Război în Ucraina, ziua 65. Trupele ucrainene au recuperat o localitate de importanță strategică, de lângă Harkov

Trupe Ucraina
Getty

ȘtirileProTV.ro vă transmite cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia, în format LIVE TEXT.

29-04-2022 09:49
29-04-2022 21:15

Secretarul general al ONU nu vede tirurile cu rachetă de la Kiev din timpul vizitei sale ca pe un atac personal

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu vede în loviturile cu rachetă asupra Kievului din timpul vizitei sale în capitala ucraineană un mesaj personal, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt, relatează dpa.

"Antonio Guterres nu vede acest atac ca pe unul îndreptat împotriva lui... El l-a luat ca pe un semn. Nu ca pe o lipsă de respect pentru el, ci pentru oamenii din Kiev", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ONU Farhan Haq.

ONU a prezentat de asemenea condoleanţe familiei Virei Hyrych, jurnalista ucisă în atac.

29-04-2022 20:30

Ofensiva rusă în Donbas este în întârziere (Pentagon)

Ofensiva rusă în Donbas, care progresează "lent şi inegal" din cauza rezistenţei opuse de armata ucraineană, a întârziat faţă de calendarul prevăzut, a declarat vineri un înalt responsabil al Pentagonului, relatează AFP.

"Credem că au întârziat faţă de ceea ce sperau să realizeze în Donbas", a declarat presei acest înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

"Au întârziat cel puţin cu câteva zile", a precizat el. "Ei sunt departe de a face joncţiunea" între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk.

29-04-2022 20:18

Nicolae Ciucă: Analizăm, la nivelul MApN, posibilităţile de sprijin cu echipamente pentru Ucraina

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că România analizează posibilitatea de a sprijini Ucraina cu echipamente militare. El a precizat că ţara noastră a oferit un prim set de ajutoare ţării vecine.

Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că la reuniunea miniştrilor Apărării din 40 de ţări s-a discutat despre cerinţele şi nevoile Ucrainei.

”România a avut un prim set de ajutoare care a fost oferit Ucrainei, iar în acest moment, în urma reunirii miniştrilor Apărării, la Ramstein unde aproximativ 40 de ţări au participat, s-au discutat cerinţele şi nevoile din partea Ucrainei”, a declarat Nicolae Ciucă. 

29-04-2022 20:01

Varşovia oferă Ucrainei peste 200 de tancuri T-72, potrivit radioului polonez

Polonia susţine Ucraina vecină în faţa invaziei ruse oferindu-i peste 200 de tancuri de producţie sovietică T-72, potrivit agenţiei de presă IAR a radioului polonez, care citează surse guvernamentale, relatează DPA.

Majoritatea acestor tancuri au trecut deja graniţa ori sunt în drum spre Ucraina, conform agenţiei IAR.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a confirmat zilele trecute livrarea unui număr substanţial de tancuri către armata ucraineană, fără a da cifre.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că, de când a început războiul ruso-ucrainean, Polonia a oferit Ucrainei un ajutor militar evaluat la circa 1,5 miliarde de euro.

29-04-2022 18:58

Lukașenko: Țările baltice nu își lasă cetățenii în Belarus să vadă cât de bine trăiesc belarușii

Lukașenko susține că țările baltice nu își lasă cetățenii să intre în Belarus, astfel încât să nu poată vedea cât de bine trăiesc belarușii, scrie Nexta.

Potrivit acestuia, în țările vecine nu este suficientă ”sare” și aceasta este o problemă de democrație. Prin urmare, dictatura este mai bună.

29-04-2022 19:52

Trupele ucrainene au recuperat o localitate de importanță strategică de lângă Harkov

Forțele armate ale Ucrainei au eliberat de ocupanții ruși satul Ruska Lozova, din regiunea Harkov. Este o localitate importantă din punct de vedere strategic - de aici, forțele ruse au lansat rachete asupra orașului Harkov.

