Ce spune România despre ajutorul militar oferit Ucrainei. ”Voi îl țineți secret. De ce?”

×
Codul embed a fost copiat

Ucrainenii marchează un an de la eliberarea orașului Bucea de sub ocupația rusă. Localitatea aflată în regiunea Kiev a devenit un „simbol al atrocităților” comise de trupele Kremlinului. „Nu vom ierta niciodată”, a fost mesajul președintelui Zelenski.

Atacuri cu rachete au lovit vineri dimineață oraşul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Nu s-au înregistrat victime, dar clădiri civile şi rezidenţiale au fost avariate. Proiectilele rușilor au căzut în ultimele ore și în orașul Herson și cel puțin un civil a fost ucis, au anunțat oficialii de acolo.

Aceste imagini au fost filmate în orașul Siversk, din estul Ucrainei, aflat la doar câțiva kilometri de linia frontului. În centrul localității, clădirile abia dacă mai stau în picioare

Necesitățile de bază, cum ar fi apa potabilă, sunt greu de găsit. Voluntarii le aduc pe cât pot această resursă vitală oamenilor. Olga a fost ghid turistic în Austria. Acum îi ajută pe ucrainenii în suferință.

Reporter: De ce faci asta?

Citește și
soldati ucraineni
SUA au antrenat 7.000 de militari ucraineni de la începutul războiului rus. 65 au fost formaţi să folosească sistemul Patriot
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Silvia Pavesi, voluntar: Pentru a ajuta. E ceea ce trebuie să facem”.

Mikola, locuitor din Siversk: ”M-am săturat de acest bombardament. Nimeni nu are nevoie de el”.

 

Tania, localnică: ”Cum pot pleca? Fiul meu e îngropat aici. În plus, unde m-aș putea duce cu pensia mea mică?”.

Putin a anunțat campanie de recrutare în Rusia

Statele Unite condamnă reținerea jurnalistului american de la „The Wall Street Journal”, pe care rușii îl acuză de spionaj. Și îi avertizează încă o dată pe cetățenii americani că este extrem de periculos să stea în Rusia.  

Între timp, Vladimir Putin dă startul campaniei de recrutare de primăvară. 147.000 de ruși sunt chemați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.

Iar armata chineză anunță că este pregătită să-şi intensifice cooperarea cu forţele armate ruse.

Potrivit armatei ucrainene, numărul mediu zilnic de atacuri rusești pe linia frontului este în scădere, de 4 săptămâni. De la 124 în primele zile din martie, la 57 în prezent. 

Potrivit unor surse de la Casa Albă, Rusia ar fi pierdut până acum 220.000 de oameni în războiul din Ucraina. Dar Moscova începe, ca în fiecare an, recrutarea de primavară. 147.000 de tineri vor fi obligați să efectueze serviciului militar. Anul trecut, Rusia a susținut că recrutarea nu este în niciun fel legată de așa-numita "operațiunea militară specială".

Pe de altă parte, la audierea din Senatul american, generalul Mark Milley a repetat că țara trebuie să ia măsuri pentru a-și reface stocurile de muniții.

Mark Milley: ”Una dintre marile lecții ale războiului din Ucraina este nivelul incredibil al consumului de muniții convenționale, și asta într-un război regional limitat. Într-un război între mari puteri, Doamne ferește să ajungem la așa ceva, consumul ar fi colosal”.

Între timp, în Ucraina ajung noi echipamente moderne de luptă, inclusiv rachete TOW, de fabricație americană, care pot distruge poziții fortificate.

Bogdan Aurescu: ”Aceasta este politica guvernului meu” 

Contraofensiva ucraineană ar urma să aibă loc în aprilie, cel târziu în mai, a declarat ministrul ucrainean al Apărării. Kievul așteaptă uscarea terenului, care în prezent mustește de apă.

Volodimir Zelenski: ”În lunile următoare deja putem să fim mai activi pe linia frontului. Şi vom face totul pentru a ne asigura că aliații nostri ne sprijină cât se poate de eficient”.

Mark Milley: ”54 de țări, între care cele 30 de state membre ale NATO, de la Regatul Unit, Germania, Finlanda, Norvegia, Suedia, Estonia, Letonia, Polonia, Romania, aceste țări își pun tot sufletul să ajute Ucraina”.

Dacă tot a venit vorba de sprijinul pentru Kiev, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a fost întrebat insistent de un cunoscut jurnalist BBC, într-un interviu pentru radio, de ce România a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina.

Stephen Sackur: De ce nu face România public nivelul ajutorului militar pentru Ucraina? Partenerii europeni ai Ucrainei sunt foarte transparenți în această privință. Voi o țineți secretă. De ce?

Bogdan Aurescu: Pentru că aceasta e politica guvernului meu.

Stephen Sackur: Alte țări dau Ucrainei tancuri, Polonia și Slovacia dau și avioane de război. Spuneți-mi ce a dat România?

Bogdan Aurescu: Nu comentez.

Stephen Sackur: Ați furnizat Ucrainei tancuri, artilerie grea?

Bogdan Aurescu: Nu comentez pentru că aceasta e politica guvernului meu, așa cum v-am spus.

