Război în Ucraina, ziua 97. Kremlinul ar fi dispus să negocieze cu Kievul și să semneze acordul care "ar duce către pace"

Trupele rusești controlează aproape jumătate din Sievierodonetsk, în timp ce un tribunal ucrainean a condamnat doi soldați ruși la închisoare pentru crime de război.

Kremlinul ar fi dispus să negocieze cu Kievul și să semneze acordul care
Imago

ȘtirileProTV.ro v-au prezentat, marți, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

31-05-2022 09:01
31-05-2022 23:27

Rușii avansează în interiorul orașului Severodonețk, de care depinde controlul întregii provincii Luhansk, din estul Ucrainei.

31-05-2022 22:57

Germania, un nou acord cu Grecia pentru trimiterea de vehicule de luptă în Ucraina

Germania va livra vehicule de luptă de infanterie (IFV) Greciei pentru ca guvernul de la Atena să poată transmite arme de tip sovietic Ucrainei, a anunțat cancelarul german Olaf Scholz.

Cancelarul german anunță că a fost încheiat un acord cu premierul grec.

Scholz nu a oferit detalii cu privire la ce fel de vehicule de luptă de infanterie va preda Berlinul Greciei - sau ce fel de arme va transmite Atena Kievului.

Potrivit unei surse din domeniul Apărării, Berlinul intenționează să livreze Greciei aproximativ 100 de vechi vehicule de luptă de infanterie Marder, deținute de producătorul de armament Rheinmetall.

În schimb, Atena ar urma să livreze Ucrainei IFV-uri BMP de tip sovietic, a declarat sursa pentru Reuters, potrivit Sky News

31-05-2022 22:47

Rusia susține este dispusă să semneze un acord de pace cu Kievul

Valentina Matviyenko, președintele Consiliului Federației Ruse, a transmis, marți, că Moscova este dispusă să negocieze cu Kievul și să semneze acordul care "ar duce către pace", transmite agenția rusă Interfax, citată de baha.com.

Mai mult, Matviyenko a afirmat că Moscova și Kievul au fost aproape de a ajunge la un acord privind rămânerea Ucrainei ca "stat neutru, precum Austria, fără arme nucleare, însă cei care dețin controlul extern "nu au permis ca acest acord să fie parafat".

Potrivit acesteia, obiectivul major al operațiunii militare din Ucraina a fost distrugerea armelor și acordul ca Kievul să nu adere la Uniunea Europeană, păstrându-și în același timp statutul de stat non-nuclear. Anterior, Matviyenko a declarat că Moscova pregătește sancțiuni de represalii împotriva Occidentului, vizând "slăbiciunile" acestora.

Belarus și Turcia au devenit platforme pentru negocierile ruso-ucrainene, dar până acum tratativele au fost, de fapt, suspendate.

31-05-2022 22:44

Oficial al regiunii: Severodonețk este cel mai fierbinte loc din Ucraina

Roman Vlasenk, șeful districtului de stat Severodonețk, din regiunea Luhansk, afirmă că orașul este "cel mai fierbinte loc din Ucraina în acest moment".

Într-un interviu acordat pentru BBC, Roman Vlasenk spune că Rusia "a aruncat totul asupra lui".

Întârzierea ajutorului militar din partea Europei și a SUA, cum ar fi armele antitanc, este o problemă deosebită, adaugă el, fiind imposibilă evacuarea civililor și livrarea de ajutor umanitar.

În ceea ce privește personalul militar ucrainean de pe teren, este egal cu cel al Rusiei, mai spune Vlasenko. Cu toate acestea, el transmite că Rusia "are mai multă aviație și artilerie", ceea ce îi împiedică să se poată apăra împotriva forțelor rusești sau să lanseze contraofensive.

31-05-2022 22:00

Lavrov susține că Occidentul profită de Ucraina „pentru a-i mobiliza pe alții”

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe a lansat, marți, un nou atac către Occident, pe care îl acuză că se folosește de conflictul din Ucraina pentru a "mobiliza" țările care nu sunt aliații „de sub steagul său”.