„Unitatea de asalt a Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a eliberat de ocupanți satul Ruska Lozova din regiunea Harkov. Acum este complet sub controlul Forțelor Armate. Aceasta este o așezare importantă din punct de vedere strategic, situată pe autostrada Harkov-Belgorod. Din această suburbie, în timpul ocupației, inamicul a lovit infrastructura civilă și ansamblurile de locuințe din Harkov”, a transmis Comandamentul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

29-04-2022 18:51

Ciucă: România şi Bulgaria condamnă împreună agresiunea forţelor armate ruse

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat vineri că a convenit cu prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, să reconfirme împreună sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, să condamne agresiunea forţelor armate ruse şi să susţină ca atrocităţile şi crimele de război să fie duse în faţa instanţelor de judecată internaţionale, scrie Agerpres. 

Şeful Executivului a susţinut o conferinţă de presă comună cu omologul bulgar, Kiril Petkov, şi comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

"Discuţia de astăzi a fost una foarte productivă, beneficiind de subiecte de interes comun şi, bineînţeles, de prezenţa doamnei comisar, în mod deosebit pentru ceea ce a constituit unul dintre subiectele principale, şi anume modalitatea în care putem să dezvoltăm programele comune de transport şi interconectare. Desigur, am început discuţia noastră pornind de la contextul de securitate. Domnul prim-ministru a venit la Bucureşti după ce a efectuat o vizită în Ucraina, la Kiev, amândoi am fost în această săptămână la Kiev", a declarat Nicolae Ciucă.

29-04-2022 18:38

Polonia şi Cehia vor să ceară fonduri suplimentare de la UE pentru a găzdui refugiaţi ucraineni

Polonia şi Cehia vor adresa cereri comune de a primi fonduri suplimentare de la Uniunea Europeană pentru a găzdui refugiaţi ucraineni pe teritoriile lor, au transmis vineri premierii Mateusz Morawiecki şi Petr Fiala, transmite dpa.

Potrivit lui Morawiecki, aceste fonduri trebuie să vină din surse cu totul noi, nu să fie mutate dintr-un 'sertar' în altul.

De la începutul invaziei ruse, mai mult de trei milioane de ucraineni au trecut graniţa în Polonia, conform cifrelor oficiale.

De asemenea, peste 316.000 s-au refugiat în Cehia şi au primit permise de şedere.

29-04-2022 17:12

Consilier prezidenţial ucrainean: Trupele ucrainene au pierderi mari, dar cele ruse au pierderi colosale

Ucraina a recunoscut vineri că armata sa are pierderi grele în luptele cu trupele ruse în est, dar susţine că acestea din urmă au pierderi şi mai mari, relatează Reuters.

Trupele ucrainene au pierdut controlul asupra unor oraşe şi sate după lansarea ofensivei ruse în estul Ucrainei, însă potrivit Kievului trupele ruse au obţinut aceste câştiguri cu preţul unor mari pierderi umane şi materiale.

''Avem pierderi serioase, dar pierderile ruşilor sunt mult mai mari. Ei au pierderi colosale'', a susţinut Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, după ce s-au retras din nordul Ucrainei pentru a se concentra pe estul şi sudul acestei ţări, trupele ruse adoptă un tipar mai eficient de mişcări operaţionale, unul dintre obiective fiind aparent învăluirea trupelor ucrainene în Donbas. Cu toate acestea, ofensiva rusă în estul Ucrainei a făcut progrese minore joi.

29-04-2022 16:38

Norvegia îşi închide graniţele pentru camioanele şi navele ruseşti

Norvegia îşi va închide graniţele şi porturile pentru camioanele şi navele ruseşti, cu excepţia navelor de pescuit şi Arhipelagului Svalbard, alăturându-se sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană în urma războiului provocat de Rusia în Ucraina, a anunţat, vineri, Ministerul norvegian de Externe, relatează Reuters.

Navele de pescuit sub pavilion rusesc, care adesea îşi debarcă capturile în porturile din nordul Norvegiei, vor fi scutite de la sancţiuni.

Arhipelagul Svalbard din Oceanul Arctic, care operează în baza unui tratat din anii 1920 care permite accesul extins al navelor sub pavilion străin, va fi, de asemenea, exclus de la aceste măsuri, se mai precizează în comunicat.

