Război în Ucraina, ziua 11. Civili uciși în timp ce erau evacuați din Irpin. „În faţa mea au murit doi copii”

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 11. Știrile Pro TV v-au ținut la curent cu cele mai importante evenimente care au loc în Ucraina, după invazia armatei Rusiei.

CITIȚI în acest articol: Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE UPDATE

Rezumatul zilei, 6 martie:

-► Opt civili au fost ucişi în timpul evacuărilor din Irpin

-► Ucraina este deschisă să discute "modele non-NATO"

Citește și
Bombardamente
Război în Ucraina, ziua 10. Continuă bombardamentele în mai multe orașe. Rușii încearcă să încercuiască Kievul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

-► Blinken spune că țările NATO au „undă verde” pentru a trimite avioane de luptă Ucrainei

-► Rusia avertizează că ţările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei ar putea fi considerate părţi în conflict

-► Putin i-a transmis lui Macron că-şi va atinge obiectivele în Ucraina,"prin negocieri sau prin război"

-► Vladimir Putin: Operațiunea militară va fi oprită doar dacă Kievul se va preda și va îndeplini cererile Rusiei

-► Forțele Rusiei răspund la rezistența Ucrainei prin atacarea ”zonelor populate” din mai multe orașe, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit BBC.
-► Acest bombardament reamintește de tacticile folosite în Cecenia și Siria, și pare menit să „rupă moralul Ucrainei”, mai spune el.
-► O nouă încercare de evacuare a civililor din orașul asediat din sudul Mariupol va începe la ora locală 12:00 (10:00 GMT)
-► SUA lucrează cu Polonia la un posibil acord, pentru ca avioanele de luptă poloneze să ajute Ucraina
-► Giganții din domeniul plăților Mastercard și Visa au anunțat că suspendă operațiunile în Rusia
-► OMV se alătură rivalilor din energie şi se retrage din Rusia
-► Au fost raportate bombardamente puternice în Irpin - un oraș de la periferia nord-vestică a Kievului
-► Potrivit Statului Major Ucrainean, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, trupele ruse au declanșat un atac mecanizat pe întreaga linie a frontului în regiunea separatistă Luhansk, însă atacul a fost respins. 
-► În zonele ocupate s-au înregistrat proteste de amploare ale ucrainenilor.
-► În orașul rusesc Belgorod, aflat la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, s-au înregistrat mai multe explozii în cursul nopții. Din primele informații, o bază militară a fost atacată de ucraineni cu rachete

Citește AICI principalele evenimente de sâmbătă, 5 martie 

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

UPDATE 23.45 Macron a vorbit cu Zelenski despre discuţia pe care a avut-o cu Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, duminică, despre convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin, a anunţat Palatul Elysee, potrivit News.ro, care citază CNN.

“Preşedintele Republicii a vorbit cu preşedintele Zelenski despre convorbirea sa de astăzi cu preşedintele Putin, în care acesta din urmă şi-a dat acordul pentru eforturi comune în baza recomandărilor IAEA pentru garantarea siguranţei centralelor nucleare din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Elysee.

În timpul discuţiei cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron s-a declarat profund îngrijorat de siguranţa cu privire la centralele nucleare.

În convorbirea cu Zelenski, Macron a reiterat “necesitatea absolută de evitare a oricărui atac la integritatea facilităţilor nucleare civile ucrainene”.

UPDATE 23.10 Mai multe bănci ruseşti vor începe în curând să emită carduri folosind un sistem chinezesc 

Mai multe bănci ruseşti au declarat duminică că vor începe în curând să emită carduri folosind sistemul operatorului chinez de carduri UnionPay, cuplat cu propria reţea Mir a Rusiei, după ce Visa şi MasterCard au declarat că suspendă operaţiunile în Rusia, transmite News.ro, care citează Reuters.

Anunţurile privind trecerea la UnionPay au venit duminică de la Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, precum şi de la Alfa Bank şi Tinkoff.

Mastercard şi Visa au anunţat sâmbătă că îşi suspendă serviciile în Rusia în semn de protest faţă de invadarea Ucrainei de către această ţară.

UPDATE 22.45 Opt civili au fost ucişi în timpul evacuărilor din Irpin

Opt civili au murit, duminică, în timpul evacuărilor din Irpin, marcate de atacuri intense ale ruşilor, a anunţat primarul Oleksandr Markuşin, potrivit News.ro.

El a precizat că ruşii au deschis focul în momentul în care civili încercau să treacă un pod.

“O familie a murit. În faţa mea au murit doi copii mici şi doi adulţi”, a afirmat Markuşin.

Pe contul de Twitter al parlamentului Ucrainei au fost postate imagini cu familia ucisă.

 

Markuşin a precizat că ruşii au capturat o parte a oraşului, dar restul oraşului luptă în continuare, nu se predă.

