenii, cu mai mulţi bani la dispoziţie la final de lună”, a spus el.

”Am văzut doar oameni din Opoziţie care sădesc panică, şi se uită bucuroşi când ea se propagă, şi am văzut oameni din Coaliţie, care caută soluţii”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Ministrul a continuat:

”Iată adevărul care trebuie să stopeze panica artificial creată: 80% dintre consumatorii români, adică un număr de 7.189.415 consumatori consumă până în 156 kwh energie electrică. Adică sunt complet acoperiţi de plafonul impus prin OUG, acela de 300 kwh, din care primi 255 la preţ de 80 de bani! Mai mult, 11% dintre consumatorii români consumă până în 292 kwh energie electrică şi doar o mică parte dintre ei va trebui să plătească diferenţa la preţ pentru doar 37 de kwh, dintre 255 şi 292 kwh. Deci, ca să fie clar, dacă o gospodărie consumă 275 de kwh pe lună, aceasta va avea 255 de kwh acoperiţi de plafonul de 80 de bani şi doar 20 kwh la preţul din contract”. ”Reiau pe această cale îndemnul către toţi românii să caute CEL MAI MIC PREŢ DE PE PIAŢĂ pe care un furnizor electrică îl poate. Acesta se situează sub plafonul de 0,80 lei pentru kwh. Haideţi să le spunem oamenilor şi unde este curentul mai ieftin, nu doar că vine Apocalipsa energetică. Tot ceea ce faceţi este să induceţi panică, crezând că românii se vor uita către voi cu încredere.Greşit. Românii îşi dau seama că sunteţi mânaţi fie de nepricepere, fie de reavoinţă, fie de o combinaţie între cele două”, a mai spus mininistrul Energiei.

Virgil Popescu a mai precizat că ”cifrele nu mint, spre deosebire de iniţiatorii moţiunii”.

Cătălin Drulă (USR): Virgil Popescu, groparul energiei din România, este ministrul PSD

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, "groparul energiei din România, este ministrul PSD", a declarat liderul USR, deputatul Cătălin Drulă, potrivit Agerpres.

"Virgil Popescu arde gazul de pomană la Ministerul Energiei de trei ani de zile. De trei ani de zile nu poate invoca nici greaua moştenire, nici că n-a avut timp să-şi pună în practică proiectele. Dezastrul energiei în care a ajuns România i se datorează sută la sută şi îi aparţine şi în orice parlament normal la cap un astfel de ministru ar fi demis. (...) Dar voi, PNL şi PSD, sunteţi pe interesul de gaşcă, nu pe interesul celor v-au trimis aici şi care suferă din cauza ministrului Virgil Popescu", a declarat Cătălin Drulă.

El a susţinut că liberalul  Virgil Popescu "este ministrul PSD", avertizând încă că acest lucru va fi ţinut minte de electorat.

"Îi văd pe cei de la PSD cu capul în jos. Voi îl ţineţi ministru. Este un ministru PSD. Virgil Popescu, groparul energiei din România, este ministrul PSD. Dar nu-i nimic, că românii nu uită. Asta de mâine, când o să-l apăraţi pe Virgil, vă ţin minte. O să vină şi pentru voi şi pentru ei ziua decontului. Se apropie, v-o garantez eu", a adăugat deputatul USR.

George Simion (AUR): Virgil Popescu "îşi bate joc de români"

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, "care îşi bate joc de români", a fost menţinut de trei cabinete succesive, a declarat marţi liderul AUR, deputatul George Simion, în plenul Camerei Deputaţilor.

"Virgil Popescu stă frumos la banca lui, a executat toate ordinele pe care le-a primit şi este menţinut în trei cabinete succesive ca ministru al Energiei: în cabinetul Orban, susţinut de USR, în cabinetul Cîţu, din care a făcut parte şi USR-ul, şi desigur în cabinetul Ciucă, împreună cu PSD. Este invincibilul ministru al Energiei, care pretinde calm, înţelepciune, viziune. Vă bateţi joc de toţi românii, care poate nu plătesc atât de mult direct costul, îl plătesc indirect pentru subvenţii de peste 3 % din PIB şi plătesc zi de zi prin preţuri, pentru că subvenţionaţi consumatorii casnici, dar puneţi pe butuci economia României", a afirmat Simion, la dezbaterea moţiunii simple USR "România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu".

Potrivit acestuia, "ultimul tun" dat de ministrul Energiei priveşte Termocentrala Mintia.

"Şi acolo am văzut reprezentanţi ai PSD, alertaţi, revoltaţi (...), dar "Hoţul Virgil" este lăsat să vândă cu 90 de milioane Termo Mintia, unde doar 150 de milioane a fost retehnologizarea. Am un anunţ pentru investitorul găsit de dumneavoastră, domnule ministrul al Energiei, domnul Virgil: Nu o sa permitem vânzarea Termo Mintia şi o să ne legăm şi cu lanţuri dacă trebuie, la Deva. O să vă oprim. (...) Dacă nu sa va putea cu votul PSD, pe 2 octombrie românii o să iasă în stradă şi partidele care îl susţin pe Virgil Popescu ca ministru al Energiei vor deconta electoral", a adăugat Simion.