29-04-2022 15:58

Banca Centrală a Rusiei: Economia Rusiei se va contracta cu până la 10% în 2022

Economia Rusiei se va contracta între 8 şi 10% în 2022, potrivit noilor estimări ale Băncii Centrale a Rusiei, relatează CNN, scrie News.ro.

Banca Centrală a Rusiei a precizat că activitatea economică a început să scadă în martie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, iar statele occidentale au impus sancţiuni. Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, a existat o scădere a activităţii consumatorilor şi a afacerilor şi un declin al importurilor şi exporturilor.

Afacerile din Rusia se confruntă în prezent cu dificultăţi considerabile din punct de vedere al producţiei şi logisticii.

”Mediul extern pentru economia rusă rămâne provocator şi restricţionează semnificativ activitatea economică”, se mai arată în comunicatul băncii.

La începutul acestei luni, Banca Mondială a estimat că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 11.2% în 2022, iar săptămâna trecută, FMI a estimat o contracţie de aproximativ 8,5% în acest an.

29-04-2022 15:47

O scrisoare deschisă îl avertizează pe Olaf Scholz că livrările de armament greu ar putea declanşa un nou război mondial

Mai multe celebrităţi din Germania l-au avertizat într-o scrisoare deschisă pe cancelarul Olaf Scholz că livrările de armament greu către Ucraina ar putea să ducă la declanşarea celui de-Al Treilea Război Mondial, informează vineri DPA.

Renumita jurnalistă şi activistă feministă Alice Schwarzer - fondatoarea şi editorul-şef al revistei EMMA -, scriitorul Martin Walser - laureatul premiului Georg Büchner pe anul 1981 - şi fizicianul Ranga Yogeshwar - fost cercetător la CERN din Elveţia şi autorul unor populare documentare ştiinţifice - se numără printre cei 28 de semnatari ai acestei scrisori, care îl îndeamnă pe cancelarul german Olaf Scholz să nu ofere preşedintelui rus Vladimir Putin un motiv pentru extinderea războiului pe teritoriul ţărilor care fac parte din NATO.

29-04-2022 15:20

Putin a acceptat invitaţia de a participa la summitul G20 din Indonezia

Preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat invitaţia de a participa la summitul G20, care va avea loc pe insula indoneziană, Bali, în noiembrie, a declarat, vineri, preşedintele Indoneziei.

29-04-2022 15:19

Suedia a alocat până la 1,6 miliarde de coroane suedeze pentru a-și consolida prezența militară pe o insulă strategică a Mării Baltice, pe fondul tensiunilor crescute cu Rusia.

29-04-2022 15:13

Rusia nu va găzdui Jocurile Mondiale Universitare în 2023

Federaţia Internaţională a Sportului Universitar (FISU) a anunţat vineri că a decis să amâne organizarea ediţiei 2023 a Jocurilor Mondiale Universitare, ce urmau să fie găzduite de Rusia, la Ekaterinburg, transmite Reuters.

FISU a interzis deja participarea sportivilor şi oficialilor din Rusia şi Belarus la competiţiile sale până cel puţin la sfârşitul operaţiunii militare a Moscovei în Ucraina. În plus, Rusia şi Belarus au fost deposedate de dreptul de organizare a trei competiţii prevăzute în 2022.

29-04-2022 15:09

Norvegia își va închide granițele și porturile pentru camioanele și navele rusești.

Navele de pescuit rusești, care adesea debarcă în porturile din nordul Norvegiei, vor primi scutiri de la sancțiuni, potrivit Reuters.

29-04-2022 14:59

Moscova nu a invitat niciun lider străin la ceremoniile de „Ziua Victoriei”

Moscova nu a invitat anul acesta niciun lider străin la ceremoniile ocazionate de „Ziua Victoriei” la 9 mai, deci nici la parada militară preconizată să aibă loc în Piaţa Roşie, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

29-04-2022 14:23

Zelenski: „Rusia încearcă să umilească ONU”

Președintele Zelenski a transmis că atacurile de joi asupra Kievului au avut la „imediat după” discuțiile sale cu șeful ONU, Antonio Gutarres, „iar asta spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale”.

Acesta a acuzat conducerea Rusiei că încearcă să „umilească ONU și tot ceea ce reprezintă organizația”.