Primarul a menţionat că o altă evacuare a civililor ar urma să aibă loc luni.

UPDATE 22.30 „Ocupanții ruși au adunat suficiente trupe lângă Kiev și vor încerca să cucerească orașul în următoarele zile”, a anunțat Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei

UPDATE 22.05 Ucraina este deschisă să discute "modele non-NATO"

Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri în privinţa integrităţii sale teritoriale în cadrul discuţiilor cu Rusia, dar este deschisă să discute despre ''modele non-NATO'' pentru viitorul său, într-un forum mai larg, a declarat unul dintre negociatorii săi pentru Fox News, informează Reuters.

Ucraina a încercat să devină membră a Uniunii Europene şi a NATO, dar s-a lovit de opoziţia Moscovei. Preşedintele rus Vladimir Putin a citat posibila aderare a Ucrainei la NATO ca dovadă a ceea ce el consideră a fi agresiunea NATO faţă de Rusia.

''Răspunsul pe care îl primim din partea ţărilor NATO este că nu sunt pregătite nici măcar să discute despre posibilitatea de a ne avea în NATO, nu pentru următorii cinci sau zece ani'', a declarat negociatorul David Arahamia în declaraţii publicate sâmbătă seara târziu pe site-ul Fox News.

''Suntem gata să discutăm despre unele modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanţii directe din partea diferitelor ţări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania şi Franţa. Suntem deschişi să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu doar în cadrul unor discuţii bilaterale cu Rusia, ci şi cu alţi parteneri''.
 

UPDATE 20:50 Noi detalii ale discuţiei dintre Macron şi Putin

“Nu este imposibil să decidem noi sancţiuni curând”, i-a spus preşedintele francez Emmanuel Macron liderului de la Moscova Vladimir Putin, în timpul discuţiei telefonice pe care au avut-o duminică, a anunţat Palatul Elysee, fără să precizeze dacă respectivele sancţiuni ar putea consta şi în limitarea importurilor de gaze şi petrol rusesc, de care depind multe ţări europene.

Uniunea Europeană intenţionează să recurgă la rezervele sale strategice “pentru evitarea unei creşteri şi mai mari a preţurilor”, a precizat Elisee.

Pe de altă parte, Macron i-a atras atenţia lui Putin că armata care atacă în Ucraina este cea rusă şi i-a cerut acestuia să pună capăt operaţiunilor militare.

UPDATE 20.40 Blinken spune că țările NATO au „undă verde” pentru a trimite avioane de luptă Ucrainei

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că membrii NATO au permisiunea de a trimite avioane de luptă în Ucraina, în timp ce SUA și aliații își continuă eforturile de a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei, scrie CBS.

„Au primit undă verde”, a spus secretarul de stat american Blinken într-un interviu pentru „Face the Nation”, când a fost întrebat dacă guvernul polonez, membru al NATO, ar putea trimite avioane de luptă în Ucraina.

Citiți mai multe AICI.

UPDATE 20.20. Ministrul ucrainean de externe: Aproximativ 20.000 de voluntari străini s-au oferit să lupte împotriva Rusiei

 
Aproape 20.000 de voluntari străini s-au oferit să ajute Ucraina în lupta împotriva Rusiei, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

''În acest moment sunt în jur de 20.000 de persoane, în principal din ţări europene", a declarat Kuleba pentru postul american CNN - conform AFP.

Potrivit acestuia, "mulţi oameni urăsc Rusia" de ani de zile, dar nu au îndrăznit să i se opună. ''Când oamenii au văzut că ucrainenii luptă, că nu se dau bătuţi, asta i-a făcut să se alăture luptei'', a adăugat el.

Deşi a afirmat că "înţelege necesitatea de a lupta", diplomatul ucrainean a spus că este "mai important" să obţină asistenţă "politică, economică şi militară" din partea restului lumii, în special "pentru apărarea aeriană".
 

 

UPDATE 19:50 Rusia avertizează că ţările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei ar putea fi considerate părţi în conflict

Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, relatează Reuters.

"Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat", a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax.

''Practic, toate avioanele cu capacitate de luptă ale regimului de la Kiev au fost distruse. Dar ştim cu siguranţă că avioane ucrainene au zburat spre România şi alte ţări vecine'', a declarat Igor Konaşenkov, citat de AFP şi EFE.

UPDATE 19.15 Polonia dezminte informațiile cum că ar intenţiona să trimită avioane Ucrainei

Polonia a dezminţit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA, transmite duminică agenţia dpa.

"Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale", a scris pe Twitter guvernul polonez. "Ajutăm semnificativ în multe alte domenii", a adăugat executivul de la Varşovia, potrivit Agerpres.

Totuşi, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ţara sa cooperează cu Polonia în sensul că partea poloneză să poată furniza ucrainenilor aparate de zbor pe care aceştia ştiu să le piloteze şi să primească în schimb avioane de fabricaţie americană.

