(P) Cum poți înființa o firmă fără să mergi la Registrul Comerțului

promo

Legislația permite la acest moment să îți înființezi firma fără să fie necesară prezența ta la Registrul Comerțului sau la notar, însă vei avea nevoie de semnătură electronică.

 

În trecut, era necesar cel puțin un drum, la notar sau la instituția amintită, pentru că trebuia să autentifici două documente, iar forma autentică era dată fie de funcționarul din cadrul instituției sau de notar.

1. Semnătura electronică

Semnătura electronică este definită ca fiind acele date în formă electronica, atașate sau logic asociate cu alte date, care servesc ca metodă de identificare și pe care le vei utiliza cu scopul semnării unor documente digitale. Semnătura electronică garantează persoanei care citește un anumit document certitudinea că acesta a fost realizat sau măcar asumat de către o anumită persoană, semnat la o anumită dată și oră. Totodată, garantează faptul că documentul nu a suferit alte modificări.

Este cert faptul că tot mai multe persoane și companii vor adopta semnătura electronică datorită implementării noilor tehnologii digitale și avantajelor pe care acestea le prezintă, mai ales în contextul globalizării. Există trei tipuri de semnătură electronică: semnătura electronică simplă, semnătură electronică avansată și semnătura electronică calificată. Pentru ca actele să aibă o valoare juridică trebuie semnate cu semnătură electronică calificată.

Citește și
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

Mai multe informații despre semnătura electronică aici.

2. Procedura online de înființare a firmei

Așa cum este firesc digitalizarea acestei proceduri a condus la scurtarea timpilor, a eforturilor, dar și a resurselor, cu mențiunea că și celelalte proceduri, precum schimbarea sediului, a codului CAEN, înlocuirea unui asociat etc., pot fi parcurse în acest mod.

Semnătura electronică este necesară pentru că actele se depun online, prin încărcarea lor pe platforma Registrul Comerțului. În mediul online singura semnătură care are valoare juridică a unei semnături originale este cea electronică calificată.

La acest moment, 90% dintre firme se înființează online, conform datelor obținute de pe o platformă de profil https://infiintaresrl-nou.ro/. Avantajele procedurii online sunt multiple, respectiv:

· permite înființare firmei fără a fi necesară prezența în țară (valabil pentru persoanele care își desfășoară activitate din alte țări);

· permite înființarea unei firme într-un oraș din România fără ca asociații sau administratorul să trebuiască să fie prezenți acolo;

· reducerea considerabilă a duratei;

· reducerea costurilor etc.

În acest context, există opțiunea să îți faci o semnătură electronică și să te ocupi personal de toată procedura de înființare a firmei sau să apelezi la un avocat care te poate ajuta să parcurgi toți pașii.

Înființarea unei firme se poate face exclusiv online. Pentru a-ți înființa o firmă trebuie să parcurgi următori pași:

· să rezervi denumirea;

· să redactezi actele necesare pentru înființarea firmei;

· să le încarci pe platforma ONRC;

· să achiți taxa pentru înregistrarea firmei (128 lei – înființare SRL; pentru înființarea PFA nu se percepe taxă);

· să complinești eventualele observații într-un termen de 15 zile (dacă se va pune problema);

Potrivit legii, Registrul Comerțului trebuie să soluționeze dosarul în ziua următoare celei în care a fost depus, iar acest lucru se materializează de regulă și în practică, fapt din care se deduce că durata de înființare a unei firme este de câteva zile.

Actele firmei, certificatul de înregistrare, hotărârea de admitere a dosarului, se vor comunica prin e-mail, astfel că nu trebuie ridicate de undeva, nefiind necesar vreun drum pentru obținerea lor. Documentele poartă semnătura electronică calificată a Registrului Comerțului, astfel că sunt acte originale. Cu aceste documente îți poți deschide contul bancar și rezolva orice problemă este necesară în fața oricărei instituții.

3. Rezervarea de denumire la înființarea firmei

Primul pas care trebuie să îl faci este să rezervi numele societății pe care dorești să o înregistrezi. Rezervarea presupune o verificare a disponibilității denumirii, denumire care nu poate fi identică sau asemănătoare cu una care există deja.

Dacă optezi pentru înființarea unei SRL (societate cu răspundere limitată) denumirea poate fi personalizată, în sensul că se poate alcătui dintr-o combinație de cuvinte. La PFA (persoană fizică autorizată) denumirea se alcătuiește din nume și prenume.