29-04-2022 14:06

Kremlinul a afirmat vineri că propunerea preşedintelui SUA, Joe Biden, de a le permite autorităţilor americane să confişte active ruseşti şi să folosească fondurile astfel obţinute pentru a sprijini Ucraina ar reprezenta o expropriere ilegală, transmite Reuters.

29-04-2022 13:46

Indonezia prezidează în prezent Grupul celor 20 de economii majore (G20), iar președintele țării i-a invitat atât pe Zelenski, cât și pe Putin la summitul din noiembrie.

29-04-2022 13:33

Forţele armate ruse şi-au oprit temporar ofensiva în estul Ucrainei

Forţele armate ruse şi-au oprit temporar ofensiva în estul Ucrainei în timpul nopţii de joi spre vineri, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene.

"În direcţia Izium, (duşmanul) nu a efectuat nicio operaţiune ofensivă", a transmis Statul Major în ultimul buletin de război, remarcând că forţele ruse şi-au limitat activităţile la operaţiuni de recunoaştere şi foc de artilerie.

29-04-2022 13:08

Rusia lansează rachete de pe un submarin din Marea Neagră spre Ucraina

Un submarin din Marea Neagră a fost folosit de Rusia pentru a lansa rachete Kalibr spre Ucraina.

În imaginile distribuite de Ministerul rus al Apărării se poate vedea o salvă de rachete ieșind din mare și trăgând în orizont.

Rusia susține că rachetele au lovit ținte militare ucrainene, informația fiind neverificată momentan.

29-04-2022 12:12

Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri, că forţele sale au distrus instalaţiile de producţie ale unei fabrici de rachete din capitala ucraineană Kiev, utilizând rachete cu rază lungă de acţiune de înaltă precizie.

29-04-2022 11:53

Marea Britanie a transmis, vineri, că va trimite experți în crime de război în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de dovezi. Echipa va ajunge în Polonia la începutul lunii mai.

29-04-2022 11:46

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat, vineri, despre livrarea de armament către Ucraina, că în acest moment, ţara noastră nu a avut cereri.

29-04-2022 11:14

Grupul pro-rus Killnet a revendicat atacul cibernetic asupra României

Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat atacurile cibernetice asupra mai multor site-uri ale anumitor instituții din România.

29-04-2022 11:14

Cel puțin o persoană a murit în urma atacurilor asupra Kievului

Cel puțin o persoană a murit în urma atacurilor asupra Kievului de joi.

„Prieteni! Salvatorii care continuă să inspecteze dărâmăturile clădirii rezidențiale din districtul Shevchenkivskyi, unde o rachetă a lovit ieri, au găsit cadavrul unei persoane”, a transmis primarul Kievului pe contul său de Telegram.

29-04-2022 10:39

Rușii îi obligă pe ucrainenii din zonele sudice ocupate să folosească rubla

Trupele ruse au început să ceară ca proprietarii magazinelor din unele localităţi pe care militarii Moscovei le-au ocupat în sudul Ucrainei să renunţe la produsele ucrainene şi la folosirea monedei naţionale hrivna, folosind în schimb rubla.

29-04-2022 10:31

Guvernatorul Liovului a transmis pe contul său de Telegram că regiunea a petrecut două ore și jumătate, joi noaptea, cu alarmele antiaeriene pornite, însă nu a existat niciun atac.

Acesta a spus că regiunea adăpostește acum 335.000 de cetățeni strămutați intern și că 26.000 de ucraineni au trecut granița de vest pentru a se întoarce în țară.

29-04-2022 10:28

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susțin că trupele ruse „fură” stocurile de grâu, în timp ce luptele continuă în regiunile de est și de sud.

„Ocupanții ruși jefuiesc sătenii. Astfel, de exemplu, peste 60 de tone de grâu alături de camioanele de marfă au fost furate de la cooperativa agricolă din orașul Kamianka-Dniprovska”, a transmis Statul Major.

29-04-2022 10:15

Un depozit de combustibil din regiunea Donețk ar fi fost atacat de armata ucraineană

Un depozit de combustibil din regiunea Donețk, controlată de forțele ruse, ar fi fost atacat de armata ucraineană și incendiat în timpul nopții, a declarat un oficial local.