UPDATE 19.00. Franţa crede că “buldozerul” rus se poate impune în câteva săptămâni sau luni

Şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, consideră că, în prezent, obiectivul Rusiei este de a separa trupele ucrainene care apără provincia separatistă Donbas (estul Ucrainei) de restul forţelor din ţară.

De asemenea, șeful Statului Majos se teme că, în pofida dificultăţilor neaşteptate de care s-a lovit, “buldozerul” rus se va impune la capătul câtorva săptămâni sau luni, transmite EFE.

Într-un interviu publicat duminică pe pagina de internet a ziarului Le Monde, generalul Thierry Burkhard explică că ruşii vor “să-i rupă” pe cei 40.000 de militari ai armatei ucrainene din Donbas de cei 50.000 de militari din restul ţării.

UPDATE 18.51 Premierul Ucrainei a semnat o cerere oficială pentru suspendarea Rusiei şi Belarusului din FMI şi Banca Mondială

Premierul ucrainean Denis Şmîgal a anunţat duminica aceasta că a semnat o cerere oficială adresată guvernelor străine, inclusiv Statelor Unite ale Americii, pentru încetarea calităţii Rusiei şi Belarusului de ţări membre ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale, transmite Reuters.

"Aceste două ţări şi-au încălcat obligaţiile şi şi-au îndreptat politicile în direcţia războiului", a menţionat Şmîgal într-o declaraţie.

UPDATE 18.45 Putin i-a transmis lui Macron că-şi va atinge obiectivele în Ucraina,"prin negocieri sau prin război"

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis duminică şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi "va atinge obiectivele" în Ucraina, "fie prin negocieri, fie prin război", a anunţat Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute între cei doi şefi de stat, transmite AFP.

Conform sursei citate, Emmanuel Macron l-a găsit pe Putin "foarte hotărât să-şi atingă obiectivele", printre care "ceea ce preşedintele rus numeşte 'denazificarea' şi neutralizarea Ucrainei", dar şi recunoaşterea independenţei peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi a provinciei Donbas (din estul Ucrainei), cerinţe care sunt - potrivit Parisului - "inacceptabile pentru ucraineni".

Citiți AICI mai multe despre discuția celor doi șefi de stat.

UPDATE 18:30 Rusia avertizează că ţările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei ar putea fi considerate părţi în conflict

Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, relatează Reuters.

"Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat", a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax.

UPDATE 17.47 Cinci răniţi după ce trupele ruse au deschis focul la un protest împotriva ocupaţiei în Ucraina

Trupele ruse au deschis duminică focul la un protest împotriva ocupaţiei ruse în Nova Kahovka (sudul Ucrainei) şi au rănit cinci persoane, a anunţat agenţia de presă ucraineană Interfax Ucraina, care citează martori oculari.

Circa 2.000 au ieşit pe străzile din Nova Kahovka pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de invazia rusă, fluturând drapele ucrainene şi cerându-le militarilor ruse să plece, potrivit agenţiei citate.

UPDATE 17.18 Gazoductul Donețk-Mariupol a fost avariat de către ocupanții ruși

Gazoductul Donețk-Mariupol a fost avariat de către ocupanții ruși, iar peste 750.000 de oameni sunt lăsați fără căldură, în timp ce afară sunt sub 0 grade Celsius, anunță Inna Sovsun, deputată a Parlamentului ucrainean, conform CNN.

UPDATE 17.16 Zelenski: Ucraina a capturat sute de militari ruşi

Sute de militari ruşi au fost capturaţi de forţele ucrainene, a anunţat duminică preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite dpa.

"Sute, sute de prizonieri. Printre ei se află piloţii avioanelor care ne-au bombardat oraşele. (I-au bombardat) pe civilii noştri", a declarat Zelenski într-un mesaj video publicat pe aplicaţia Telegram duminică.

UPDATE 16.22 Putin către Macron: Ucraina a fost responsabilă de incendiul de la centrala nucleară Zaporojie

Kremlinul a transmis că Vladimir Putin i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că Ucraina a fost „responsabilă” pentru incendiul de la centrala nucleară Zaporojie.

Cei doi lideri au purtat o discuție despre invazia Ucrainei la telefon, duminică, timp de o oră și 45 de minute, scrie SkyNews.

UPDATE 16.10 Putin a avertizat Ucraina că „operaţiunea militară” a Rusiei va fi oprită doar dacă Kievul nu va mai opune rezistenţă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat duminică Ucraina că ″operaţiunea militară″⁣ a Rusiei va fi oprită doar dacă Kievul va înceta să mai opună rezistenţă şi va îndeplini toate cererile Kremlinului.

