Cât de dăunătoare sunt prăjelile în organismul nostru și de ce nu este bine să luăm medicamente pentru bilă

×
Codul embed a fost copiat

Excesul alimentar. Nu, nu luați medicamente anti-arsuri stomacale, medicamente pentru bilă haotic. Ajutorul vine din pauza alimentară. De la apa băută constant. De la mișcare. Argumentele sunt biologice.

Mâncare prăjită. Multe calorii dintr-o dată. Toate bacteriile din intestin, alături de care trăim, sunt bulversate. Și fac inflamație.

O rețea de inflamație - determină citokinele inflamatorii. Rețeaua de inflamație produce reacții în lanț. Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „De aici, intestinul iritabil, cu tulburări de constipație. Produșii toxici nu sunt eliminați cum trebuie ajung să influențeze alte organe – ficatul se încarcă cu grăsimi, ficatul gras non-alcoolic”.

Ficatul gras non-alcolic înseamnă că grăsimile, numite trigliceride, au făcut ele însele o rețea. Chiar în ficat.

Citește și
ficat
Ce înseamnă prea multă mâncare zilnic. Explicații la Doctor de bine
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ficatul metabolizează și grăsimile, și zahărul din alimente. Nu mai poate să le descompună corect, se încarcă el însuși cu grăsime. Agresiunea alimentară continuă, apare inflamația la nivelul ficatului. Se numește steato-hepatită. Acum e momentul ca, în ficat, să se activează celule periculoase. Care îi distrug funcția.

Nu medicamentele luate după un exces alimentar rezolvă inflamația cronică. Ci pauza alimentară. Urmată de cantiți mici de mâncare. Tot timpul. Prăjeli? Extrem de rar.

Aceasta e de fapt echilibrul tuturor sistemelor de comunicare din organism.

Ficatul descarcă lichidul, numit bilă, în vezicula biliară sau colecist. Prea multe prăjeli? Prea multă mâncare? Colesteroul se depune aici. Lichidul devine vâscos.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Bila ca atare nu mai e fluidă ca sa poată fi eliminată de la ficat și ajunge să se facă ca un mâl, ca un nămol. Apoi se precipită și se formează acei calculi. Fie pleacă un calcul mic pe unde nu trebuie și te îngălbenești și operația e laborioasă. Fie, dacă e un calcul mai mare, faci infecție, febră, dureri mari și e infecție în abdomen. Să nu mănânci gras, să nu mănânci prăjeli, asta trebuie educație de când ești mic. Toate țin de comportamentul nostru, de educație. Dacă nu a vut cine să ne facă educație, ține de auto-educație. Și nu de a lasa de azi pe mâine. De mâine mă transform, ci de la început”.

Suferința bilei nu se rezolvă cu medicamente. Luate după prea mult. Ci cu pauză alimentară. Cu mișcare. Și cu mai puțin în farfurie. Zilnic.

Beți cafea? Atunci doar după masă, dacă aveți această situație în vezicula biliară, în colecist.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul clinic Fundeni: „Cine are o patologie de genul asta, cafeaua pe nemâncate, stimulează colescistul și se contractă în gol si poate să apară colica biliară. La cine are deja această suferință”.

Cafea fără zahăr după masă. Și, din nou, mișcare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Românii comandă mai puțină mâncare acasă. Un hamburger de 27 de lei costă 48 de lei la livrare
Românii comandă mai puțină mâncare acasă. Un hamburger de 27 de lei costă 48 de lei la livrare

Scumpirea alimentelor şi costurile mari cu livrarea i-au determinat pe români să comande mai rar mâncare de la restaurant.

Ce înseamnă prea multă mâncare zilnic. Explicații la Doctor de bine
Ce înseamnă prea multă mâncare zilnic. Explicații la Doctor de bine

Cum reacționează organismul uman la o agresiune? Prin inflamație. Și tot inflamația pare să fie sursa bolilor cronice. Explicații la Doctor de bine.

 

Doctor de bine | Cum folosim oxigenul și cum eliminăm dioxidul de carbon?
Doctor de bine | Cum folosim oxigenul și cum eliminăm dioxidul de carbon?

Cum folosim oxigenul? Şi cum eliminăm dioxidul de carbon? Putem afla asta cu ajutorul testului cardio-pulmonar şi metabolic.

Doctor de bine | Ce este carența de magneziu și ce efecte are asupra organismului nostru
Doctor de bine | Ce este carența de magneziu și ce efecte are asupra organismului nostru

Nu ne putem bucura pe deplin de beneficiile vitaminei D atunci când avem carențe de magneziu în organism. Iar corpul nostru nu este capabil să sintetizeze magneziul, așa că trebuie adus din alimentație.

Doctor de bine | Sistemul cardiovascular are nevoie de așa numiții polifenoli. În ce alimente îi găsim
Doctor de bine | Sistemul cardiovascular are nevoie de așa numiții polifenoli. În ce alimente îi găsim

Este la modă este să mâncam disociat. Disocierea alimentalor are drept consecință pierderea ceva mai rapidă în greutate, dar organismul uman funcționează corect dacă asociem alimente.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.