Anchetă în Bulgaria, după ce s-au descoperit 2 otrăviri similare cu cazul Skripal

rusii acuzati de otravirea lui Skripal
Agerpres

Parlamentul de la Sofia va ancheta dacă agenţii GRU acuzaţi de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia nu ar fi fost implicaţi într-un caz similar în Bulgaria.

 

Parlamentul de la Sofia se va autosesiza după informaţiile publicate de site-ul de investigaţii Bellingcat potrivit cărora un agent al serviciului de informaţii al armatei ruse GRU ar putea avea legătură cu posibila otrăvire a unui om de afaceri bulgar şi a fiului său în Bulgaria, în 2015, a anunţat sâmbătă şeful majorităţii parlamentare, informează AFP.

Potrivit Bellingcat, acest agent al GRU a sosit în Bulgaria cu câteva zile înainte ca cei doi bărbaţi să sufere de o maladie misterioasă şi să fie spitalizaţi.

Site-ul de investigaţii mai susţine, conform informaţiilor publicate joi, că acelaşi agent al GRU se afla în Marea Britanie în momentul otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în martie 2018, la Salisbury. Nu este vorba despre vreunul din cei doi agenţi ai GRU cărora autorităţile britanice le impută otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale. Bellingcat îl prezintă drept "un al treilea suspect" care a acţionat sub identitatea de Serghei Fedotov.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Şeful grupului parlamentar al partidului conservator GERB (la putere), Ţvetan Ţvetanov, a anunţat sâmbătă că o comisie parlamentară va audia joi reprezentanţi ai serviciilor secrete bulgare pe tema presupusei otrăviri a omului de afaceri bulgar Emilian Gebrev şi a fiului său şi îl legătură cu "informaţiile privind complicitatea autorului în afacerea Skripal".

"Sunt sigur că necesara coordonare a fost deja stabilită între autorităţile bulgare, europene şi britanice şi că vor acţiona intens în legătură cu acest dosar", a adăugat Ţvetan Ţvetanov.

La 28 aprilie 2015, Emilian Gebrev, om de afaceri în domeniul armamentului, a fost spitalizat după ce a leşinat în timpul unei recepţii la Sofia. Fiul său şi un membru important al companiei lui Gebrev au fost de asemenea afectaţi. După o perioadă de comă, starea lui Gebrev, în prezent în vârstă de 64 de ani, s-a ameliorat, iar o lună mai târziu bărbatul a ieşit din spital, a relatat Bellingcat. "Medicii au presupus că otrava a fost administrată sau consumată în ziua sau în zilele anterioare datei de 28 aprilie", scrie site-ul, care precizează că substanţa folosită nu a fost identificată. Potrivit sursei citate, Gebrev ar fi fost din nou spitalizat în luna mai a anului 2015.

Serghei Fedotov, un rus în vârstă de 45 de ani, ar fi sosit în Bulgaria la bordul unui avion care venea de la Moscova, la 24 aprilie 2015, şi nu s-ar fi întors la 30 aprilie, când avea programat zborul retur, ci a fost localizat pe aeroportul din Istanbul în seara zilei de 28 aprilie. Fedotov s-ar fi reîntors în Bulgaria pentru câteva zile în luna mai a aceluiaşi an.

În ceea ce priveşte conexiunile cu afacerea Skripal, site-ul Bellingcat susţine că acest presupus agent al GRU a aterizat la Londra, via Moscova, în data de 2 martie 2018. Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi la 4 martie cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică.

Atacul comis la Salisbury este considerat drept prima utilizare de către Rusia a armelor chimice în Europa de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Incidentul a provocat o criză diplomatică între Marea Britanie şi Rusia, care a negat orice implicare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Hamas cere SUA să facă
Hamas cere SUA să facă "presiune" asupra Israelului pentru un armistiţiu permanent în Gaza

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut joi într-un comunicat Statelor Unite să facă "presiune" asupra Israelului în vederea obţinerii unui armistiţiu permanent în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani

O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.

Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri
Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri

Verdictul de vinovăție dat lui Hunter Biden spulberă teza favorită a republicanului Donald Trump, care se considera persecutat de justitie.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.