Românii mănâcă lunar 240 de milioane de ouă. Sfatul medicilor

×
Codul embed a fost copiat

8 din 10 români mănâncă săptămânal ouă, potrivit unui studiu recent. Aproape 240 de milioane de ouă - 20 la sută din import - se consumă în fiecare lună. Totuşi, medicii ne îndeamnă să nu consumăm în exces acest aliment bogat în substanţe nutritive.

În toată ţara sunt 250 de ferme care produc între 180 şi 200 de milioane de ouă pe lună. Nu sunt însă destule pentru cât consumă românii, astfel că mai importăm încă 40 de milioane. Cele mai multe se vând în Muntenia şi Transilvania.

Vasile Bunduc, director fermă de păsări: „Anul trecut am produs cu 20 de milioane de ouă mai mult decât 2017, datorită creşterii capacităţii de cazare a păsărilor."

8 din 10 români mănâncă ouă săptămânal.

Potrivit studiului, 30% dintre consumatori preferă să mănânce ouă de la producători români. Datele mai arată că acest produs alimentar este preferat mai mult de femei decât de bărbaţi.

Citește și
postul Pastelui
A început postul Paştelui. Alternativa la cele 40 de zile doar cu fasole, varza şi cartofi
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Doamnele şi domnişoarele cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani prefera să mănânce între 3 şi 6 ouă pe săptămână.

Fată: „Mănânc un ou, două. Depinde ori fiert prăjit, ou ochi. Este un aliment esenţial în alimentaţia mea."

Majoritatea preferă omletele şi ouăle ochiuri. Urmează cele fierte, poșate şi umplute.

„Copilului prefer să îl dau poșat. Fiert în salată orientală, la prânz, iar eu îl prefer pe acesta. Este un ou benedict poșat şi este minunat. Dacă îl combinăm şi cu legume este perfect."

Consumul crescut de ouă a schimbat şi meniurile unor restaurante. La malul mării, de pildă, un local oferă mic dejun de la 8 dimineaţa până la 9 seara şi are mare succes la clienţi.

Marius Mimler, chef: „Avem un preparat simplu, dar foarte gustos. Este oul posat pe un pat de avocado, guacamole, o pastă cu ceapă roşie şi lămâie, pe pâine prăjită şi un aranjament de salată mix şi roşii cherry."

În Cluj, câţiva studenţi de la Agronomie, au deschis un local unde tot meniul este pe bază de ou.

Client: „Asta e unul dintre preparatele mai speciale. Are scrambled eggs, croissant şi cârnăciori şi e servit cu salată."

Tânără: „Mi se pare un preparat inedit, nu am mai mâncat aşa ceva şi eu chiar mănânc des ouă."

Clientă: „Am ales să mănânc ouă benedict, pentru că e un preparat mai special, eu mănânc ouă cam de 3 ori pe săptămână."

Oul este bogat în substanţe nutritive. Specialiştii ne sfătuiesc însă să nu facem excese.

Dr. Andreea Moroșanu, medic nutriţionist: „Unul pe zi sau şapte ouă pe săptămână. Studiile nutriţionale şi cele de risc cardiovascular, risc metabolic, au arătat că ouăle sunt alimente utile organismului, că nu au ca şi consecinţă creşterea colesterolului în sânge atât de mult pe cât se credea."

Studiul a adunat răspunsuri de la 2.284 de români din mediul urban, care au peste 18 ani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Avertisment legat de consumul de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci mai mult de 3 pe zi
Avertisment legat de consumul de ouă. Ce se întâmplă dacă mănânci mai mult de 3 pe zi

Dacă vă plac ouăle, aveţi griijă câte mâncaţi şi cât de des.

A început postul Paştelui. Alternativa la cele 40 de zile doar cu fasole, varza şi cartofi
A început postul Paştelui. Alternativa la cele 40 de zile doar cu fasole, varza şi cartofi

A început postul Paştelui, cel mai lung şi mai greu din an. Obiceiul creştin aduce schimbări şi în restaurante. În meniuri au apărut mâncăruri de primăvară, fără lapte, carne şi ouă, cum ar fi ciorba de lobodă şi tocăniţa de ştevie.

Ouă contaminate cu fipronil, decoprite la o fermă din Olt. Amenda dată de DSVSA
Ouă contaminate cu fipronil, decoprite la o fermă din Olt. Amenda dată de DSVSA

Ouă contaminate cu o substanţă toxică numită fipronil au fost descoperite la o fermă avicolă din judeţul Olt de către inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare.

100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, în comerț. Cât de periculoase pot fi
100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, în comerț. Cât de periculoase pot fi

Peste 4 milioane de ouă produse la o fermă din Teleorman au fost reţinute de Direcţia Sanitar Veterinară, după ce analizele de laborator au arătat că unele erau contaminate cu Fipronil, un insecticid interzis în fermele de păsări.

Peste 4 milioane de ouă contaminate cu Fipronil, găsite la o fermă din Teleorman
Peste 4 milioane de ouă contaminate cu Fipronil, găsite la o fermă din Teleorman

DSVSA a decis să distrugă 4,2 milioane de ouă găsite la o fermă din judeţul Teleorman.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.