"Formarea unei lumi multipolare este în curs de desfășurare. Colegii noștri occidentali încearcă să împiedice aceste procese și vor să își extindă dominația în toate regiunile", a declarat Lavrov la întâlnirea cu secretarul general al Organizației Cooperării Islamice (OCI), Hissein Brahim Taha.

La începutul zilei de marți, Lavrov a acuzat Occidentul că împiedică eforturile Rusiei de a rezolva situația privind lipsa de alimente pe fondul „operațiunii militare” a Moscovei în Ucraina și a blocadei porturilor acestei țări din Marea Neagră, transmite baha.com.

31-05-2022 21:15

Un rezervor cu acid azotic a fost lovit de ruși în orașul Severodonețk

Un atac aerian al rușilor a lovit un rezervor de acid azotic în orașul Severodonetsk, aflat pe linia frontului, a declarat un guvernator local ucrainean.

Într-o postare pe Telegram, Serhiy Gaidai i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să nu părăsească adăposturile antiaeriene din cauza riscului pe care îl reprezintă fumul toxic al rezervorului de acid, potrivit Sky News.

Serhiy Gaidai a adăugat o fotografie în care se putea vedea un nor roz mare deasupra clădirilor de apartamente.

Guvernatorul local nu a oferit informații despre eventuale victime.

"Locuitorii din regiune să nu iasă din adăposturi", a scris el, în timp ce îi îndemna pe oameni să folosească măști de gaze.

Severodonețk a devenit un punct central al războiului, forțele rusești făcând din această localitate o țintă-cheie în înaintarea lor.

Dacă Rusia capturează orașul Severodonețk, aceasta ar oferi Moscovei controlul asupra întregii regiuni Luhansk, și, totodată, ar fi cea mai mare victorie a sa în invazia de până acum.

Sky News precizează că nu a reușit să verifice independent aceste afirmații. 

31-05-2022 20:12

Zelenski salută sancțiunile UE, dar critică întârzierea lor

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a salutat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei impus de Uniunea Europeană, dar a criticat blocul pentru întârziere.

Liderii UE au ajuns la un nou acord privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia, prin care "vor reduce efectiv aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului".

"Au trecut peste 50 de zile între al cincilea și al șaselea pachet de sancțiuni, situația este inacceptabilă pentru noi", a declarat Zelenski, conform Sky News

31-05-2022 19:18

Peste 4.000 de civili uciși în timpul războiului din Ucraina, susține ONU

Circa 4.113 de civili, inclusiv 264 de copii, au fost uciși până în prezent în timpul războiului din Ucraina, a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

Aproape 5.000 de persoane au fost rănite, majoritatea rănilor fiind provocate de bombardamente sau lovituri aeriene, a adăugat organizația, conform Sky News.

În regiunile Donețk și Luhansk, care au fost supuse unui baraj de atacuri, 2.337 de persoane au fost ucise și 2.808 au fost rănite.

În ciuda faptului că bilanțul victimelor este deja foarte ridicat, organizația a avertizat că numărul real al victimelor este probabil să fie mult mai mare.

31-05-2022 19:11

Italia: Majoritatea statelor mari din UE se opun aderării Ucrainei

Mario Draghi, premierul Italiei, a afirmat, marți, că majoritatea marilor state membre ale Uniunii Europene sunt împotriva acordării statutului de candidat la aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

"Statutul de candidat la UE pentru Ucraina este contestat de aproape toate statele majore ale Uniunii, aș spune chiar de toate, cu excepția Italiei", a declarat Draghi și a precizat că este puțin probabil ca Ucraina să primească acest statut, potrivit baha.com.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că țara sa nu se așteaptă să devină membru al blocului în curând, dar speră la un "loc garantat" în UE. Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a remarcat că ar putea dura ani de zile pentru aderarea Ucrainei la bloc. Se așteaptă ca UE să se pronunțe în luna iunie cu privire la cererea de aderare a Kievului.

31-05-2022 18:44

Scholz: Germania va pune capăt importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022

Germania își menține obiectivul de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

El a adăugat că opțiunile privind modul în care vor fi gestionate rafinăriile din estul Germaniei, unde mii de angajați se tem că își vor pierde locurile de muncă, nu au fost încă stabilite.