″A fost subliniat faptul că suspendarea operaţiunii speciale este posibilă doar dacă Kievul opreşte operaţiunile militare şi îndeplineşte cererile bine-cunoscute ale Rusiei″⁣, a precizat Kremlinul.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 15.58 Rusia lansează rachete către institutul de fizică din Harkov

Forțele ruse lansează rachete, duminică, către institutul de fizică din Harkov, unde se află materiale nucleare și un reactor, potrivit serviciului se securitate națională al Ucrainei.

Potrivit sursei citate, o explozie la institutul de fizică ar putea duce la un „dezastru ecologic pe scară largă”.

Rușii trag cu lansatoare de rachete Grad, care nu au o țintă precisă, existând îngrijorări că ar putea lovi greșit, scrie SkyNews.

UPDATE 14.54 Statuia lui Iisus Hristos fost scoasă din Catedrala Armeană din Kiev

Statuia din Catedrala Armeană din Kiev care îl înfățișează pe Iisus Hristos a fost scoasă de ucraineni din biserică pentru a fi adăpostită într-un buncăr.

Ultima dată, acest lucru s-a întâmplat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

UPDATE 14.49 Aeroportul Vinița din Ucraina a fost complet distrus de rachetele rusești

Preșesintele Volodimir Zelenski a anunțat că rachetele rusești au lovit și distrus complet aeroportul regional Vinița, duminică.

Vinița este un oraș din partea central-vestică a Ucrainei și este situat la aproximativ 250 de kilometri distanța de Kiev, scrie SkyNews.

UPDATE 14:40 Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de eşecul evacuărilor din Mariupol

Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters.

Postul de televiziune Ukraine 24 a prezentat un luptător din Regimentul Azov al Gărzii Naţionale care a declarat că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul portuar cu aproximativ 400.000 de locuitori au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure.

Agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului.

Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul.

Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.

UPDATE 14.02 Erdogan îi cere lui Putin să semneze un acord de pace cu Ucraina

Președintele turc Tayyip Erdogan l-a îndemnat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să declare încetarea focului în Ucraina, să deschidă coridoare umanitare și să semneze un acord de pace.

Erdogan și Putin au avut, duminică, o convorbire telefonică timp de o oră. Președintele turc i-a spus omologului său rus că Turcia este pregătită să contribuie la rezolvarea pașnică a conflictului, scrie SkyNews.

UPDATE 13.20 Trupele ruse au deschis focul asupra civililor din Irpin. Cel puțin trei persoane au murit

Cel puțin trei persoane au murit, dintre care doi copii, după ce forțele ruse au deschis focul asupra civililor din Irpin, informează Kyiv Independent.

UPDATE 13.11 Volodimir Zelenski: Ruşii se pregătesc să bombardeze Odesa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe oamenii din ţara sa că ruşii se pregătesc să bombardeze oraşul Odesa, din sud-vestul Ucrainei, informează Le Figaro şi Interfax Ucraina.

Avioanele zboară. Deasupra oamenilor paşnici. Deasupra oraşelor paşnice. Se pregătesc să bombardeze Odesa. Odesa! Întotdeauna au avut parte doar de căldură la Odesa. Doar de sinceritate. Şi acum? Bombe la Odesa? Artilerie împotriva oraşului? Rachete împotriva Odesei? Va fi crimă de război. Va fi o crimă istorică”, a spus Zelenski într-un discurs televizat.

UPDATE ora 11.23 Autorităţile din Mariupol anunţă o încetare a focului între orele 10:00 şi 21:00. Începe evacuarea civililor

O încetare a focului temporară a fost anunţată pentru Mariupol, oraş din sudul Ucrainei, în intervalul orar 10:00 – 21:00, conform consiliului local, citat de BBC.

Civilii vor putea fi evacuaţi din oraş pe traseul convenit anterior, începând de la ora 12:00.

UPDATE ora 10.50 Vicepremierul britanic Raab: Conflictul din Ucraina ar putea dura luni, dacă nu chiar ani

Conflictul din Ucraina ar putea dura luni de zile, dacă nu chiar ani, a declarat duminică vicepremierul britanic Dominic Raab, care a adăugat că aliaţii internaţionali vor trebui să dea dovadă de "rezistenţă strategică" pentru a se asigura că preşedintele rus Vladimir Putin va da greş, transmite Reuters.

"Misiunea noastră împreună cu aliaţii noştri este să ne asigurăm că Putin eşuează în Ucraina, şi aceasta va lua ceva timp - vorbim de luni de zile, dacă nu chiar ani - şi prin urmare trebuie să dăm dovadă de rezistenţă strategică, deoarece acest (conflict) nu se va termina în câteva zile", a declarat vicepremierul britanic la postul de televiziune Sky News, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 10.40 SUA şi Polonia analizează posibilitatea ca Varşovia să trimită avioane de luptă sovietice în Ucraina

Statele Unite analizează posibilitatea unui acord cu Polonia pentru ca Varşovia să furnizeze Ucrainei avioane de luptă din epoca sovietică, primind în schimb avioane de vânătoare americane F-16, au relatat sâmbătă mai multe mass media americane, transmite AFP.

