Un al optulea suspect în atentatul de la Moscova, un rus de 31 de ani originar din Kîrgîzstan, plasat în arest preventiv

suspecti atac rusia
Getty

Un al optulea suspect în atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall, la Moscova, soldat cu 139 de morţi, a fost plasat marţi în detenţie provizorie de către un tribunal din capitala rusă, anunţă pe Telegram serviciul de presă al acestuia.

Presupuşii atacatori au fost arestaţi sâmbătă, iar FSB anunţă că un rus proucrainean a fost ucis de bomba sa la momentul arestării, relatează AFP.

”Un tribunal de la Moscova a plasat în stare de arest alt participant la atentatul teroris de la Crocus City Hall”, anunţă autorităţile judiciare, fără să spună de ce anume îl acuză pe acest bărbat.

Potrivit autorităţilor, acest al optulea suspect este orginar din Kîrgîzstan, o ţară din Asia centrală, vecină cu Tadjikistanul.

Citește și
teroristi moscova
Un tribunal din Rusia îi acuză pe cei patru bărbaţi de act de terorism, după masacrul din Moscova
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, acest bărbat este în vârstă de 31 de ani şi deţine cetăţenia rusă.

La o audiere, el a declarat că nu-i cunoaşte pe inculpaţii acuzaţi de planificarea atentatului şi că nu era la curent cu planurle acestora.

Suspectul a declarat că avea ”nevoie de un chiriaş”, pentru că închiria un apartament.

FSB: AUTORII ATACULUI AVEAU SĂ FIE PRIMIŢI ”CA EROI” ÎN UCRAINA

Directorul Serviciilor de ruse de securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov a declarat marţi că prsupuşii autori ai atentatului de lângă Moscvova, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), urmau să fie primiţi ”ca eroi” în Ucraina.

Aleksandr Bortnikov dă asigurări că suspecţii intenţionau să se ducă în Ucraina şi că ”ei urmau să fie primiţi ca eroi de acea parte”.

Însă ”comanditarul nu a fost încă identificat”, a prcizat directorul FSB.

UN RUS PROUCRAINEAN, UCIS DE BOMBA PE CARE O PURTA LA MOMENTUL ARESTĂRII

Potrivit versiunii Kremlinului, în pofida revendicării SI, serviciile ruse de securitate depun eforturi să stabilească o responsabilitate ucraineană.

Astfel, FSB a anunţat marţi că un cetăţean care face parte dintr-o grupare pro-Ucraina a fost ucis în explozia bombei pe care o purta ssupra sa la momentul arestării, în regiunea Samara (Volga), în timp ce planifica, potrivit FSB, un atentat.

”Atunci când autorul a fost prins, dispozitivul exploziv pe care-l avea a explodat, provocându-i răni incompatibile cu viaţa. Membrii forţelor de securitate şi populaţia civilă nu au fost răniţi”, anunţă FSB, citat de agenţia rusă de presă de stat RIA Novosti, care nu precizează dacă este vorba despre o explozie provocată în mod voit sau accidentală.

Potrivit acestei surse, bărbatul era membru al ”Corpului Voluntarilor Ruşi”, o grupare cu baza în Ucraina care luptă împotriva forţelor Kremlinului.

Imediat după atentat, autorităţile ruse au evocat o pistă ucraineană.

Această acuzaţie a fost anticipată şi viguros dezminţită de către Kiev, dar şi de către ”Legiunea Libertăţii Rusiei”, o grupare de combatanţi rusşi anti-Kremlin.

Acuzaţiile serviciilor ruseşti - neconfirmate - sunt de interpretat cu mare prudenţă.

PATRUŞEV ACUZĂ UCRAINA

Puternicul secretar al Consiliul de Securtiate rus Nikolai Patruşev nu a ezitat marţi să declare presei ruseşti că Ucraina se află în spatele atentatului de la Moscova.

”Bienînţeles că este Ucraina”, acuză Nikolai Patruşev, răspunzând agenţiilor ruse de presă care-l întrebau dacă Kievul ori SI au orchestrat atacul.

Luni, la trei zile de la revendicarea jihadistă, Vladimir Putin a declarat că atentatul a fost comis de către ”islamişti radicali”, dar a arătat cu degetul Ucraina.

Autorităţile ruse refuză să explice această pistă ucraineană şi se limitează să spună că cei patru atacatori, care au fost arestaţi sâmbătă, au încercat să fugă cu o maşină în Ucraina.