"Deocamdată, este important să găsim o perspectivă care să protejeze locurile de muncă din Leuna și Schwedt", a declarat Scholz, la Bruxelles, după un summit cu liderii Uniunii Europene care au convenit asupra unui embargo gradual asupra importurilor de petrol rusesc, potrivit Al Jazeera.

31-05-2022 18:10

Macron: Nu pot fi excluse noi sancțiuni împotriva Rusiei

Emmanuel Macron, președintele Franței, a declarat că nu pot fi excluse noi sancțiuni împotriva Rusiei în următoarele săptămâni, iar țările "nu trebuie să excludă nimic".

Vorbind cu reporterii după un summit UE la Bruxelles, Macron a mai spus că discuțiile recente dintre Rusia și Turcia privind exporturile de alimente din Ucraina au produs "concluzii pozitive".

"Sper că următoarele zile sau săptămâni vor face posibilă rezolvarea acestei situații", a spus președintele Franței, potrivit Sky News.

31-05-2022 18:04

Lukașenko a premiat agenți KGB din Belarus

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a acordat distincții de stat agenților KGB locali pentru rolul lor în ceea ce el a declarat a fi o operațiune de salvare a șoferilor de camioane belaruși blocați în Ucraina de când Rusia a invadat-o în februarie.

Lukașenko a declarat la televiziunea de stat că, după ce a început așa-numita "operațiune specială" a Rusiei, câteva zeci de șoferi au devenit "ostatici ai situației" și au trebuit să fie aduși înapoi acasă de către serviciile de securitate belaruse. El a spus că doi dintre șoferi au fost uciși.

"Vă sunt recunoscător pentru operațiunea desfășurată de dumneavoastră pentru a ne elibera oamenii, practic din captivitate", a declarat Lukașenko, potrivit BBC.

31-05-2022 17:08

Herson intenționează să se alăture în curând Federației Ruse

Autoritățile din Herson plănuiesc să devină parte a Federației Ruse în viitorul apropiat, a declarat, marți, pentru TASS, vicepreședintele Kirill Stremousov, șeful administrației militaro-civile din regiune, potrivit baha.com.

Anterior, Stremousov a dezvăluit planurile autorităților din zonă de a se adresa președintelui rus Vladimir Putin cu o cerere de a deveni parte a Rusiei. "Orașul Herson este Rusia", a declarat Stremousov la acel moment, explicând că planul este de a trece complet la legislația rusă până la sfârșitul anului.

În urmă cu mai puțin de o săptămână, regiunea și-a închis granițele cu zonele controlate de armata ucraineană în scopuri de securitate.

31-05-2022 16:49

Kremlinul înarmează Insula Șerpilor și cu sisteme de rachete sol-aer S-300

Forţele ruse continuă să-şi întărească poziţiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, a afirmat, marţi, şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram, citat de agenţia de presă ucraineană Ukrinform, relatează Agerpres.

Totodată se menţine pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei şi a regiunilor limitrofe, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră "Kalibr" se află în prezent în Marea Neagră, a indicat responsabilul ucrainean.

Între timp, potrivit lui Bratciuk, Ucraina se înarmează cu rachete care vor ajuta la alungarea forţelor ruse atât din partea de nord-vest a Mării Negre, cât şi din Crimeea anexată şi din regiunile din sud-est ocupate temporar.

Oficialul ucrainean subliniază că nu pot rămâne neobservate eforturile inamicului rus de a-şi consolida capul de pod în Insula Şerpilor, unde Rusia a trimis unităţi suplimentare din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, între care două divizioane de sisteme de rachete sol-aer S-300, cu rază lungă de acţiune.

Invadatorii ruşi au instalat în Insula Şerpilor mai multe echipamente şi tehnică militară, iar lângă insulă se află deja două nave ale Federaţiei Ruse, semnala zilele trecute agenţia de presă ucraineană.

Acestea pot fi văzute în imaginile din satelit de pe Planet.com şi Maxar Technologies, pe care bloggerul OSINT, Tim Earhart, le-a postat pe Twitter.