"Lucrăm cu polonezii în acest dosar şi ne consultăm şi cu alţi aliaţi din NATO", a declarat un reprezentant al Casei Albe, citat de presa americană.

Kiev cere occidentalilor să-i ofere asistenţă militară, între care avioane, pentru a se apăra împotriva invaziei ruse, intrată duminică în a 11-a zi. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel în special la ţările din Europa de Est, cerându-le să-i livreze avioane de fabricaţie rusească pe care ucrainenii ştiu să le piloteze.

UPDATE ora 10.30 Rusia anunţă că a bombardat baza aeriană a Ucrainei de la Starokosteantîniv

 

Rusia a bombardat şi a avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

"Forţele armate ale Rusiei continuă să lovească infrastructura militară a Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov. "În dimineaţa zilei de 6 martie, au fost realizate lovituri cu armament de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune. Baza aeriană a forţelor armate ucrainene de la Starokosteantîniv a fost avariată", a adăugat el.

Konaşenkov a mai declarat că un sistem antirachetă de tip S-300 controlat de armata ucraineană a fost distrus de rachetele ruseşti. Oficialul rus a mai susţinut că Rusia a doborât 10 avioane şi elicoptere ucrainene în ultimele 24 de ore.

UPDATE 9:30 OMV se alătură rivalilor din energie şi se retrage din Rusia

Grupul austriac OMV a anunţat sâmbătă că se retrage din Rusia, fiind cea mai recentă companie din domeniul energiei care face un astfel de anunţ, şi a avertizat că va suferi o impact estimat la 1,5 - 1,8 miliarde de euro (1,6 - două miliarde de dolari), în încercarea de a se distanţa de Rusia după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Săptămâna aceasta, alţi rivali energetici occidentali, cum ar fi Shell, BP şi Exxon Mobil, au anunţat că vor renunţa la afacerile din Rusia, ţară bogată în petrol, în urma invaziei Ucrainei. 

UPDATE 8:50 Armata ucraineană a capturat mai multe blindate și echipamente militare ale rușilor, în regiunea Harkov.

UPDATE 08:40 Forţele ucrainene anunţă că duc "lupte crâncene" cu trupele ruseşti la Nikolaev şi Cernigău

Forţele ucrainene anunţă că duc "lupte crâncene" cu trupele ruseşti la Nikolaev, în sud, şi Cernigău, în nord, a anunţat statul major ucrainean pe Facebook.

De asemenea, conform sursei citate, o operaţiune militară ucraineană are loc şi în regiunea Doneţk.

"Principalele eforturi se concentrează pe oraşul Mariupol", anunţă statul major.

Statul major subliniază că armata rusă a pierdut 88 de avioane şi elicoptere, iar unii piloţi care au reuşit să se catapulteze au primit îngrijiri din partea ucrainenilor.

"Inamicul este demoralizat din cauza rezistenţei poporului ucrainean", a menţionat sursa citată.

UPDATE 06.50 Antony Blinken a publicat și un clip în care arată susținerea la nivel mondial pentru Ucraina.

“În toate colțurile globului, inclusiv în Rusia, oamenii cer încetarea atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei. Albastrul și galbenul drapelului ucrainean sunt arborate în întreaga lume, deoarece oamenii și guvernele afirmă că sunt #UnitedWithUkraine”, a scris Blinken pe Twitter. 
UPDATE 06.45 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a criticat noua lege din Rusia care amenință cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea a ceea ce Kremlinul numește „știri false” cu referire la situația din Ucraina.
 
“Guvernul rus blochează instituțiile media și restricționează rețelele de socializare -- totul pentru a ascunde adevărul despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina. Poporul rus merită să cunoască adevărul despre moartea și distrugerea care a avut loc în numele lor”, a transmis pe Twitter secretarul de stat american, Antony Blinken. 
 
UPDATE 06.30 Oficiali americani cu rang înalt au mers, sâmbătă, în Venezuela pentru a se întâlni cu guvernul lui Nicolas Maduro, Washingtonul încercând să izoleze Rusia după invazia din Ucraina, informează Le Figaro, citând The New York Times, notează News.ro. 

UPDATE 06.25 Nexta transmite că în urma atacului din Harkov mai multe clădiri au luat foc. 

UPDATE 06.08 Un graffiti pe o stradă din Londra reprezintă un mesaj despre războiul din Ucraina.  
 

UPDATE 05.56 Rada Supremă a Ucrainei susține că Forțele armate ucrainene au distrus din aer o coloană de echipament rusesc lângă Irpen.

