Militanții talibani, la putere în Afganistan. Guvernul s-a prăbușit, iar președintele a fugit din țară

×
Codul embed a fost copiat

La aproape 20 de ani de la debutul războiului din Afganistan, militanţii talibani au preluat din nou controlul capitalei Kabul.

Guvernul susţinut de coaliţia condusă de Statele Unite s-a prăbuşit, preşedintele afgan a fugit din ţară şi mii de oameni se tem acum pentru vieţile lor.

Statele vestice au petrecut toată ziua de ieri şi o bună parte din noapte transportându-şi personalul şi cetăţenii de la ambasade pe aeroportul din Kabul, transformat într-o fortăreaţă.

Mii de localnici panicaţi, colaboratori sau angajaţi ai coaliţiei, au luat cu asalt aeroportul, cu speranţa că vor prinde un loc într-unul dintre avioanele care părăsesc ţara.

La lăsarea serii, coloanele de talibani au intrat din toate părțile în capitala afgană, fără nicio opoziție. Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară în cursul zilei, iar palatul prezidențial a fost ocupat de militanți înarmați.

Citește și
Afganistan
În Afganistan, talibanii preiau controlul asupra capitalei Kabul. Ambasadele își evacuează personalul
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Sosirea talibanilor a fost marcată de focuri de armă într-un oraș care era oricum obișnuit cu asta. În unele cartiere au avut loc jafuri, chiar și în districtul diplomatic, iar localnicii au fost sfătuiți să stea în case. În mare parte, însă, militanții s-au ferit să facă uz de arme.

Suhail Shaheen, reprezentant al talibanilor: "Scopul nostru e securitatea orașului Kabul. Vrem că bunurile oamenilor, onoarea lor, să nu aibă de suferit și să nu fie crime."

În capitala afgană, însă, tensiunea e uriașă. Unul dintre primele lucruri pe care le-au făcut talibanii, a fost să deschidă porțile unei închisori de la marginea orașului.

Clarissa Ward, corespondent CNN: "Cu mii de deținuți în oraș, putem presupune că există uriașa probabilitate să avem unele momente haotice.”

În acest timp, în altă parte a capitalei afgane, mii de oameni disperați s-au înghesuit pe drumul care duce la aeroportul internațional Hamid Karzai, transformat în ultimul bastion afgan al Coaliției care, în urmă cu 20 de ani, răsturna regimul taliban.

Numai că zborurile comerciale au fost suspendate, pentru a face loc celor militare. Măsura a tăiat una dintre ultimele căi de scăpare pentru afganii care se tem de regimul taliban.

Oamenii, foști colaboratori ai coaliției, translatori sau angajați ai ambasadelor vestice, însoțiți de familii, speră să prindă un loc în avioanele de transport care părăsesc Afganistanul sau măcar să se pună la adăpost de talibani, în spatele dispozitivului de securitate al coaliției. Toți se tem pentru viața lor.

Localnicii sunt resemnaţi cu faptul că talibanii s-au întors şi preiau controlul. În Kabul însă, oamenii sunt foarte speriaţi, pentru că mulţi dintre ei au lucrat pentru guvern, iar alţii se aşteaptă să fie executaţi pentru că au colaborat cu forţele Coaliţiei Internaţionale.

Pe de altă parte, reprezentanții talibanilor au dat asigurări repetate că locuitorii din Kabul și afganii în general nu au de ce să se teamă de ei. Au anunțat chiar că vor permite accesul oricui la educație, inclusiv femeilor.

Cu toate asigurările date de talibani, elicopterele Coaliției au făcut toată ziua curse dus-întors între ambasadele europene și aeroport. Printre statele care și-au evacuat personalul diplomatic și angajații, sub pază armată, se numără Franța, Italia și Croația.

Deteriorarea extrem de rapidă a situației l-a determinat pe președintele american Joe Biden să expedieze în Kabul încă o mie de parașutiști de elită. Forțele americane desfășurate pe aeroportul din capitala afgană ajung astfel la 6.000, cu misiunea de a evacua personalul diplomatic, precum şi pe afganii care au lucrat pentru forţele Coaliţiei.

În cursul zilei, au sosit și 600 de militari britanici, cu același obiectiv de a evacua în siguranță personalul ambasadei.

Avansul fulgerător al talibanilor a adus gruparea islamistă la porțile capitalei în doar 9 zile. În acest răstimp, talibanii și-au instalat steagurile albe în toate orașele importante ale țării și au cucerit în marș forțat o provincie după alta.

Pe plan internațional, căderea Kabulului e văzută ca un eșec major al Coaliției, în general, și al Statelor Unite, în principal. Un eșec comparabil cu căderea Saigonului în 1975.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Istoria de două decenii a conflictului din Afganistan. Cum a apărut și ce urmează
Istoria de două decenii a conflictului din Afganistan. Cum a apărut și ce urmează

După 20 de ani de conflict, forțele străine ar fi trebuit să se retragă din Afganistan în urma unui acord între Statele Unite ale Americii și militanții talibani pe care i-au îndepărtat de la putere în 2001.

În Afganistan, talibanii preiau controlul asupra capitalei Kabul. Ambasadele își evacuează personalul
În Afganistan, talibanii preiau controlul asupra capitalei Kabul. Ambasadele își evacuează personalul

În Afganistan, talibanii preiau controlul asupra capitalei Kabul.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.