PSD nu susține moţiunea simplă împotriva ministrului Popescu, în ciuda dorinței lui Tudose

 

Potrivit News.ro, senatorul Daniel Zamfir (PSD) a declarat, marţi, la Digi24, că PSD nu va vota moţiunea simplă împotriva ministrului Virgil Popescu pentru că formaţiunea sa nu vrea să provoace o criză guvernamentală.

”PSD nu va vota moţiunea simplă împotriva domnului ministru Virgil Popescu şi nu pentru că domnul Popescu ar fi potrivit acolo, am spus-o de atâtea ori, domnul Popescu este piatra de moară a acestui guvern. Domnul Popescu ar trebui să plece, dar acest lucru trebuie să se facă într-o discuţie în coaliţie”, a spus Daniel Zamfir.

Senatorul PSD a precizat că PSD ”nu vrea să creeze în niciun caz o criză guvernamentală”.

”Noi credem că această coaliţie trebuie să continue, evident este singura soluţie de stabilitate în România, ca atare PSD nu va vota. Nu s-a luat o decizie în partid, eu vorbesc acum în nume personal, este ceea ce cred eu. În mod sigur, vom discuta în partid, dar eu vă spun ce cred eu că se poate întâmpla” a menţionat Zamfir.

Parlamentatul PSD a mai afirmat că ”nu suntem în situaţia de a crea criză guvernamentală pentru că USR, în momentul acesta, profitând de situaţia de nemulţumire a populaţiei şi nu numai faţă de ceea ce face ministrul Popescu, profită de acest moment politic şi evident depune moţiune”. ”În niciun caz nu e momentul unei crize guvernamentale, în niciun caz PSD nu va fi cel care va alimenta această criză guvernamentală”, a mai spus el.

În urmă cu câteva zile, Mihai Tudose, care este vicepreședinte al partidului Social Democrat, a declarat că cere remanierea lui Virgil Popescu de la Ministerul Energiei, deoarece - susține el - ”o mare parte din haosul care este în prezent i se datorează”.

De ce este acuzat ministrul Energiei

 

”Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Este emblema acestui guvern eşuat, format din băieţi nu prea deştepţi. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaţilor din industria prelucrătoare. Şi se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei – chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă”, spun iniţiatorii acestei moţiuni, potrivit News.ro.

Potrivit USR, ”opera de artă a guvernării PSD-PNL-UDMR, desăvârşită de Virgil Popescu cu o seninătate inconştientă şi cu complicitatea ANRE, este celebra schemă de compensare şi de plafonare”.

”În loc de predictibilitate, „SCHEMA” – căci acest guvern nu putea concepe decât o „schemă”, o „făcătură”, o „şmecherie” sau „o manevră” – a generat panică şi incertitudine. A îndatorat companii critice pentru economia românească, a vulnerabilizat zeci de mii de locuri de muncă şi a slăbit securitatea energetică a României într-un context internaţional extrem de dificil. Pentru că românii trebuie să ştie, aşa cum spunea la un moment dat „o echipă câştigătoare” de la PNL. Dragi români, de fiecare dată când plătiţi factura la energie electrică sau gaze naturale, multiplicaţi de cel puţin 3-4 ori preţul. De ce? Pentru că aţi consumat, fără să vreţi, energie electrică şi gaze naturale pe datorie. Aici ne-au adus băieţii nu prea deştepţi din Guvernul PSD-PNL-UDMR: pe factură să vedem una, dar, în realitate, preţul să fie triplu! Aşa funcţionează o SCHEMĂ!”, afirmă parlamentarii USR.

Opoziţia mai acuză faptul că ”diferenţa de preţ e consemnată în caietul de datorii al Guvernului, la fel ca la cârciuma din Las Fierbinţi, doar că, peste câteva luni, la iarnă, vom fi actorii principali în filmul „LAS RĂCIŢI”!”

”Sloganul „SCHEMEI” puse la cale de guvernarea Ciucă e foarte simplu de ţinut minte: „Români, dormiţi liniştiţi! Stinge Virgil Popescu lumina pentru voi!” La iarnă, nu trebuie să vă îngrijoraţi că avem un război la graniţă care ne afectează inclusiv energetic, nu trebuie să faceţi economie la energie şi nu trebuie să vă cronometraţi duşurile cu apă caldă. A rezolvat Virgil Popescu treaba asta, încă din vară: companii din industria prelucrătoare şi-au restrâns sau chiar şi-au închis, deja, activitatea! Iată cum am devenit eficienţi energetic: nu mai avem nevoie de energie, pentru că s-a îngrijit Virgil Popescu să pună economia pe butuci şi nu mai are cine să o consume”, spune USR în moţiune.