31-05-2022 15:51

Ucraina va trimite în judecată 80 de presupuși criminali de război

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat, marți, că va începe urmărirea penală a 80 de presupuși criminali de război, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Un grup alcătuit din mai multe state investighează presupusele crime de război comise de trupele Kremlinului. Acest colectiv se va întâlni cu Karim Khan de la Curtea Penală Internațională de la Haga.

Venediktova a anunțat, de asemenea, că Estonia, Letonia și Slovacia se vor alătura Ucrainei, Lituaniei și Poloniei în această investigație.

Procurorul Khan a transmis că nimeni nu are un cec în alb pentru a face ce vrea, relatează Reuters. Khan speră că și alte țări vor sprijini ancheta privind crimele de război și a adăugat că se lucrează la deschiderea unui birou la Kiev pentru a investiga crimele de război.

31-05-2022 15:20

Lavrov cere Kievului şi Occidentului să acţioneze împotriva crizei cerealelor

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov consideră că numai Kievul ş Occidentul pot acţiona pentru a permite exportul cerealelor ucrainene şi ruseşti, blocate de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, care alimentează riscul unei crize alimentare mondiale, relatează AFP.

Ţările occidentale, care au creat o tonă de probleme artificale prin închiderea porturilor lor navelor ruse, prin desfiinţarea lanţurilor logistice şi financiare, trebuie să se gândească derios la ceea ce contează cel mai mult”, îndeamnă şeful diplomaţiei ruse, care se referă la sancţiunile impse de Occident Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

”Fie că fac PR pe tema securităţii alimentare, fie că rezolvă această problemă prin măsuri concrete, mingea este în terenul lor”, subliniază Lavrov.

Ministrul rus îndeamnă din nou Ucraina, care luptă de trei luni împotriva inavziei ruse, să-şi demineze apele teritoriale în jurul porturilor, pentru a permite trecerea în Marea Neagră a navelor încărcate cu cereale.

31-05-2022 15:15

Un grup de ceceni s-a filmat în orașul Severodonețk în timp ce vorbeau cu localnicii. La un moment dat, unul dintre aceștia s-a urcat pe o clădire și a aruncat steagul Ucrainei.

31-05-2022 15:08

Premierul Poloniei: Am vrea să-l vedem pe Putin înlăturat total din cursă

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că i-ar plăcea să-l vadă pe preşedintele rus Vladimir Putin "înlăturat cu totul" de la Kremlin, informează marţi dpa.

"Dacă Europa şi lumea liberă vor pierde această bătălie, vor pierde acest război, noi nu vom mai fi în siguranţă, pentru că vom fi mereu sub ameninţare şi şantajaţi de Putin", a declarat Mateusz Morawiecki pentru Sky News, în timpul summitului UE de la Bruxelles asupra războiului din Ucraina.

"Am vrea să-l vedem (pe Vladimir Putin) înlăturat total din cursă", a spus premierul Poloniei, adăugând că Putin reprezintă "o putere brutală".

31-05-2022 14:46

Putin ar fi dat termen armatei ruse să captureze întregul Donbas până la 1 iulie

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie.

31-05-2022 14:43

Un parlamentar rus a sugerat răpirea unui ministru al Apărării al unei țări membre NATO

Un parlamentar rus a sugerat răpirea de către Kremlin a unui ministru al Apărării al unei țări membre NATO care va călători în Ucraina și aducerea acestuia la Moscova pentru interogare.

Parlamentarul Oleg Morozov, ales în Parlament pentru prima dată în 1993 și membru puternic al partidului Rusia Unită, a declarat că furnizarea armelor de către Occident în Ucraina înseamnă o amenințare directă la adresa Rusia și ar putea duce la revizuirea obiectivelor militare.

Fiind invitat la emisiunea 60 Minutes, la televiziunea de stat din Rusia, acesta a sugerat interceptarea unui ministru al Apărăii al unei țări membre NATO în timp ce ar merge la Kiev cu trenul. „Apoi putem să ne dăm seama cine cui a dat ordin și pentru ce, cine e reponsabil pentru ce exact”.

„Nu este o imagine mitică...Acum sunt noi reguli în lume. Lăsați toți acei miniștri care se adună în Kiev să se gândească puțin la cum ar fi să se trezească în Moscova”, a spus acesta.