UPDATE 05.51 Imagine cu doi piloți ruși prinși în zona Nikolaev de ucraineni, publicata pe contul de Twitter al Serviciului de Grăniceri de Stat. 

 

UPDATE 05.39 Conform mai multor canale de Telegram, în Harkov se aud numeroase explozii. 

 
UPDATE 05.25 3.000 de voluntari americani au răspuns apelului Ucrainei pentru a servi într-un batalion internațional în războiul cu Rusia, a declarat pentru Voice of America un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la Washington, notează The Kyiv Independent.

UPDATE 05.10 Adobe a încetat să-și vândă serviciile în Rusia, conform Nexta. 

UPDATE 05.33 Radio Free Europe/Radio Liberty anunță că suspendă operațiunile în Rusia, după ce autoritățile fiscale ruse au inițiat procedura de faliment împotriva entității ruse a RFE/RL pe 4 martie, iar poliția a intensificat presiunea asupra jurnaliştilor săi, susține The Kyiv Independent.
 
UPDATE 05.05 Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina Energoatom a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică că nivelurile radiațiilor rămân normale la Centrala Nucleară Zaporijie, la o zi după ce forțele ruse au preluat controlul asupra amplasamentului, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi.
 
UPDATE 05.00 Una dintre cele mai populare platforme de jocuri din lume, Epic Games a declarat că suspendă toate relațiile comerciale cu Rusia, dar că nu intenționează să blocheze accesul la jocuri, conform Nexta. 

UPDATE 04.47 Kuleba: Ucraina este însângerată, dar nu a căzut

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a transmis un mesaj despre curajul solda'ilor ucraineni, punctând că “Ucraina este însângerată, dar nu a căzut”.

 

UPDATE 04.24 Secretarul de stat american, Antony Blinken, a ajuns la Chișinău. 

 

 
UPDATE 04.17 Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a lansat un site despre prizonierii de ruși capturați în Ucraina pentru familiile lor. Folosind-o, familiile pot lua legătura cu reprezentanții Ministerului Apărării din Ucraina, conform Euromaidan Press.
 

UPDATE 04.06 Oamenii din Liov încearcă să protejeze obiectele de patrimoniu de ruși. 

Statuia lui Isus Hristos a fost evacuată din catedrala armeană din Liov și dusă într-un buncăr.

 

UPDATE 04.02 Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29 și avioane de atac Su-25 și poate primi în schimb avioane de vânătoare F-16 din SUA, a informat The Wall Street Journal, citând surse din administrația SUA, conform Nexta. 

UPDATE 03.51 Rusia este pe cale ''să realizeze costul real al războiului'' (negociator ucrainean)

Rusia este pe cale "să realizeze costul real al războiului" în faţa rezistenţei ucrainene, iar negocierile dintre delegaţiile celor două ţări încep sa fie "constructive", a declarat sâmbătă un negociator ucrainean, Mihailo Podoliak, citat de AFP.

Intervievat la Lvov (Ucraina) de cotidianul canadian The Globe and Mail, Mihailo Podoliak, prezentat ca un colaborator apropiat al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că începe să perceapă o schimbare în atitudinea Rusiei în faţa rezistenţei ucrainene şi sancţiunilor internaţionale, conform Agerpres. 

UPDATE 03.45 Nexta transmite, pe Telegram, că Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că trupele ruse plănuiesc să pună mâna pe barajul hidrocentralei Kaniv, aflat la 100 de km de Kiev. 

UPDATE 03.35 Războiul din Ucraina va avea „un impact sever asupra economiei globale”, avertizează FMI, conform CNN. 

”Preţurile la energie şi la mărfuri, inclusiv grâul şi alte cereale, au crescut, adăugându-se la presiunile inflaţioniste cauzate de întreruperile lanţului de aprovizionare şi de revenirea din cauza pandemiei de Covid-19.

Şocurile de preţ vor avea un impact la nivel mondial, în special asupra gospodăriilor sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai mare a cheltuielilor. Dacă conflictul ar escalada, daunele economice ar fi cu atât mai devastatoare”, avertizează specialiştii FMI.

UPDATE 03.33 Joe Biden a salutat decizia Visa și Mastercard de a suspenda activitatea în Rusia, a anunțat Casa Albă.

UPDATE 03.30 Canada a crescut riscul de călătorie pentru Rusia, iar Ministerul de Externe îi îndeamnă pe cetăţeni să evite orice călătorie în Rusia.

”Evitaţi orice călătorie în Rusia din cauza impactului conflictului armat cu Ucraina, inclusiv opţiuni limitate de zbor şi restricţii privind tranzacţiile financiare”, le-au transmis cetăţenilor proprii autorităţile canadiene.

De asemenea, celor care se află deja în Rusia le recomandă să plece cât timp mijloacele comerciale sunt încă disponibile.

