Catastrofă umanitară. Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur care a lovit Turcia și Siria

×
Codul embed a fost copiat

Turcia a fost lovită năprasnic de un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter. Seismul a provocat peste 2.300 de decese și o catastrofă umanitară.  

În toiul iernii, peste un milion de oameni sunt sub cerul liber. Potrivit președintelui turc, cel puțin 3.000 de clădiri s-au năruit, dar pericolul rămâne pentru toate structurile șubrezite.

Lovită de același cutremur, Siria raportează sute de victime

Experții atrag atenția că este cu totul neobișnuit ca un cutremur atât de puternic să aibă epicentrul la o adâncime mică, puțin peste 10 kilometri.

NATO, Uniunea Europeană și alte 45 de țări, de la Statele Unite la Ucraina, și-au oferit grabnic ajutorul. Israelul va trimite salvatori și echipamente atât în Turcia, cât și în Siria, deși cele două țări sunt în stare de război de 75 de ani.

Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur

Încă nu se luminase de zi când pământul s-a cutremurat din toate puterile în sud-estul Turciei. Localnicii au fost treziți brutal din somn, nu doar de zgălțâitul pereților, ci și de huruitul sinistru creat de șoc asupra clădirilor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pe măsură ce zgomotul crește în intensitate, luminile se sting și se văd fulgere pe cer, din cauza transformatoarelor care iau foc.

Momentul de apogeu a fost surprins de camerele de supraveghere din zona cea mai afectată.

Epicentrul seismului

Cu epicentrul în provincia Kahramanmaraş din regiunea Anatolia, seismul a lovit cel mai dur orașul Gaziantep, unde s-au prăbușit instantaneu sute de clădiri. Chiar în primele minute după socul inițial s-au înregistrat zeci de replici puternice.

În orele următoare, șubrezite de succesiunea de zgâlțâieli, blocuri de 5 până la 12 etaje au continuat să se prăbușească, spre groaza oamenilor.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: „Luni-dimineața, la ora 04:17, am fost zdruncinați de cel mai mare dezastru de după cutremurul din 1939”.

Seismul din 1939, pomenit de liderul turc, a ucis peste 30.000 de oameni.

Primejdia mare încă nu trecuse

Pe la ora locală 13:24 (12:24 ora României), un reporter turc care transmitea în direct din Gaziantep a surprins un nou cutremur violent, care a stârnit o panică de nedescris.

Stăpânit de adrenalina momentului, jurnalistul s-a repezit către localnicii care fugeau speriați.

Echipa Știrilor PROTV se afla Institutul Național pentru Fizica Pământului când cercetătorii au început să primească alerte de la mai multe centre de comandă.

Noul șoc s-a produs când sute de salvatori erau cățărați pe mormanele de moloz, căutând cu înfrigurare supraviețuitori.

Vremea este foarte rece în regiune, ceea ce înseamnă că oamenii prinși în dărâmături sunt puși în pericol și de ger. În mod normal, în primele 24-48 de ore, mulți pot fi salvați, dar frigul riscă să limiteze acest răgaz.

Orașul Gaziantep și împrejurimile constituie unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei. Mai mult, pe lângă localnici, în zonă trăiesc și numeroși refugiați sirieni, ONU având acolo ample operațiuni de sprijin.

Cutremur de suprafață cu un impact major

Seismul s-a produs într-o regiune marcată instabilitate și anume la întretăierea mai multor falii tectonice. Potrivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean, cutremurul a avut epicentrul la o adâncime de 10 km, în timp ce alte institute au raportat aproximativ 18 km. Oricum, a fost un cutremur de suprafață, ceea ce a agravat simțitor impactul.

Magnitudinea trepidațiilor care se simt la suprafață depinde de cantitatea de energie eliberată, de durata cutremurului, dar și de adâncimea de la care este eliberată energia, explică specialiștii.

Karen Maginnis, meteorolog CNN: „Replicile vor continua săptămâni și luni, scăzând gradual în frecvență și intensitate”.

Sute de victime raportate în Siria

Seismul din sud-estul Turciei a fost resimțit violent și în Siria vecină, unde au fost raportate sute de victime.

Situația este agravată enorm de haosul din țara sfâșiată de război civil. Multe regiuni nu sunt controlate de guvernul de la Damasc, deci nu beneficiază de niciun fel de sprijin.

Pericol de tsunami

Cutremurele au fost însă resimțite până la 1.00 de kilometri distanță, din Liban până în Cipru și din Grecia, până în Israel.

În Italia, autoritățile au emis pentru scurt timp alertă de tsunami, pentru că inițial nu se știa dacă seismul s-a produs pe pământ sau în mare.

Dacă ar fi avut epicentrul în apă era inevitabil un tsunami în Marea Mediterană.

Catastrofa din Turcia a stârnit un val de compasiune în toată lumea, iar România, Bulgaria, Franța, Grecia, Ungaria și Olanda se numără printre țările care au trimis deja salvatori și echipamente.

Pe de altă parte, lira turcească a atins un nou minim istoric. De asemenea, acţiunile companiilor turceşti s-au prăbuşit, după ce dezastrul s-a adăugat presiunilor venite din partea dolarului puternic, riscurilor geopolitice şi inflaţiei peste aşteptări din Turcia.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: 
furtuni puternice
MAE, avertizare de călătorie pentru românii care merg, se află sau tranzitează Germania: furtuni puternice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Germania, Landul Bavaria, că autorităţile locale au emis avertismente de furtuni puternice.

 

Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă
Accident grav pe centura Craiovei. Un şofer a murit, după ce nu a acordat prioritate și a fost izbit de o motocicletă

Un grav accident rutier s-a produs, duminică amiază, pe şoseaua de centură din nordul municipiului Craiova. Un şofer care nu a acordat prioritate a murit după ce autoturismul pe care îl conducea a fost izbit violent de o motocicletă.

 

Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor
Un elev din Tulcea, arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc. Ce vindea cu un alt bărbat minorilor

Doi inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri de risc - un elev şi o persoană adultă - au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv, după ce au vândut canabis unor consumatori, inclusiv elevi minori, din judeţul Tulcea.

 

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.