31-05-2022 14:24

Gazprom a oprit furnizarea de gaz către Olanda

Gigantul energetic rus Gazprom transmite că a oprit furnizarea de gaz către firma olandeză GasTerra, după ce compania a refuzat să plătească în ruble.

GasTerra susține că a anticipat mișcarea prin achiziționarea de 2 miliarde de metri cubi de gaz din altă parte.

31-05-2022 13:06

Rusia: 2 milioane de ucraineni ar trebui uciși

La televiziunea rusă de stat se discută nu doar despre cum ar putea fi distruse Statele Unite, dar și despre cum 2 milioane de ucraineni ar trebui uciși.

31-05-2022 12:55

Armata rusă a descoprit cadavrele a 152 de combatanţi ucraineni în oţelăria Azovstal, la Mariupol, în sud-esrtul Ucrainei, şi este pregătită să le predea Ucrainei, anunţă marţi Ministerul rus al Apărării.

31-05-2022 12:34

Alți doi soldați ruși au fost condamnați la închisoare pentru crime de război

Un tribunal ucrainean a condamnat doi soldați ruși capturați la 11 ani și jumătate de închisoare, marți, pentru atacarea unui oraș din estul Ucrainei, fiind al doilea verdict dat pentru crime de război.

31-05-2022 12:04

Un consilier al lui Zelenski susține că rachetele americane cu rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri ar fi suficiente pentru ca armata ucraineană să respingă ofensivele rusești.

Declarațiile vin după ce președintele Joe Biden a spus că SUA nu vor trimite Ucrainei sisteme de rachete „care pot lovi în Rusia”.

31-05-2022 12:01

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov anunţă marţi că urmează să efectueze o vizită în Turcia miercurea viitoare, la 8 iunie, pentru a discuta despre implementarea unor ”coridoare securizate” de transport al cerealelor ucrainene.

Serghei ”Lavrov se va duce în Turcia la 8 iunie, cu o delegaţie militară, pentru a discuta, între altele, despre instaurarea unor coridoare securizate de transport al cerealelor”, anunţă şeful dplomaţiei ruse.

Aceasta este problema cea mai importantă”, subliniază Lavrov.

Moscova vrea să ”să înfiinţeze un centru de observare a coridoarelor la Istanbul”, anunţă şeful diplomaţiei ruse.

31-05-2022 11:59

Reacția Rusiei după ce cea mai mare bancă a fost exclusă din SWIFT

Principala bancă rusească Sberbank anunţă marţi că excluderea sa din sistemul internaţional Swift, impusă de către Uniunea Europeană, va avea doar un efect limitat, în contextul în care grupul a fost afectat deja de alte sancţiuni care i-au fost impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia.

Lucrăm în mod normal. Principalele restricţii snt deja în vigoare”, anunţă într-un comunicat Sberbank.

Banca rusă este vizată deja de sancţiuni dure impuse de către Statele Unite şi Regatul Unit.

Excluderea (Sberbank) din Swift nu schimbă cu nimic situaţia în privinţa reglementelor internaţionale”, insită banca rusească.

31-05-2022 11:27

Herson și Zaporojie ar fi trecut la utilizarea rețelelor rusești de comunicații mobile și internet

Regiunile ocupate Herson și Zaporojie ar fi trecut la utilizarea rețelelor rusești de comunicații mobile și internet, potrivit unui consilier al guvernului numit de Rusia în Crimeea. Acesta a declarat că deja ar fi fost puse în vânzare cartele SIM.

Un alt atac terorist al Kievului a dus la întreruperea comunicațiilor în regiunile Herson și Zaporojie. Rusia a anticipat asta. În teritoriile eliberate, acum este vorba exclusiv de internet și comunicații rusești. De fapt, acesta este sfârșitul propagandei ucrainene, turnurile de minciuni ale lui Zelenski au căzut”, a declarat consilierul.

31-05-2022 11:25

Momentul în care un blindat al forțelor ruse trece peste o mină.

31-05-2022 11:22

Gazprom a a întrerupt complet livrările de gaze către traderul olandez de gaze GasTerra, după ce acesta nu a reușit să facă plățile în ruble pentru gazele livrate în aprilie, notează Al Jazeera.