UPDATE 03.25 Turcia a evacuat 11.496 de cetățeni din Ucraina de când Rusia a lansat un război împotriva vecinului său, a declarat ministrul de Externe turc, citat de Al Jazeera. 
 
 

UPDATE 03.20 Alertă de atac aerian, la Kiev.

UPDATE 03.08 Consiliul de Securitate al ONU va organiza, luni, o şedinţă deschisă privind înrăutăţirea situaţiei umanitare din Ucraina, pe măsură ce ofensiva rusă se intensifică, transmite Associated Press.

UPDATE 02.53 Ucraina va crea lagăre cu drepturi depline pentru prizonierii de război ruși, a declarat Alexei Arestovich, consilier al șefului Biroului Președintelui Ucrainei.

Această decizie a fost cauzată de un număr mare de militari ruși care au fost luați prizonieri, conform Nexta. 

UPDATE 02.50 Azerbaijan Airlines suspendă toate zborurile către Rusia. Compania aeriană azeră Buta Airways refuză și ea să zboare către orașele ruse. 

UPDATE 02.47 Joe Biden a vorbit din nou cu Volodimir Zelenski

”Ca parte a dialogului constant, am avut o altă conversaţie cu Joe Biden. Ordinea de zi a inclus probleme de securitate, sprijin financiar pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei”, arata Zelenski, într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 02.25 Primarul din Mariupol: Nu putem să ieșim să adunăm morții

Vadym Boichenko, primarul orașului Mariupol, din sudul Ucrainei, a pictat o imagine sumbră a vieții din oraș. „Situația este foarte complicată”, a spus Boichenko într-un interviu pe un canal de YouTube. "Armata rusă a pus deja un blocaj pe coridorul umanitar. Avem o mulțime de probleme sociale pe care rușii le-au creat", a continuat el, citat de CNN. 
 
Boicenko a spus că „răniții și morții în ultimele cinci zile sunt de ordinul zecilor. Până în a opta zi, erau sute. Acum, vorbim deja despre mii”.

„Aceste cifre se vor înrăutăți”, a spus Boichenko. „Aceasta este a șasea zi consecutivă de atacuri aeriene și nu putem să ieșim să recuperăm morții”, a continuat primarul.

"Îi rog pe partenerii noştri americani şi europeni: Ajutaţi-ne, salvaţi Mariupol", a mai zis el.

UPDATE 02.16 Casa Albă condamnă noua lege rusă a mass-media

Statele Unite au condamnat, sâmbătă, noua lege din Rusia care amenință cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea a ceea ce Kremlinul numește „știri false” și au cerut continuarea acțiunii în toate sectoarele pentru a promova drepturile omului și libertățile fundamentale.

"Condamnăm mișcarea. de către Consiliul Federației Ruse să aprobe o lege care amenință pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru jurnaliști”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Emily Horne, într-un comunicat.

UPDATE 02.05 Zelenski a transmis pe Twitter că a vorbit cu Elon Musk și i-a mulțumit pentru că a spijinit Ucraina, punctând că săptămâna următoare vor primi un alt lot de sisteme Starlink pentru orașele distruse.

Mai mult, președintele Ucrainei l-a invitat pe Musk în Ucraina după război.

 

 

UPDATE 02.01 Potrivit Gărzii Naționale a Ucrainei, 100.000 de ucraineni s-au alăturat noii filiale de voluntari a Forțelor Armate de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, conform The Kyiv Independent.
 

UPDATE 01.45 5 civili au fost uciși în Ohtîrka (Okhtyrka)

Şeful Administraţiei Regionale de Stat din Sumî, Dmytro Zhyvytsky, a transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că 5 civili au fost uciși în Ohtîrka (Okhtyrka).
 
"Nu există încălzire. Parțial nu are apă și electricitate. Și ce să spun, zona Ohtîrka însăși a dispărut parțial", a trasmis el pe canalul său de Telegram. 
 
El a precizat că rușii răspândesc informații false despre evacuarea studenților străini care studiază la universitățile din Sumî.

“Au fost răspândite informații despre presupusa lipsă de voință a părții ucrainene de a asigura siguranța străinilor. În prezent, situația se află sub controlul autorităților și a conducerii universității.

El a mai spus că în cartierul Romensky armata rusă a tras asupra unei benzinării locale. De asemenea, a amintit și că în urma bombardamentelor de sâmbătă asupra orașelor Sumî și Lebedîn acestea au rămas parțial fără electricitate, căldură și apă.
 
“Unda de șoc a spart ferestrele instituțiilor de învățământ, spitalelor și clădirilor rezidențiale din Sumî și Lebedîn”, a mai spus Dmytro Zhyvytsky, pe contul său de Telegram.
 