USR mai afirmă că în trei ani, palmaresul ministrului Popescu este de neegalat:

0 (ZERO) MW noi de energie electrică puşi în producţie, 6.000 MW retraşi din producţie! Investiţiile sunt pe hârtie şi în poze electorale, dar, în realitate, ele lipsesc cu desăvârşire. Centrala de la Iernut zace neterminată încă din 2019. Peste câţiva ani o veţi vinde şi pe aceasta la fier vechi? Noi proiecte regenerabile ZERO. Şi lista poate continua. În trei ani, domnule ministru, aţi propulsat România de la o piaţă cu preţuri mici la energie, cum ne spuneaţi chiar dumneavoastră în 2020, direct în fruntea clasamentului cu cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană! Sunteţi campionul falimentului – şi al celui economic, şi al celui moral!”

Aruncaţi aceleaşi minciuni cu aşa-zisa speculă, când de fapt tot acest guvern a creat specula prin măsurile menite să bage bani în buzunarele firmelor de partid. Cum le explicaţi românilor că, deşi ţara noastră este printre cele mai puţin dependente energetic de Rusia din UE, tot ei simt cel mai usturător preţurile la energie? În timpul acesta, pentru Guvernul falimentului PSD-PNL sunt mai importante sinecurile de partid decât specialiştii pe care îi ignoraţi cu o aroganţă iresponsabilă. Românii s-au săturat de teatrul vostru jenant în care îl criticaţi pe ministrul sărăciei energetice, dar votaţi rămânerea lui în funcţie. Dacă astăzi veţi alege din nou să faceţi scut în jurul lui Virgil Popescu...Domnilor de la PSD, să le explicaţi micilor producători din judeţele Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi sau Buzău de ce bruma lor de venituri din agricultură şi mici afaceri este înghiţită de inflaţie şi de preţurile la energie. Pe de altă parte, să le explicaţi şi angajaţilor de la C.E. Oltenia cum, din cauza condiţiilor inumane de muncă, în anul 2022 moare câte un angajat la fiecare cinci zile. Domnilor de la UDMR, când o să vă duceţi în campanie pentru voturi, să le explicaţi celor 2.155 de angajaţi de la Romaqua, celor 1.068 de angajaţi de la Azomureş sau celor 441 de angajaţi de la Fabrica de Lapte din Baraolt de ce a fost mai important să-l ţineţi la căldurică pe Virgil Popescu decât să vă pese de situaţia celor mai importante companii din judeţele Harghita, Mureş şi Covasna! Domnule Popescu, orice zi în plus în care sunteţi ministru înseamnă încă o oră de frig pe care românii o vor îndura la iarnă! Altfel, trăiască guvernul falimentului!”, mai spun cei de la USR. 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Veste bună pentru românii care au centrală pe gaze. Guvernul a eliminat plafonul de consum
Veste bună pentru românii care au centrală pe gaze. Guvernul a eliminat plafonul de consum

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru compensarea facturilor la energie. Ministrul Virgil Popescu a anunțat că în această iarnă nu va mai exista un plafon de consum la gaze pentru compensarea facturilor.

Plafonarea preţurilor la energie, extinsă până în august 2023. Virgil Popescu: „Stimulăm populaţia să facă economie”
Plafonarea preţurilor la energie, extinsă până în august 2023. Virgil Popescu: „Stimulăm populaţia să facă economie”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, la finalul şedinţei de guvern în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, că schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023.

Ministrul Energiei: Stocurile de gaze naturale din depozitele României s-au apropiat de 73%
Ministrul Energiei: Stocurile de gaze naturale din depozitele României s-au apropiat de 73%

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că stocurile de gaze naturale s-au apropiat de 73%, menţionând că în depozite sunt 2,28 miliarde de metri cubi de gaz.

PSD vrea remanierea ministrului PNL al Energiei: ”O mare parte din haosul de astăzi i se datorează”
PSD vrea remanierea ministrului PNL al Energiei: ”O mare parte din haosul de astăzi i se datorează”

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose cere remanierea lui Virgil Popescu de la Ministerul Energiei, deoarece - susține el - ”o mare parte din haosul care este în prezent i se datorează”.

 

Cât plătește Guvernul pentru facturile compensate la energie.
Cât plătește Guvernul pentru facturile compensate la energie. "Profitorii", amenințați cu suprataxe

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, că Agenţia Naţională de Reglementare în Energie a estimat impactul schemei de compensare a facturilor de energie la 16 miliarde de lei.  

Recomandări
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.  

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Ce se întâmplă în sectoarele 1 și 2, după ce actualii primari au acuzat fraudarea alegerilor. Ar fi dispărut 1.000 de voturi
Ce se întâmplă în sectoarele 1 și 2, după ce actualii primari au acuzat fraudarea alegerilor. Ar fi dispărut 1.000 de voturi

Sunt tensiuni mari în sectoarele 1 și 2 ale ale Capitalei, unde actualii primari, acuza fraudarea votului de duminică. Clotilde Armand, spune că au fost ilegalităţi în mai multe secţii, şi că ar fi dispărut 1.000 de voturi.