31-05-2022 10:57

Rusia îl acuză pe jurnalistul francez ucis în Donbas că este un ”mercenar”

”Guvernul” ”republicii populare” de la Lugansk, în Donbas, în estul Ucrainei, unde jurnalistul de la BFMTV Frédéric Leclerc-Imhoff, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis ”de o schijă de obuz în timp ce acoperea o operaţiune umanitară”, îl acuză pe tânărul francez că este un ”mercenar străin”, notează News.ro.

31-05-2022 10:35

Rușii au capturat o parte din orașul Severodonețk.

O parte din orașul Severodonețk este „deja controlat de armata rusă”, iar trupele ruse „se îndreaptă treptat spre centrul localității”, a declarat șeful administrației regionale militare din Luhansk. Acesta a negat, însă, informațiile potrivit cărora orașul ar fi fost complet capturat.

Situația este extrem de complicată. Din nefericite, o parte a orașului Severodonețk este deja controlată de armata rusă. Rușii au raportat acum câteva zile că au capturat întregul oraș. Nu este cazul, oamenii noștri sunt acolo. Rușii nu se pot mișca liberi”, a spus acesta.

31-05-2022 10:31

Imagini cu două elicoptere rusești Ka-52 ce zboară haotic deasupra unui lac din regiunea Luhansk. Au fost la un pas de prăbușire.

31-05-2022 09:41

O navă a plecat din portul Mariupol, pentru prima dată de la cucerirea orașului

O navă a plecat din portul Mariupol, pentru prima dată de la cucerirea orașului. Aceasta se îndreaptă către Rusia, potrivit liderului separatist al regiunii Donețk.

Potrivit purtătorului de cuvânt al portului, 2.700 de tone de metal au fost încărcate pe vas.

31-05-2022 09:39

Prezentatoare TV din Rusia: „A început un adevărat război. Este Al Treilea Război Mondial”

Olga Skabeyeva, prezentatoare la televiziunea de stat rusă, a transmis că „poate a venit timpul să admitem că operațiunea specială a Rusiei în Ucraina s-a încheiat, în sensul că a început un adevărat război. Mai mult, este Al Treilea Război Mondial. Suntem obligați să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci și întreaga Alianță NATO”.

31-05-2022 08:14

Cățelușa Kathy, în vârstă de cinci ani, din orașul Maryinka, regiunea Donețk, a fost salvată de polițiști din calea bombardamentelor. Părinții unuia dintre ofițeri au adoptat-o.

31-05-2022 08:13

Alți doi colonei ruși au fost uciși în Ucraina

Alți doi colonei ruși au fost uciși în Ucraina, inclusiv „cel mai bun comandand parașutist al țării”.

31-05-2022 08:11

Cel puțin 32 de jurnaliști au murit în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei

Cel puțin 32 de jurnaliști au murit în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, scrie The Independent.

Dintre aceștia, opt jurnaliști au fost uciși în timpul misiunilor.

31-05-2022 07:08

Belarus va organiza exerciţii de mobilizare militară în lunile iunie şi iulie în regiunea Gomel

Belarus va desfăşura exerciţii de mobilizare militară în lunile iunie şi iulie în regiunea Gomel, a informat luni agenţia de presă de stat BelTA, transmite marţi Reuters.

Regiunea Gomel se învecinează la sud cu Ucraina - în unele porţiuni cu zona de excludere din jurul sectorului unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl -, în timp ce la est se învecinează cu Rusia.

În perioada 22 iunie - 1 iulie vor fi organizate exerciţii planificate cu comisariatele militare - agenţii administrative militare - şi cu forţele armate, a informat comisarul militar al regiunii Gomel, Andrei Krivonosov.

Citește mai mult AICI.

31-05-2022 07:07

Zelenski: În Donbas, este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul oficial transmis zilnic poporului că în Donbas, este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse, iar lupta pentru regiunea Herson continuă. Preşedintele ucrainean mai anunţă că jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff a fost ucis de bombardamente, în regiunea Lugansk, după ce ocupanţii au tras într-o maşină care urmărea localnicii.

