Ministrul Toader a prezentat modificările aduse ordonanței de urgență 7, privind justiția

Tudorel Toader
Pro TV

Ministrul Justiției Tudorel Toader a prezentat marți modificările care au fost aduse ordonanței de modificare a OUG 7, privind legile justiției, în ciuda avizului negativ care a fost dat de CSM.

Printre modificări se află abrogarea prevederilor din articolul 54, alineatul 1, arătând că "se revine la reglementarea anterioară Ordonanţei 7, în sensul că procuri de rang înalt pot deveni numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional în precedent au avut şi funcţia de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură".

"Ascultând argumentele şi contra-argumentele văzând reacţiile de la nivelul sistemului judiciar şi parţial din societatea civilă (...), au fost convenite următoarele cinci modificări: în primul rând abrogarea prevederilor din articolul 54, alineatul 1, adică se revine la reglementarea anterioară Ordonanţei 7, în sensul că procuri de rang înalt pot deveni numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional în precedent au avut şi funcţia de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură, iar avizul consultativ va fi emis în continuare de către Secţia de Procurori din cadrul CSM-ului, şi nu de către plenul CSM - cum se prevedea în Ordonanţa 7.

A doua modificare asupra căreia s-a convenit - abrogarea unui alineat 7 indice 1 din articolul 57 care interzicea delegările în funcţiile de conducere de rang înalt. A treia modificare asupra căreia s-a convenit - renunţarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat dacă se pierdea ceea ce se numeşte buna reputaţie", a precizat Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, a patra modificare la OUG 7 vine din direcţia specialiştilor din informatică, care au evocat faptul că, deşi desfăşoară activităţi similare şi necesare sistemului judiciar, primesc salarizare diferită. Potrivit modificării, IT-ştii din justiţie vor avea acelaşi grad de salarizare, "pentru că sunt specialişti în domeniu".

Citește și
csm
O nouă zi fierbinte în justiție. CSM a dat aviz negativ noii ordonanțe care schimbă iar legile
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Toader a adăugat că a cincea modificare, care a venit ca propunere de la Inspecţia Judiciară, vizează realizarea unei corelări legislative.

"Se prevedea înaintea modificării OUG 7 faptul că inspectorul judiciar dispune începerea cercetării judiciare dacă existau indiciile săvârşirii judiciare, dar se permitea şi ministrului Justiţiei, procurorului general şi preşedintelui Înalte Curţi. (...) Nu poate să înceapă cercetarea decât cel care este subiectul, titularul acţiunii disciplinare, este vorba deci de o corelare legislativă", a explicat Toader.

Sinteza declarațiilor:

- Guvernul a adoptat OUG pentru modificări la legile justiției. Cele 3 legi ale justiției, dacă este să mă exprim într-o formulă mai accesbilă, modificări la ordonanța 7 care la rândul ei a adus modificări la legile justiției.

- Doamna prim ministru a avut o întrevedere cu reprezentanți ai CSM și magistraților, președinta asociației magistraților din România, președinta asociației procurorilor din România, șeful Inspecției Judiciare.

- Ascultând argumentele și contraargumentele, văzând reacțiile din societatea civilă, la respectiva întrevedere au fost convenite următoarele 5 modificări.

- În primul rând abrogarea prevederilor art. 54, adică se revine la reglementarea anterioară, în sensul că procurorii de rang înalt pot deveni doar procurorii. Avizul consultativ va fi emis în continuare de secția de procurori din CSM.

- A doua modificare. Abrogarea unui aliniat din art. 57 care interzicea delegările în funcțiile de rang înalt.

- A 3-a modificare, renunțarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat, dacă se pierdea ceea ce se numește buna reputație.

- A 4-a modificare vine din direcția specialiștilor din informatică, IT-iști, care au invicat că deși prestează activități similare, primesc o salarizare diferită. Modificarea constă în faptul că IT-iștii vor avea același grad de salarizare pentru că sunt specialiști în domeniu.

- A 5-a modificare, ca propunere de la Inspecția Judiciară. Eu ca ministru să pot începe cercetarea displiniară fără să fiu subiect al cercetării disciplinării. Este vorba despre o corelare legislativă.

- Proiectul de ordonanță a fost postat pe pagina de internet a Ministerului Justiției, a fost transmis la CSM. 

- Consider că cele 5 modificări reprezintă un pas semnificativ pentru realizarea opțiunilor exprimate de către magistrați.

- În cadrul ședinței, ministrul Muncii care este iarăși de corelare, o propunere care pe de o parte are impact financiar, pe de altă parte se referă la competențele ministerului Afacerilor Interne. În ce constă. La nivelul secției speciale de anchetare a infracțiunilor din justiție sunt necesare ca și la DNA, ca și la DIICOT, specialiști. Că sunt specialiști în fraude financiare, că sunt specialiști experți în alte domenii de care instanța judiciară și procurorii au nevoie. În reglementare era o diferențiere nejustificată între specialiștii cu același profil profesional cu aceleași competențe de la DNA, DIICOT, față de cei de la Secția Specială cum ar fi specialiștii care sunt preluați de la ANAF.

- În ce constă propunerea, în asigurarea unei salarizări unitare pentru specialiștii cu același profil profesional, indiferent dacă lucrează și vor lucra la DNA, DIICOT sau secția specială.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în şedinţa de Guvern de marţi, se vor adopta modificările propuse la OUG 7/2019.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică prevederi din OUG 7/2019.

Potrivit preambulului proiectului, modificările sunt necesare ca urmare a reacţiilor "negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative" cuprinse în OUG 7/2019 şi "constatând că în prezent aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Guvernul adoptă ordonanța de urgență de modificare a OUG 7, în ciuda avizului negativ al CSM
Guvernul adoptă ordonanța de urgență de modificare a OUG 7, în ciuda avizului negativ al CSM

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta ordonanța de urgență de modificare a controversatei OUG 7, privind legile justiției, în ciuda avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii.

O nouă zi fierbinte în justiție. CSM a dat aviz negativ noii ordonanțe care schimbă iar legile
O nouă zi fierbinte în justiție. CSM a dat aviz negativ noii ordonanțe care schimbă iar legile

CSM a dat aviz negativ noii ordonanțe de urgență prin care ministrul Tudorel Toader și premierul Dăncilă vor să remedieze schimbările adoptate acum mai bine de două săptămâni în ceea ce privește legile justiției.

Proiectul de modificare a OUG 7 a fost pus în dezbatere publică
Proiectul de modificare a OUG 7 a fost pus în dezbatere publică

Proiectul de modificare a OUG 7 a fost pus în dezbatere publică luni, conform Notei de fundamentare, apreciindu-se că tensiunile existente pot fi înlăturate prin intervenţia legislativă imediată asupra prevederilor care au provocat nemulţumiri.

Dragnea: „Mi se par destul de ciudate supărările generate de Secția Specială”
Dragnea: „Mi se par destul de ciudate supărările generate de Secția Specială”

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a vorbit luni seară la Parlament despre valul de proteste stârnit de OUG 7, cât și despre înființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.