Bacșișul trecut pe nota de plată și impozitat de stat a dublat veniturile angajaților din restaurante

×
Codul embed a fost copiat

Bacșișul trecut pe nota de plată și impozitat de stat cu 10% a mărit consistent, în ultimele trei luni, veniturile angajaților din restaurante, susțin cei din industrie.

În unele cazuri chiar le-au dublat, mai ales în localuri de lux, cu clienți generoși.

Totuși, legea bacșișului are și lipsuri, spun reprezentanții industriei ospitalității, nemulțumiți, spre exemplu, că nu pot primi pentru servicii mai mult de 15 la sută din valoarea consumației. Autoritățile au estimat că banii lăsați de clienți ar trebui să aducă în buget, tot anul, peste 22 de milioane de euro.

În prima parte a anului, cei care gătesc și servesc în restaurante, cafenele și baruri, au câștigat, în medie, 30 la sută în plus. Vorbim de bacșișul dat de clienți, fiscalizat și întors în buzunarul angajaților. Procentul este, desigur, mai mare, în mediul urban, iar bucătarii și ospătarii restaurantelor de lux au cele mai mari creșteri de venit.

Ion Biriș, președintele HORA: „Veniturile din bacșiș depășesc cuantumurile salariilor nete, deci practic ospătarii care lucrează în acel restaurant și-au dublat veniturile.”

Asta pentru că la sumele catalogate ”bacșiș”, angajații nu plătesc contribuții sociale.

Citește și
bacsis
Gestul neașteptat făcut de o chelneriță după ce a primit bacșiș în valoare de 2.200 de dolari pentru sărbători
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dan Manolescu, reprezentantul Camerei Consultanților Fiscali: „Știm că avem 25% pensie, 10% sănătate. Impozitul e doar 10%. E un mare avantaj din punctul de vedere al beneficiarilor, că asta e discuția.”

Pe de altă parte, deși la ANAF au ajuns, din ianuarie până acum, în jur de 2 milioane de euro, există patroni care încalcă legea, spun inspectorii. Ori n-au pus bacșișul pe bon, ori l-au integrat în notă, deși este opțional. Cei prinși au luat amenzi între 2000 și 4000 de lei.

Marian Morcoașă, reprezentantul ANAF: „Sute de operatori verificați.”

Reporter: Sancționați, câți?

Marian Morcoașă, reprezentantul ANAF:De ordinul zecilor.”

Așa ar trebui să arate un bon - variante de procent pentru bacșiș. Inclusiv... zero! Datale arată că, în medie, românii lasă bacșis aproximativ 12% din notă, cu mult peste media europeană.

Unii clienți s-ar putea simți agresați, primind frust întrebarea "cât lăsați bacșiș?" Dar iată o soluție care permite punerea în practică discretă a acestei decizii. Un latte, vă rog!

Comanda e achitată, fără ca ospătarul să fie nevoit să deschidă subiectul.

Răzvan Crișan, membru HORA: „Clienții noștri au fost foarte încântați de faptul că pot alege repede pe tabletă tipsul.”

Bacșișul e integrat, mai nou, în aplicații care ajută clientul să nu mai stea cu mâna pe sus.

Tot din aplicație oaspetele achită și poate părăsi localul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cât bacșiș au lăsat românii în primele două luni după ce ANAF a impus să fie impozitat. Ce spun managerii de restaurante
Cât bacșiș au lăsat românii în primele două luni după ce ANAF a impus să fie impozitat. Ce spun managerii de restaurante

Românii au lăsat bacșiș peste 11 milioane de lei în primele două luni după ce ANAF a impus să fie declarat legal pentru putea fi impozitat.

Gestul neașteptat făcut de o chelneriță după ce a primit bacșiș în valoare de 2.200 de dolari pentru sărbători
Gestul neașteptat făcut de o chelneriță după ce a primit bacșiș în valoare de 2.200 de dolari pentru sărbători

O chelneriță din Statele Unite a povestit ce șoc a trăit în momentul în care a primit un bacșiș uriași de la clienți.

Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral
Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral

Românii au devenit mai cumpătați când vine vorba despre banii pe care îi lasă ospătarilor atunci când ies la restaurant.

Taximetrist brașovean, acuzat de clienți că i-a amenințat cu moartea pentru că i-au lăsat bacșiș puțin
Taximetrist brașovean, acuzat de clienți că i-a amenințat cu moartea pentru că i-au lăsat bacșiș puțin

Un taximetrist brașovean este acuzat de clienți că i-a amenințat cu moartea și a plecat cu bagajele din mașină, pentru că a primit prea puțin bacșiș. Oamenii și-au recuperat bunurile de abia după ce i-au văzut mașina în trafic, iar apoi au depus plângere

Sufocați de scumpiri, românii nu mai lasă bacșiș. O treime din veniturile livratorilor, din cât le lasă clienții
Sufocați de scumpiri, românii nu mai lasă bacșiș. O treime din veniturile livratorilor, din cât le lasă clienții

Anii de criză sanitară, războiul, dar și facturile s-au dovedit un duș rece pentru români. Așa se face că doar unul din trei mai lasă bacșiș la chelneri sau celor care le aduc coletele comandate online.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.