Sfaturi utile de la bucătari pentru a evita risipa. Ce să facem cu mâncarea rămasă de la Crăciun

×
Codul embed a fost copiat

Deși pregătim meniul pentru Revelion, în frigidere încă mai avem mâncare de la Crăciun. Pentru că obișnuim să gătim mai mult decât este cazul de sărbători, multe feluri de mâncare ajung în coșul de gunoi.

 

Bucătarii ne învață, însă, cum să folosim cozonacul rămas, ori friptura.

După sărbători, frigiderele sunt pline cu sarmale și friptură. Cu puțină imaginație le putem integra în meniu, în loc să le aruncăm.

Alex Petricean, bucătar: O rețetă foarte la îndemâna tuturor este tochitura. De fapt, asta e tochitura. Este carne din mai multe spectre. Poate să fie carne afumată, cârnați, carne crudă, carne gătită, friptură pe care o avem de la resturile rămase de pe urma sărbătorilor, toate se pun la un loc, se taie bucăți micuțe și facem un sos, ca o tocană, o servim cu o mămăliguță. Cred că rămâne destul de mult cozonac. Știm foarte bine de prăjitura maghiară somloi, care e de fapt un cozonac puțin însiropat cu niște frișcă, poate niște nucă adaos, caramelizat sau de ce nu stil frigănea, cum făceam din pâine, însiropat în lapte, apoi dat prin făină și ou”.

Dacă vă rămân sarmale le puteți congela

Radu Dumitrescu, bucătar: „Dacă ți-au rămas multe sarmale nu le congela pe toate pentru că după ce le recongelezi nu le poți recongela a doua oară și atunci iar dai în chestia asta cu risipa. Ți-au rămas 50, pune-le într-o punguliță de câte 7-8, cât mănâncă o familie la o masă. Ciorba poți s-o congelezi sau dacă nu vrei să mai mănânci ciorbă o strecori și vezi ce faci cu legumele, le pasezi, faci un piure, din zeamă poți să faci un pilaf, un risotto”.

Citește și
Pancreasul endocrin
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Oamenii au fost mai ponderați la cumpărături

Client: „Având în vedere că mi-a rămas friptură, pot face orice. Îi adaug niște legume și am făcut o altă mâncare”.

Client: „Am făcut atât cât consideram. Mai am puțin, dar cât să mă încadrez să mănânc. Niciodată nu fac risipă. Nu trebuie să aruncăm nimic pentru că e foarte multă muncă”.

Conform unui raport ONU, peste 1,3 milioane de tone de mâncare ajung la gunoi doar din gospodăriile românilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cei care nu au niciun plan de Revelion pot opta pentru petreceri tematice cu mâncare și băutură, în restaurante
Cei care nu au niciun plan de Revelion pot opta pentru petreceri tematice cu mâncare și băutură, în restaurante

Între timp, pentru cei care nu au nici un plan de Revelion, majoritatea localurilor din țară organizează petreceri tematice, cu mâncare și băutură la discreție.

Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor

Suntem în luna lui prea mult, prea multă mâncare. Bucurați-vă de Sărbători în liniște. În liniște înseamnă și siguranță alimentară.

Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile

Ce înseamnă prea mult? Nu calculăm calorii și nu vorbim despre restricții. Ne uităm spre propria biologie. Aceasta face, de fapt, calculele, și ne dă informațiile.

Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare
Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare

Tot mai multe firme care livrează mâncare în spitale reziliază contractele, după ce alimentele s-au scumpit peste măsură.Deși s-a dublat anul acesta, alocația de hrană de 22 de lei nu ajunge pentru cele trei mese zilnice.

Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare
Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare

Se anunță sărbători mohorâte pentru milioane de oameni din mai toată Europa, din cauza creşterii inflației și a prețurilor la produsele de bază.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.