Surse de energie regenerabilă în România. Ce cred românii despre energia regenerabilă

Surse de energie regenerabilă
Shutterstock

Resursele regenerabile sunt acele tipuri de resurse care se refac în mod natural și care pot fi utilizate în generarea de energie verde.

Dintre sursele regenerabile de energie fac parte: energia eoliană (cunoscută ca energia vântului), energia solară (termică, fotovoltaică și concentrată), energia hidroelectrică, energia mareomotrică, energia geotermală și biocombustibilii, potrivit Eurostat.

Principalul beneficiu al utilizării energiei din surse regenerabile este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În 2021, Comisia Europeană a propus mai multe măsuri pentru a diminua procentul gazelor cu efect de seră în cele 27 de state membre.

Potrivit cercetătorilor de la council.science, până în 2040, sursele regenerabile de energie ar putea furniza aproape o treime din energia lumii.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Piața energiei în România

În 2020, în România, producția de energie regenerabilă reprezenta 16% din total.

În ceea ce privește energia electrică, în țara noastră, 12,4% provenea din energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice și 27,6% din hidroenergie.

Producția de energie solară în România a crescut cu 11% în primele cinci luni ale anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Se preconizează creșteri semnificative a producției de energie electrică din surse solare de la 7063 GWh în 2020 la 12571 GWh în 2030.

Per total, producția din surse regenerabile va ajunge la un nivel de 49% în 2030”, potrivit „Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicată de Ministerul Energiei.

Surse de energie regenerabilă în România

„Sursele regenerabile de energie reprezintă alternative la combustibilii fosili care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze”, potrivit europarl.europa.eu.

Energia solară

Conceptul de „energie solară" se referă la energia care este dată de către Soare și care poate fi folosită să genereze energie electrică sau pentru a încălzi interiorul unei clădiri. O bună metodă, pentru a ne bucura de energia solară este prin utilizarea de panouri fotovoltaice.

Energia hidroelectrică

Hidrocentralele reprezintă una dintre cele mai importante surse de energie electrică. Acestea transformă energia mecanică produsă de apă, în energie electrică.

Energia eoliană

Energia eoliană reprezinta procesul de creare a energiei electrice prin utilizarea vântului. Turbinele eoliene moderne sunt utilizate pentru a capta energia cinetică de la vânt și pentru a genera energie electrică.

Spre deosebire de panourile fotovoltaice, turbinele produc energie și noaptea, dar sunt eficiente doar când suflă vântul.

Experții în energie alternativă le recomandă celor care vor să devină independenți energetic, să folosească un sistem hibrid, care să includă panouri şi turbine.

Energia geotermală

Energia geotermală este o formă de energie regenerabilă care provine din căldura emanată din interiorul Pământului prin roci și fluide subterane.

România este a treia țară din Europa ca potențial geotermal, dar cu toate acestea, resursa naturală de care dispunem din plin, apa caldă, este folosită în foarte puține locuințe.

Biocombustibili

Biscombustibilii sunt obținuți prin prelucrarea materiei organice sau a deșeurilor.

Aceștia sunt de două tipuri: biocombustibili solizi, care pot fi folosiți ca materie primă în centralele termice, și bioetanol, care poate fi combinat cu benzina sau poate fi folosit în stare pură, pentru a alimenta autovehiculele.

Ce cred românii despre energia regenerabilă 

În 2021, Yougov, grupul Internațional de cercetare și analiza datelor, a efectuat un studiu, la cererea Fundației Europene pentru Climă, în care a chestionat cetățenii din 10 țări (Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Polonia, Italia, Republica Cehă, Grecia, România și Bulgaria) pentru a le afla părerea cu privire la susținerea proiectelor pentru dezvoltarea energei solare și eoliene.

Potrivit sondajului, cetățenii români au fost cei mai interesați de susținerea proiectelor pentru dezvoltarea energiei regenerabile.

• 87% dintre românii intervievați s-au arătat preocupați de schimbările climatice, iar 75% au considerat că trecerea la energie solară și eoliană constituie o soluție esențială în combaterea acestora.

• 88% dintre cetățenii intervievați își doresc ca guvernul României să facă mai mult pentru combaterea schimbărilor climatice. 

• 90% dintre ei își doresc panouri solare pe clădiri, 89% un parc solar, iar 82% un parc eolian terestru construit în proximitatea zonelor în care locuiesc.

• 85% dintre respondenți au declarat că s-ar înscrie într-o cooperativă de energie dacă aceasta ar fi înființată în localitatea lor.

Pactul Verde European

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a o contracara, Uniunea Europeană a adoptat Pactul Verde European, care urmărește să tranforme UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Pactul Ecologic European reprezintă un set de inițiative impuse de Comisia Europeană, cu scopul de a ajunge până în 2050 la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, potrivit ec.europa.eu.

Legislația UE privind promovarea surselor regenerabile a evoluat semnificativ în ultimii 15 ani. În iulie 2021, „ca parte a parchetului legistlativ prin care se realizează Pactul Verde European, lideriii țărilor din UE au primit propunera de a revizui obiectivul cu până la 40%, până în 2030”, potrivit europarl.europa.eu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat
Un bărbat din Vaslui a încercat să verifice o butelie plină de gaz folosind flacăra deschisă. Ce a urmat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost rănit, duminică, într-o explozie urmată de incendiu, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui.

Cele două minuni făcute de Carlo Acutis, „influencerul Lui Dumnezeu”. El este primul sfânt din generaţia milenialilor
Cele două minuni făcute de Carlo Acutis, „influencerul Lui Dumnezeu”. El este primul sfânt din generaţia milenialilor

Carlo Acutis este un adolescent care a murit de leucemie în 2006, la vârsta de doar 15 ani.    

Ce a pățit o octogenară care s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani. „Nu m-am așteptat niciodată”
Ce a pățit o octogenară care s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani. „Nu m-am așteptat niciodată”

Iris Jones, o femeie în vârstă de 84 de ani, a vorbit deschis despre capcanele întâlnirilor online, după ce s-a căsătorit cu un bărbat mai tânăr decât ea cu 47 de ani.  

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.