Alexei Kulemzin, șeful administrației Donețk, a declarat că patru substații de transformare au fost avariate.

Autoritățile ucrainene nu au comentat incidentul.

29-04-2022 09:46

Dmitro Kuleba critică NATO și cere garanții de securitate

Ministrul ucrainean de Externe a cerut vineri, pe contul său de Twitter, garanții de securitate și a criticat NATO pentru că nu a deschis ușa Ucrainei.

Ucraina a renunțat la armele nucleare de dragul păcii. Apoi am bătut la ușa NATO, dar nu ni s-a deschis niciodată. Lipsa securității a dus la agresiunea Rusiei. Lumea datorează securitate Ucrainei și cerem statelor să decidă ce garanții de securitate sunt gata să ne ofere”, a scris Dmitro Kuleba.

29-04-2022 09:37

Un punct de control din satul rusesc Krupets ar fi fost atacat

Un punct de control din satul rusesc Krupets, din regiunea Kursk, ar fi fost atacat, a transmis guvernatorul regional, Roman Starovoyt. Nu ar fi fost înregistrate victime, iar focul ar fi fost returnat.

29-04-2022 09:23

O operațiune de evacuare a civililor din Azovstal este planificată pentru vineri

Ucraina speră ca vineri să poată evacua civilii din combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, a transmis biroul președintelui Zelenski.

„O operațiune de evacuare a civililor din combinat este planificată pentru astăzi”.

29-04-2022 08:55

Zelenski: Nu ne putem gândi că războiul s-a terminat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că este prea devreme să poată considera că războiul s-a terminat deoarece Rusia continuă să le atace teritoriul.

„Rachetele rusești lovesc Ucraina - Kiev, Fastiv, Odesa și alte orașe - ceea ce demonstrează încă o dată că nu putem lăsa garda jos. Nu ne putem gândi că războiul s-a terminat. Încă trebuie să luptăm. Încă trebuie să dăm afară ocupanții. Astăzi, armata rusă își continuă ofensiva în estul țării, în Donbas. Încearcă să avanseze spre regiunile sudice”, a spus președintele.

29-04-2022 08:43

Doi civili britanici, capturați de forțele ruse

Presidium Network, o organizație non-profit din Marea Britanie, susține că doi civili britanici care lucrau ca voluntari pentru oferirea de ajutor umanitar, au fost capturați luni de forțele ruse, la un punct de control din sudul orașului Zaporojie.

29-04-2022 08:28

„Bătălia din Donbas rămâne principalul obiectiv strategic al Rusiei pentru a-și atinge scopul de a asigura controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk. În aceste zone, luptele au fost deosebit de grele în Lisichansk și în Sloviansk. Datorită rezistenței ucrainene puternice, câștigurile teritoriale ale Rusiei au fost limitate și obținute cu costuri semnificative”, a transmis Ministerul britanic al Apărării.

29-04-2022 08:24

Trupele canadiene învață soldații ucraineni să folosească obuzele de artilerie

Trupele canadiene învață soldații ucraineni să folosească obuzele de artilerie, a confirmat ministrul Apărării din Canada, Anita Anand.

Statele Unite au pregătit un număr mic de militari ucraineni pentru folosirea obuzelor și a altor sisteme, în afara Ucrainei.

Ministrul canadian nu a precizat unde anume are loc acest training.

29-04-2022 08:09

Un videoclip postat pe rețelele sociale arată consecințele unui atac rusesc asupra spitalului militar de campanie de la Azovstal.

29-04-2022 08:06

Armata ucraineană își consolidează forțele la granița cu Transnistria

Armata ucraineană își consolidează forțele la granița cu Transnistria, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

„Forțele de apărarea continuă să îndeplinească sarcinile de luptă stabilite pentru protejarea și apărarea Odesei și a regiunii Odesa. De asemenea, am consolidat în special protecția frontierei de stat cu așa-numita Transnistria, unde provocările rusești continuă”, a declarat acesta.

