Capra cu gust de vacă a apărut în România. „Bocarp”, crescută la Institutul Palas Constanța, are carnea ca de vițel

×
Codul embed a fost copiat

În farfuriile noastre ar putea ajunge un nou sortiment de carne. Cercetătorii de la Institutul „Palas” din Constanța se laudă că au creat capra „Bocarp”, cu carnea asemănătoare la gust cu cea de vacă.

Deocamdată, au doar câteva sute de exemplare, și mai trebuie să crească alte câteva sute, pentru ca rasa să poată fi omologată, iar căprițele să ajungă la orice fermier.

Faceți cunoștină cu capra „Bocarp”. A venit pe lume în adăposturile institutului pentru dezvoltare a caprinelor Palas din Constanța, după zece ani de cercetare. În această perioadă, capre carpatine și țapi din rasa „Boier” - de carne - au fost lăsați să se iubească liber.

Ce o face pe „Bocarp” specială? A încercat să ne explice directorul Institutului Palas.

Radu Răducu, director Institutul Palas Constanța: „Are un piept larg, are jigourile dezvoltate.”

Citește și
inec
Un tânăr de 18 ani a murit înecat în Siret după ce a încercat să salveze o capră
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Jigourile despre care vorbește directorul Radu Răducu sunt ceea ce bucătarii denumesc pulpa de capră din care prepară friptura. Și pentru că vorbim de mâncare, ajungem și la partea cu care cercetătorii speră să uimească lumea.

Radu Răducu, director Institutul Palas Constanța: „Nu are gust specific de capră. Are o carne care se apropie de gust de carnea de vită.”

Gabriel Văratic este cercetăror științific la Institutul Palas din Constanța.

Urmărește de aproape cum caprele „Bocarp” ating aproape 80 kilograme fiecare - o greutate nemaintâlnită până acum, spune el, la caprele românești.

Are în grijă 220 de exemplare albe cu capul maro ori negru și trebuie să ajungă la 400 de exemplare pentru ca rasa să poată fi omologată.

Vine și el cu precizări despre gustul cărnii.

Reporter: Gustul acestei cărni aduce cu gustul cărnii de vită?

Gabriel Văratic, cercetător științific la Institutul Palas din Constanța: „Da, și puțin de iepure având foarte puțină grăsime.”

Ca să ne convingem de cele afirmate de cercetători, am dus o bucată de carne de capră „Bocarp” într-un restaurant. Nelu Pauca este bucătarul care a testat-o.

Haideți să vedem textura... oau, rozalie și apoi spre surprinderea mea, această pulpă de capră e aproape la gust ca cea de vițel, foarte fragedă. Nu are gust de capră și nici miros” a spus specialistul culinar.

„Bocarp” va putea fi crescută de fermierii din țară doar după ce rasa va fi omologată.  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Un urs care a mâncat o capră a fost împușcat, după ce primarul din Sfântu Gheorghe l-a căutat trei ore prin tufișuri
Un urs care a mâncat o capră a fost împușcat, după ce primarul din Sfântu Gheorghe l-a căutat trei ore prin tufișuri

Un urs care a intrat în cursul zilei de miercuri în municipiul Sfântu Gheorghe şi în localitatea aparţinătoare Chilieni, unde a omorât o capră, a fost împuşcat, a anunţat, joi, primarul Antal Arpad.

Un tânăr de 18 ani a murit înecat în Siret după ce a încercat să salveze o capră
Un tânăr de 18 ani a murit înecat în Siret după ce a încercat să salveze o capră

Tragedie în județul Suceava. Un tânăr de 18 ani s-a înecat în râul Siret, după ce a sărit în apă ca să salveze o capră căzută în vâltoare.  

Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic
Târg gastronomic în Ținutul Buzăului: pizza cu afumături, sarmale cu carne de capră și ciorbă de babic

Un festin cu preparate locale deosebite are loc, weekendul acesta, în Ținutul Buzăului, la Berca. Tentațiile culinare sunt pentru toate gusturile: pizza cu afumături, ciorbă de babic sau deserturi din trufe recoltate din zonă.

O capră „psihopată” a atacat doi turiști în vârf de munte. Femeia a zăcut apoi o săptămână în prăpastie, cu mâinile rupte
O capră „psihopată” a atacat doi turiști în vârf de munte. Femeia a zăcut apoi o săptămână în prăpastie, cu mâinile rupte

O capră de munte „psihopată” a atacat doi turiști, pe unul dintre ei lăsându-l inconștient, iar pe cel de-al doilea împingându-l în prăpastie.

Ai un IQ ridicat dacă poți găsi capra ascunsă printre oi în doar 11 secunde
Ai un IQ ridicat dacă poți găsi capra ascunsă printre oi în doar 11 secunde

Pune-ți la încercare abilitățile cognitive cu o provocare contra cronometru. Un joc prezentat ca un test de IQ reprezintă o metodă de divertisment prin care să îți antrenezi mintea.  

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.