Nutrienții și vitaminele care se pierd sau se amplifică la gătitul mâncării. Cum se procedează pentru o eficiență maximă

×
Codul embed a fost copiat

Le gătim sau le consumam crude? Vorbim despre legume. Important este să le includem zilnic în meniu.

Cât priveşte substanţele active din vegetale, acestea pot fi mai uşor de folosit de către organismul uman, cu ajutorul câtorva trucuri. Le aflăm imediat.

Când afară e cald și soare, scade pofta de mâncare. Și preferințele se schimbă, nu ne mai trebuie grăsime și carne, ci verdețuri și crudități.

Gătitul și temperatura ridicată distrug vitaminele, în general, și vitamina C în special: fiecare minut de fiert scade cu 25% conținutul de vitamina C.
Mineralele, în schimb, nu sunt afectate de căldură, cantitatea de calciu, magneziu, fier, zinc sau crom nu scade prin gătit. Potasiul trece în lichidul de fiertură, deci nu aruncați zeama din conservele de legume, e bogată în minerale.

Fitonutrienții -culoarea adică - din broccoli au eficiență și absorbție maximă dacă îl consumăm crud sau îl gătit minim, fiert la abur 2-3 minute.

Citește și
legume
Cum ne ajută fructele, legumele și cerealele integrale să avem o imunitate crescută
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În privinţa roşiilor, gătitul îndelungat.... nu strică.

Betacarotenul din morcovi este un precursor de vitamina A cu efect benefic pentru piele și ochii. Este un pigment liposolubil, eliberarea și absorbția lui cresc prin gătit și în contact cu grăsimea (ulei).

De asemenea, licopenul din roșii are efect de protecție a pielii împotriva cancerului și a îmbătrânirii. El devine activ la căldură, în prezența grăsimii, și când roșia e zdrobită. Sosul tomat și bulionul sunt de 3 până la 13 ori mai concentrate în licopen decât roșia proaspătă.

Spanacul conține pigmenți cu acțiune antioxidantă și efect anticancer a căror absorbție crește prin gătit. Spanacul preparat termic este de 6 ori mai bogat în luteină, zeaxantină și betaină față de frunzele proaspete.

Sănătatea înseamnă diversitate. Iar legumele, fie ele proaspete sau preparate, trebuie mâncate pe săturate!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Fructele şi legumele ne fac mai puternici imunitar. Fibrele din ele ajută sistemul respirator, digestiv și reduc inflamația
Fructele şi legumele ne fac mai puternici imunitar. Fibrele din ele ajută sistemul respirator, digestiv și reduc inflamația

Ne bucurăm de vară şi de varietatea ei excepţională de vegetale. Fructele şi legumele ne fac mai puternici imunitar. Componente din caise, cireşe ori pepeni - determină producţia de factori imunitari.

Cum ne ajută fructele, legumele și cerealele integrale să avem o imunitate crescută
Cum ne ajută fructele, legumele și cerealele integrale să avem o imunitate crescută

Fructe, legume şi cereale integrale – toate ne ajută imunitatea. Duc la formarea unor anticorpi ce stau de strajă la porţile de intrare în organismul uman. Spre exemplu, în aparatul respirator. 

Românii au un apetit tot mai mare pentru legume proaspete din propria grădină
Românii au un apetit tot mai mare pentru legume proaspete din propria grădină

Apetitul pentru legume proaspete din propria grădină a crescut în ultimii ani. Iar tot mai mulți semeni folosesc răsaduri autohtone.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.