29-04-2022 07:20

Zelenski, pentru Time: „Am îmbătrânit din toată această înţelepciune pe care nu mi-am dorit-o niciodată”

Preşedintele Ucrainei Zelenski a vorbit, într-un interviu pentru revista Time, despre modul în care trupele ruse au venit în câteva minute pentru a-l captura pe el şi familia lui în primele ore ale războiului.

29-04-2022 07:20

Marea Britanie va trimite 8.000 de soldaţi în Europa de Est pentru exerciţii extinse

Aproximativ 8.000 de trupe ale armatei britanice vor lua parte la exerciţii în Europa de Est pentru a combate agresiunea rusă într-una dintre cele mai mari desfăşurari de după războiul rece, scrie The Guardian.

 

29-04-2022 07:10

Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru ajutorul financiar suplimentar

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sprijinul financiar suplimentar al SUA ca un „pas foarte important”.

Zelenski a mulţumit atât preşedintelui Joe Biden, cât şi poporului american pentru ajutorul lor, exprimându-şi speranţa că şi Congresul SUA va "susţine repede" cele 33 de miliarde de dolari.

"Preşedintele Biden a spus bine astăzi că acest pas nu este ieftin", a declarat Zelenski în alocuţiunea sa.

"Dar consecinţele negative ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi împotriva democraţiei sunt atât de mari pentru întreaga lume încât, în comparativ cu ei, acest sprijin din partea Statelor Unite este necesar. Împreună putem opri cu siguranţă agresiunea rusă şi să apărăm cu încredere libertatea în Europa". 

29-04-2022 07:08

Zece răniţi în atacul cu rachete de la Kiev

Se pare că o rachetă a lovit etajele inferioare ale unei clădiri rezidenţiale de 25 de etaje, rănind cel puţin 10 persoane, au declarat oficialii ucraineni în urma atacurilor ruse de joi seară. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că exploziile au lovit districtul central Shevchenkivskyi şi până acum trei persoane au fost spitalizate, scrie The Guardian.

Potrivit datelor preliminare, cinci persoane au fost salvate şi zece au fost rănite.

29-04-2022 07:06

Un cetăţean american, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în această săptămână în timp ce lupta alături de forţele ucrainene, au declarat membrii familiei sale pentru CNN.

Tânărul în vârstă de 22 de ani lucra pentru o firmă militară privată când a fost ucis luni. Compania îl trimisese în Ucraina, iar el era plătit în timp ce se lupta acolo, a declarat mama lui Cancel, Rebecca Cabrera.

29-04-2022 07:03

Consiliul Europei cere crearea unui tribunal penal internaţional

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut crearea unui "tribunal penal internaţional (TPI)" ad-hoc, care să judece "autorii crimei de agresiune împotriva Ucrainei", atacată de peste două luni de Rusia.

Mai multe detalii AICI

29-04-2022 07:02

Moscova respinge crearea unui coridor umanitar pentru cei baricadaţi în Azovstal

Rusia a respins apelurile la negocieri privind crearea unui coridor umanitar pentru toţi cei blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol.

"Preşedintele (Vladimir Putin) a spus-o foarte clar: civilii pot pleca şi o pot face în orice direcţie, militarii trebuie să iasă şi să depună armele", a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Viaţa şi îngrijirea lor medicală sunt garantate, dar nimic mai mult, a spus el.

Moscova nu vrea să le acorde trecere în siguranţă, iar Dmitri Peskov a subliniat că negocierile nu sunt un subiect.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani

O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.

Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri
Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri

Verdictul de vinovăție dat lui Hunter Biden spulberă teza favorită a republicanului Donald Trump, care se considera persecutat de justitie.

Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă
Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă

Președintele unui partid de dreapta din Franța, Eric Ciotti, a fost dat jos de la conducerea formațiunii după ce și-a anunțat intenția unei alianțe cu formațiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen.

Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani

O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.

Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri
Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri

Verdictul de vinovăție dat lui Hunter Biden spulberă teza favorită a republicanului Donald Trump, care se considera persecutat de justitie.

Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă
Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă

Președintele unui partid de dreapta din Franța, Eric Ciotti, a fost dat jos de la conducerea formațiunii după ce și-a anunțat intenția unei alianțe cu formațiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.