Obținerea certificatului care atestă efectuarea rezervării se poate face tot online, pe platforma ONRC.

4. Redactarea actelor necesare pentru înființarea firmei

Pachetul de acte de care vei avea nevoie poate să difere în funcție de tipul de firmă pentru care optezi. Cele mai des înființare firme pe teritoriul României sunt SRL și PFA, motiv pentru care indicăm mai jos actele necesare pentru înregistrarea lor.

Dacă optezi pentru înființarea unei SRL trebuie redactezi următoarele acte:

· cerere de înregistrare;

· actul constitutiv;

· declarația pe proprie răspundere pentru îndeplinirea condițiilor de desfășurare a activităților;

· anexa 2 – vectorul fiscal;

· contract de comodat sau contract de închiriere, după caz;

Dacă vei opta pentru deschiderea unei PFA va trebui să redactezi următoarele acte:

· cerere de înregistrare;

· declarația pe proprie răspundere pentru îndeplinirea condițiilor de desfășurare a activităților;

· declarația pe proprie răspundere pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare ca PFA;

· anexa 2 – vectorul fiscal;

· contract de comodat sau contract de închiriere, după caz

Este necesar ca în dosarul de înființare a firmei, pe lângă aceste documente, să depui cartea de identitate și dovada achitării tarifului. În funcție de anumite particularități se mai pot cere și alte acte, cum este, de exemplu, acordul vecinilor în cazul stabilirii sediul firmei într-un bloc cu mai multe apartamente.

Documentele necesare pentru înregistrarea companiei trebuie să cuprindă mai multe informații, precum:

· datele de identificare ale asociaților / PFA;

· codurile CAEN specifice activității pe care o vei desfășura;

· sediul firmei;

Înființarea unei SRL este mai laborioasă din perspectiva completării actelor, fiind necesare mai multe informații, precum: cotele de participare ale asociațiilor, capitalul social, administratorii, puterile și durata numirii lor etc.

5. Concluzii

Înființarea unei firme de la distanță a devenit regula, raportat la cifrele existente. Astfel, apare ca lipsit de sens, în aceste condiții, ca cineva să meargă la Registrul Comerțului pentru rezolvarea unei astfel de probleme.

Singurul inconvenient, pentru cine nu are, este semnătura electronică. Aspectul pozitiv este că o astfel de semnătură se poate procura ușor, iar cine nu dorește poate apela la o companie specializată în înființări de firme și putem aminti https://vreaufirmamea.ro/.

Prețul de înființare a unei firme variază între 500 și 700 lei în funcție de particularități.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Securitate de top pentru marfa valoroasă din depozitele cu sisteme de filtrare a apei
(P) Securitate de top pentru marfa valoroasă din depozitele cu sisteme de filtrare a apei

Colaborarea cu o companie de pază serioasă a transformat complet modul în care doi antreprenori de succes din industra fltrelor de apa pentru uz casnc și uz industrial își gestionează depozitele și își protejează marfa atât de valoroasă.

(P) Centrele logistice și fabricile ce exportă către UE solicită din ce în ce mai mult servicii de deratizare și dezinsecție
(P) Centrele logistice și fabricile ce exportă către UE solicită din ce în ce mai mult servicii de deratizare și dezinsecție

În contextul globalizării și al cerințelor stricte de calitate impuse de UE, centrele logistice și fabricile din România care exportă produse către țările UE solicită tot mai frecvent servicii de deratizare și dezinsecție certificate.

(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă
(P) Hottscan 3D - scanarea încăperilor pentru proiectarea mobilierului pe comandă

Progresele tehnologice din ultimele decenii si-au pus amprenta puternic asupra lumii moderne, influentand si imbunatatindu-ne calitatea vietii, contribuind la dezvoltarea si eficientizarea proceselor de productie din diverse domenii si industrii.

Recomandări
Klaus Iohannis: Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia
Klaus Iohannis: Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, un mesaj cu prilejul Zilei Eroilor, în care arată că Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia împotriva Ucrainei.  

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc
Liderii celor mai puternice 7 economii din lume, reuniți în Italia. Lux orbitor pentru ei, mizerie pentru cei care îi păzesc

Liderii celor mai puternice șapte economii ale lumii s-au reunit vineri în Italia. Summit-ul este organizat de Giorgia Meloni, aflată pe poziții de forță după victoria partidului său în alegerile pentru Parlamentul European.