Situaţia din Donbas rămâne extrem de dificilă. Armata rusă încearcă să adune forţe în anumite zone pentru a pune din ce în ce mai multă presiune asupra apărătorilor noştri. Acolo, în Donbas, este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse”, a transmis preşedintele Ucrainei.

Severodoneţk, Lysychansk, Bakhmut, Avdiivka, Kurakhove, Slovyansk şi alte câteva aşezări rămân ţinte cheie pentru ocupanţii în această direcţie”, mai spune el în mesaj. 

Citește mai mult AICI.

31-05-2022 07:05

Ministerul Apărării din Ucraina: Forţele ruse încercă să încercuiască trupele noastre în regiunile Doneţk şi Lugansk

Ministerul Apărării din Ucraina spune că forţele ruse efectuează lovituri de artilerie de-a lungul unei mari părţi a frontului care străbate regiunile Lugansk şi Doneţk, în timp ce încearcă să spargă poziţiile defensive ucrainene, potrivit CNN. Serhiy Hayday, şeful Administraţiei Regionale Lugansk, a declarat luni seara că, deşi toate părţile regiunii Lugansk aflate încă sub control ucrainean sunt atacate, „situaţia de la Severodoneţk este cu adevărat cea mai dificilă”.

"Bătăliile au atins intensitatea maximă. Forţele de ocupaţie ruse se angajează pe toată linia frontului şi încearcă să bombardeze poziţiile noastre din spate cu artilerie", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean, Oleksandr Motuzianyk.

Forţele ruse încercă să încercuiască trupele noastre în regiunile Doneţk şi Lugansk”, precizează acesta. 

Citește mai mult AICI.

31-05-2022 07:03

Cea mai mare bancă a Rusiei, eliminată din rețeaua SWIFT

Liderii Uniunii Europene au convenit „în principiu” asupra unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a declarat luni preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă. Printre sancţiuni se află şi eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, din reţeaua SWIFT, precum şi o interdicţie privind asigurarea navelor ruseşti de către companiile din UE şi de de a furniza companiilor ruseşti o gamă largă de servicii. În plus, s-a decis şi suspendarea difuzării a încă trei posturi de stat ruse din UE, scrie news.ro.

Sunt foarte bucuroasă că liderii au reuşit să cadă de acord în principiu asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, acest lucru este foarte important. Datorită acestui fapt, Consiliul ar trebui să poată finaliza acum o interdicţie a aproape 90% din toate importurile de petrol ruseşti până la sfârşitul anului. Acesta este un pas important înainte”, a spus von der Leyen, potrivit CNN. 

Citește mai mult AICI.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Valentin Iumaşev, ginerele lui Elţin, a renunțat la funcţia de consilier onorific al preşedintelui Putin
Valentin Iumaşev, ginerele lui Elţin, a renunțat la funcţia de consilier onorific al preşedintelui Putin

Valentin Iumaşev, ginerele fostului lider rus Boris Elţin, s-a retras luna trecută din funcţia de consilier onorific al preşedintelui Vladimir Putin, informează, luni, Reuters, citând două surse din anturajul lui Iumaşev, potrivit Agerpres.

Război în Ucraina, ziua 96. Luptătorii de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea, susțin separatiștii din Donețk
Război în Ucraina, ziua 96. Luptătorii de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea, susțin separatiștii din Donețk

ȘtirilePROTV.ro v-au prezentat, luni, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Valentin Iumaşev, ginerele lui Elţin, a renunțat la funcţia de consilier onorific al preşedintelui Putin
Valentin Iumaşev, ginerele lui Elţin, a renunțat la funcţia de consilier onorific al preşedintelui Putin

Valentin Iumaşev, ginerele fostului lider rus Boris Elţin, s-a retras luna trecută din funcţia de consilier onorific al preşedintelui Vladimir Putin, informează, luni, Reuters, citând două surse din anturajul lui Iumaşev, potrivit Agerpres.

Război în Ucraina, ziua 96. Luptătorii de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea, susțin separatiștii din Donețk
Război în Ucraina, ziua 96. Luptătorii de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea, susțin separatiștii din Donețk

ȘtirilePROTV.ro v-au prezentat, luni, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.