UPDATE 01.32 Gigantul Shell Oi a anunțat că va dona profiturile dintr-o recentă achiziție de țiței rusesc unui fond menit să ajute refugiații ucraineni, după ce a fost criticat pentru această mișcare, notează Ria Novosti. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris sâmbătă pe Twitter că țițeiul miroase a „sânge ucrainean”.
 

UPDATE 01.15 Londra prevede un "plan de acţiune" pentru a-l face pe Putin "să eşueze"

Premierul britanic, Boris Johnson, va prezenta un "plan de acţiune" internaţional pentru a face "să eşueze" invazia rusă a Ucrainei şi îşi va intensifica întâlnirile diplomatice în acest scop săptămâna viitoare la Londra, au indicat sâmbătă serviciile sale, notează AFP.

După un val "fără precedent" de sancţiuni occidentale împotriva intereselor Rusiei ca răspuns la ofensiva armată în Ucraina, Boris Johnson va lansa un apel comunităţii internaţionale la reînnoirea "efortului său concertat" împotriva Moscovei prin intermediul acestui "plan de acţiune în şase puncte", pe care urmează să-l detalieze duminică, a precizat Downing Street într-un comunicat, conform Agerpres. 

Citește și Un oraş situat în apropiere de Kiev este “distrus aproape complet”

UPDATE 00.59 Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, organizația paramilitară rusă Wagner Group a înființat o bază în orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, de unde care recrutează mercenari pentru a lupta împotriva Ucrainei, conform The Kyiv Independent.
 

UPDATE 00.50  Forțele aeriene ucrainene susțin că 5 avioane rusești și 4 elicoptere au fost doborâte pe 5 martie. În total, ar fi vorba despre 44 de avioane și 44 de elicoptere doborâte, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 00.49 Prada şi Puma au suspendat operaţiunile în Rusia. 

UPDATE 00.40 Visa și Mastercard suspendă operațiunile în Rusia, conform RIA Novosti. 

UPDATE 00.38 Ungaria acordă călătorie gratuită refugiaţilor din Ucraina care călătoresc cu trenul din România

UPDATE 00.35 Uniunea Europeană a furnizat, sâmbătă, prima tranşă din cei 500 de milioane de euro alocaţi pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina şi a decis acordarea dreptului de şedere ucrainenilor care fug din calea războiului.
 
”Sunt recunoscător preşedintelui CE, Ursula von der Leyen, pentru decizia importantă de a acorda imediat drept de şedere în UE ucrainenilor care ajung în Europa din cauza agresiunii ruse”, a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Twitter.  

UPDATE 00.24 Poliţia italiană a confiscat vile şi iahturi în valoare de 143 de milioane de euro de la cinci ruşi de rang înalt care se află pe lista de sancţiuni occidentale după atacul Moscovei asupra Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernul dddeee la Roma, transmite Reuters, conform News.ro.

UPDATE 00.14 Un avion rusesc a aterizat, sâmbătă, în Statele Unite pentru a recupera mai mult de zece diplomaţi expulzaţi din misiunea Rusiei la ONU şi acuzaţi de Washington de "spionaj", potrivit autorităţilor, notează AFP, conform Agerpres. 

UPDATE 00.02 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat, sâmbătă, pe ucraineni să-și continue rezistența, spunând: „Ucraineni! În toate orașele noastre, unde inamicul a invadat, treceți la ofensivă. Ieși pe străzi. Trebuie să luptăm de fiecare dată când avem o oportunitate.”

"Fiecare metru din pământul nostru ucrainean câștigat prin protestul și umilirea invadatorilor este un pas înainte, un pas spre victorie pentru întregul nostru stat", a spus el.  

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Hackerii Anonymous, lovitură pentru site-ul serviciului secret rus FSB
Hackerii Anonymous, lovitură pentru site-ul serviciului secret rus FSB

Hackerii Anonymous au anunțat pe Twitter, sâmbătă, că au „sabotat” site-ul serviciului secret al Rusiei FSB.

Război în Ucraina, ziua 10. Continuă bombardamentele în mai multe orașe. Rușii încearcă să încercuiască Kievul
Război în Ucraina, ziua 10. Continuă bombardamentele în mai multe orașe. Rușii încearcă să încercuiască Kievul

Război în Ucraina, ziua 10. S-a încheiat și cea de-a zecea zi a războiului ruso-ucrainean şi, din păcate, nu se întrevede, încă, finalul acestui conflict.

Rusia ar fi plănuit să creeze o republică federală în vestul Ucrainei, spune Serviciul ucrainean de Securitate
Rusia ar fi plănuit să creeze o republică federală în vestul Ucrainei, spune Serviciul ucrainean de Securitate

Mai multe persoane suspecte că ar fi intermediari ruși care ar fi avut misiunea de a organiza așa-numita „Republică Federală Ucraina” au fost arestate de Serviciul ucrainean de Securitate (SBU).

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.