Opoziţia rusă acuză autorităţile ruse de faptul că sunt orbite de represiunea criticilor lor şi de ofendiva din Ucraina şi că pierd din vedere ameninţarea jihadistă, în pofida fatului că Rusia a fost ţinta multor atentate islamiste în trecut.

DOI SUSPECŢI AU CĂLĂTORIT LIBER ÎNTRE RUSIA ŞI TURCIA

Doi dintre suspecţii arestaţi sâmbătă cu privire la participarea la atentat au călătorit între Rusia şi Turcia, de unde au plecat împreună cu un avion la 2 martie şi s-au întors în Rusia, a declarat AFP o sursă turcă în domeniul securităţii.

”Cei doi indivizi erau liberi să se deplaseze nestingheriţi între Rusia şi Turcia, în absenţa unui mandat de arestare pe numele lor”, declară sub protecţia anonimatului acest oficial.

El nu precizează naţionalitatea celor doi bărbaţi.

Autorităţile turce au stabilit că este vorba despre Shamsidin Fariduni, care a intrat în Turcia la 20 februarie şi care a plecat înapoi în Rusia la 2 martie de pe aeroportul din Istanbul, după un sejur la un hotel din megalopolis, în arondismentul Fatih, potrivit sursei citate.

Această sursă precizează că acest bărbat a plecat de la hotel la 27 februarie şi a postat un mesaj ”de opt ori pe reţele de socializare, la 23 februarie, din cartierul Aksaray, în arondismentul Fatih.

Celălalt supect, potrivit acestui oficial turc, este Saidakram Rajabalizoda, care a sosit la Istanbul la 5 ianuarie. El s-a cazat la un hotel în Fatih, de unde a plecat la 21 ianuarie.

”El a plecat apoi la Moscova la 2 martie cu acelaşi zbor ca Shamsidin Fariduni”, declară această sursă din domeniul securităţii.

”Noi estimăm că aceşti doi indivizi s-au radicalizat în Rusia, dat fiind sejurul lor scurt în Turcia”, subliniază el.

Potrivit unui ultim bilanţ, atentatul de la sala de concerte Crocus, la periferia Moscovei, revendicat de SI, s-a soldat cu 139 de morţi şi 182 de răniţi.

147 DE PRESUPUŞI MEMBRI SI, ARESTAŢI ÎN TURCIA

Autorităţile turce au arestat 147 de persoane pe care le suspectează că fac parte din SI, a anunţat miercuri ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya.

Aceşti suspecţi au fost arestaţi în 30 dintre cele 81 de provincii turce, precizează într-un mesaj postat pe X ministrul.

Alte 40 de persoane suspectate că fac parte din SI au fost arestate duminică, în opt provincii tuce, potrivit autorităţilor.

Această operaţine vastă intervine la doar câteva zile de la atengtatul de la Moscova.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cele mai sângeroase atacuri din Rusia, în era Putin. Cronologia atentatelor teroriste din ultimele două decenii
Cele mai sângeroase atacuri din Rusia, în era Putin. Cronologia atentatelor teroriste din ultimele două decenii

Rusia se află în stare de șoc în urma unui atac armat în masă și a unui incendiu în sala de spectacole Crocus City Hall, din Moscova, pe care guvernul l-a catalogat drept un "atac terorist".

Un tribunal din Rusia îi acuză pe cei patru bărbaţi de act de terorism, după masacrul din Moscova
Un tribunal din Rusia îi acuză pe cei patru bărbaţi de act de terorism, după masacrul din Moscova

Rusia a inculpat patru bărbaţi despre care spune că au atacat o sală de concerte din Moscova şi au ucis cel puţin 137 de persoane. Toţi cei patru păreau să fi fost bătuţi, iar unul dintre ei a fost adus la tribunal într-un scaun cu rotile.

Atac terorist în Moscova. Rușii ar fi înlesnit masacrul comis de teroriști și dau vina pe Ucraina pentru a escalada războiul
Atac terorist în Moscova. Rușii ar fi înlesnit masacrul comis de teroriști și dau vina pe Ucraina pentru a escalada războiul

După Statele Unite, și Franța anunță că deține informații care confirmă implicarea Statului Islamic în carnagiul comis în Rusia de 4 teroriști. Mai mult decât atât, guvernul francez a ridicat alerta antiteroristă la cel mai ridicat nivel posibil.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.