Stephen Sackur: Mulți români și parteneri externi cred că România dă foarte puțin Ucrainei…

Bogdan Aurescu: Nu comentez.

Stephen Sackur: România e o democrație, nu-i așa?

Bogdan Aurescu: Aveți dubii?

Stephen Sackur: Ei bine, eu știu că într-o democrație cetățenii așteaptă ca guvernul să dea socoteală cetățenilor.

Bogdan Aurescu: La finalul războiului toate lucrurile vor fi cunoscute”.

Jurnalist american arestat în Rusia pentru spionaj militar

Pe de altă parte, serviciul rus de securitate internă FSB a anunţat arestarea unui jurnalist american de la "The Wall Street Journal". Evan Ghershkovich, de 32 de ani, a fost reţinut în Ekaterinburg din Urali, fiind suspectat de spionaj militar.

FSB n-a prezentat nicio dovadă. Ultimul articol publicat de Ghershkovich, marți, a fost intitulat „Economia Rusiei începe să se destrame – Investiţiile sunt în scădere, forţa de muncă este redusă, bugetul este comprimat”.

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe: ”Activitățile sale, în special, tot ceea ce s-a întâmplat la Ekaterinburg, nu corespundea statutului declarat de jurnalist. A fost o activitate care nu se poate numi jurnalism, nu este jurnalism. În consecință, în legătură cu aceste acte, au fost făcute reclamații de către Serviciul nostru Federal de Securitate”.

John Kirby, purtător de cuvânt Consiliul Național de Securitate: ”După cum am spus mai devreme, faptul că cetățenii americani au devenit o țintă a guvernului rus este absolut inacceptabilă. Condamnăm reținerea domnului Gershkovich și o facem în cei mai fermi termeni. De asemenea, condamnăm țintirea și reprimarea continuă a jurnaliştilor de către guvernul rus”.

Rus condamnat pentru un desen făcut de fiica lui de 12 ani

Jurnaliști din întrega lumea condamnă gestul Moscovei.

Jeanne Cavelier, Head of Eastern Europe & Central Asia Desk at Reporters Without Borders: ”În acest stadiu, nimic nu indică faptul că acest jurnalist și-a depășit atribuțiunile sale de jurnalist. El investiga recrutările făcute de grupul Wagner la Ekaterinburg și atitudinea rușilor față de război. (Arestarea) are un efect de intimidare asupra jurnaliştilor străini, în special a jurnaliştilor occidentali care încearcă să informeze comunitatea internaţională, opinia publică internaţională despre război şi despre ceea ce se întâmplă în Rusia”.

Între timp, cetățeanul rus condamnat la închisoare după ce fetița lui de 12 ani a făcut un desen critic despre războiul din Ucraina, a fost prins în Belarus. Alexei Moskaliov a reușit să fugă înainte de a primi sentința de doi ani de închisoare  pentru "discreditarea" armatei.

Potrivit avocatului său, bărbatul a ajuns la Minsk, de unde urma cel mai probabil să plece spre Lituania sau Polonia. Însă, potrivit unor surse apropiate, bărbatul ar fi făcut greșeala de a-și deschide telefonul mobil și așa a fost imediat localizat. Fiica lui se află în continuare într-un centru de plasament, departe de familie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Dosarul Vulkan. O scurgere de informații arată cum Rusia organizează atacuri cibernetice în toată lumea
Dosarul Vulkan. O scurgere de informații arată cum Rusia organizează atacuri cibernetice în toată lumea

O companie rusească privată deținută de foști militari organizează atacuri cibernetice în toată lumea, sub coordonarea serviciilor secrete, arată o anchetă internațională bazată documente interne ale companiei.

 

SUA au antrenat 7.000 de militari ucraineni de la începutul războiului rus. 65 au fost formaţi să folosească sistemul Patriot
SUA au antrenat 7.000 de militari ucraineni de la începutul războiului rus. 65 au fost formaţi să folosească sistemul Patriot

Peste 7.000 de militari ucraineni au fost formaţi de către armata americană de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în urmă cu peste 13 luni, anunţă joi un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, relatează CNN.

SUA acuză Rusia de faptul că ”încearcă activ” să-şi procure armament suplimentar din Coreea de Nord
SUA acuză Rusia de faptul că ”încearcă activ” să-şi procure armament suplimentar din Coreea de Nord

Casa Albă deţine ”informaţii noi care arată că Rusia caută în mod activ să-şi procure muniţie suplimentară de la Coreea de Nord”, anunţă joi un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), John Kirby, relatează AFP.

Lavrov va prezida în aprilie o reuniune a ONU la New York. Reacția Ucrainei: O glumă proastă
Lavrov va prezida în aprilie o reuniune a ONU la New York. Reacția Ucrainei: O glumă proastă

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, va prezida la New York o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în aprilie, lună în care Rusia va deţine preşedinţia rotativă a organului executiv al Naţiunilor Unite.

Un jurnalist de la „The Wall Street Journal” a fost reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj, anunţă FSB
Un jurnalist de la „The Wall Street Journal” a fost reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj, anunţă FSB

Publicaţia se declară îngrijorată de siguranţa reporterului său.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.