Cadavre cu mâinile legate și cu frânghie în jurul gâtului, descoperite lângă Izium, eliberat de sub ocupația rusească

×
Codul embed a fost copiat

Ucrainenii retrăiesc șocul atrocităților provocate de ruşi, în zonele pe care le-au ocupat temporar. Peste 400 de morminte au fost descoperite în orașul Izium, după ce a fost eliberat de sub ocupația rusească.

„E de la sine înțeles pentru mine că Vladimir Putin, trebuie să piardă acest război și să se confrunte cu urmările acțiunilor sale. Cred că este posibil să-l aducem într-o zi în fața Curții Penale Internaționale", a declarat șefa Comisiei Europene, într-un interviu acordat presei germane.

Sute de soldați ucraineni, dar și foarte mulți civili, încă neidentificați, au fost găsiți îngropați într-o pădure din Izium, oraș eliberat săptămâna trecută de sub ocupația rușilor.

Președintele Zelenski a comparat Izium cu orașele-martir Bucha și Mariupol, simboluri ale atrocităților comise de ruşi în Ucraina.

Volodimir Zelenski: „Vor veni jurnalişti ucraineni şi din străinătate la Izium. Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusă. Bucha, Mariupol, iar acum, din păcate, Izium... Rusia lasă în urmă moarte peste tot.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mai multe trupuri cu mâinile legate cu o coardă au fost exhumat vineri, în apropiere de oraşul Izium, potrivit Reuters.

 

Oleksandr Ilienkov, șeful parchetului din regiunea Harkov, a declarat pentru Reuters la fața locului: „Unul dintre cadavre găsite are o frânghie în jurul gâtului și mâinile legate. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi, conform informaţiilor preliminare, există semne de cauze ale morţii violente. Dar pentru stabilirea faptelor şi împrejurărilor, cadavrele sunt trimise la expertiză criminalistică pentru o anchetă mai amănunţită".

Între timp, linia frontului se schimbă continuu, iar în unele locuri, ucrainenii i-au împins pe ruşi până la graniţă.

Nick Paton Walsh, Internaţional Security Editor: „Faptul că ucrainenii au fost capabili să împingă frontul până aici, la începutul zonei tampon de la graniţă, Rusia e la doar câţiva kilometri în direcţia asta, este încă un dezastru pe care Moscova şi l-a provocat singură.”

Evgheni Prigojin, finanţatorul grupării Wagner, cunoscut drept "Bucătarul lui Putin" a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia ca să recruteze deținuți pentru frontul din Ucraina.

Chiar comentatori ruşi atrag atenţia că Prigojin folosește o metodă "stalinistă", ce permite Kremlinului să evite decretarea unei mobilizări generale care ar agrava tensiunile sociale. Numeroşi bloggeri militari ruşi propun de altfel că Prigojin să-l înlocuiască pe ministrul rus al apărării Serghei Șoigu.

Un alt element al ripostei ruse este....cel retoric.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe: „Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai mare de acțiune Kievului, atunci va depăși o linie roșie și va deveni o parte directă a conflictului. Ne rezervăm dreptul de a ne apăra teritoriul cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie.”

John Kirby, secretar de presă al Departamentului Apărării din SUA: „Ucrainenii sunt în ofensivă şi în Donbas şi în regiunea Herson. Noi ne vom asigura că au tot ce le trebuie ca să-şi continue ofensiva cu un succes cât mai mare posibil. Aşa că veţi asista la livrări continue din partea noastră: sisteme de artilerie şi muniţii, rachete cu raza lungă care le permit să lovească dincolo de poziţiile ruşilor.”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Nu trebuie să ne complacem în situația actuală. Nu trebuie să credem că războiul s-a sfârșit. Trebuie să mobilizăm mai mult sprijin pentru a menține sancțiunile și pentru a ne pregăti pentru iarnă. Iarna va fi grea și trebuie să furnizăm atât arme, cât și muniții și nu în ultimul rând, trebuie să îi furnizăm Ucrainei echipamente de iarnă, uniforme groase, corturi, generatoare.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.