Ce va urma după atacul terorist care a zguduit Moscova. "Va fi un alt nivel". Principala țintă a Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

Atentatul din Moscova a fost asumat de gruparea jihadistă Stat Islamic. Și, la Washington revendicarea este considerată credibilă.

Însă, președintele Putin a insistat că atacatorii voiau să fugă în Ucraina, unde aveau contacte. Kievul cataloghează sugestiile oricărei implicări în acest mascaru drept absurde. Dar, observă analiștii, Kremlinul va face tot posibilul să exploateze această baie de sânge pentru a escalada războiul său în Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Toți cei patru autori direcți ai atacului terorist, toți cei care au tras și au ucis oameni, au fost găsiți și reținuți.

Au încercat să se ascundă și să fugă în Ucraina, unde, conform datelor preliminare, li s-a pregătit un pasaj de trecere, pe partea ucraineană, pentru a traversa frontiera de stat.

În total, 11 persoane au fost reținute. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și alte agenții de aplicare a legii lucrează pentru a identifica și dezvălui întreaga bază de complici a teroriștilor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Toți autorii, organizatorii și executanții acestei crime vor suferi o pedeapsă corectă și inevitabilă. Indiferent cine sunt, cine îi ghidează".

SUA susțin nevinovăția Ucrainei

Așadar, FSB pretinde că atacatorii de la Moscova au fost prinși în timp ce încercau să fugă în Ucraina și că aveau contacte de partea cealată a frontierei.

"Absurd", a fost reacția Kievului.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: "Ucraina nu a avut nimic de-a face cu aceste evenimente. Avem un război în toată regula cu armata regulată a Federației Ruse. Orice ar fi, pentru Ucraina totul se va decide pe câmpul de luptă".

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe: "Nu e niciun semn, în acest moment, că Ucraina sau cetățeni ucraineni ar fi fost implicați în atac. Abia a avut loc, investigăm și noi".

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Nimic nu arată că ucrainenii să fi avut o implicare. Logic ar fi fost ca ei să nu fi avut o implicare, pentru că răspunsul Rusiei era de așteptat. Însă și ucrainenii se așteptau ca rușii să facă o astfel de operațiune de manipulare în încercarea de a sugera opiniei publice naționale, internaționale dispuse să accepte argumentele Rusiei că ceea ce va urma o să fi absolut justificat".

Temerile Kievului și ale Occidentului

Sunt temeri - la Kiev și nu numai - că Rusia se va folosi de aceste atentate pentru a-și intensifica și mai mult asaltul asupra Ucrainei. Aruncarea răspunderii asupra Kievului și a aliaților săi occidentali va fi o modalitate de a mobiliza sprijinul rușilor pentru președintele Vladimir Putin, dar și pentru escaladarea războiului pe care l-a pornit în țara vecină. Chiar dacă trimite și mai mulți soldați pe front.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Ce va urma este greu de spus, dar cum vă spuneam va fi un alt nivel. Ne putem aștepta la cele mai negre scenarii. Ucraina este vizată în primul rând pentru că este extraordinar de slăbită, dar când spun la cel mai negru scenariu, mă refer nu doar la amenințare, ci și la posibila folosire a armelor de distrugere în masă, pentru că atentatul acesta a avut loc pe teritoriul Rusiei. Vor face toate eforturile să stabilească legături între grupurile de atentatori și Ucraina, pentru a putea justifica o astfel de situație".

Pe de altă parte, gruparea jihadistă Stat Islamic, care a revendicat atentatul, a difuzat o imagine cu presupușii atacatori.

Washingtonul susține că nu există motive să fie pusă la îndoială revendicarea atacului de către Stat Islamic - mai precis de ramura organizației teroriste din Caucaz. Iar Casa Albă afirmă că a avertizat, luna aceasta, Rusia în privința producerii unui potențial atac terorist in locurile in care se aduna multi oameni. În reacțiile publice cel puțin, Kremlinul a tratat mesajul venit de la Washington drept o tentativă de amestec în recentele alegeri generale din Rusia și în afacerile interne.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Să vă amintesc de recentele, sincer vorbind, declarații provocatoare ale unor oficiali din structurile occidentale, despre posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia. Toate acestea seamănă fără îndoială cu un șantaj și cu o încercare de a intimida și de a destabiliza societatea noastră".

Uniunea Europeană și NATO au condamnat în termeni duri atacul terorist la fel ca preedintele turc Recep Tayyp Erdogan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.