Ministrul Toader a prezentat modificările aduse ordonanței de urgență 7, privind justiția


Ultimul update: Marti 05 Martie 2019 16:17
Data publicarii: Marti 05 Martie 2019 15:27
Categorie: Stiri Politice
Tudorel Toader

Ministrul Justiției Tudorel Toader a prezentat marți modificările care au fost aduse ordonanței de modificare a OUG 7, privind legile justiției, în ciuda avizului negativ care a fost dat de CSM.

Printre modificări se află abrogarea prevederilor din articolul 54, alineatul 1, arătând că "se revine la reglementarea anterioară Ordonanţei 7, în sensul că procuri de rang înalt pot deveni numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional în precedent au avut şi funcţia de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură".

"Ascultând argumentele şi contra-argumentele văzând reacţiile de la nivelul sistemului judiciar şi parţial din societatea civilă (...), au fost convenite următoarele cinci modificări: în primul rând abrogarea prevederilor din articolul 54, alineatul 1, adică se revine la reglementarea anterioară Ordonanţei 7, în sensul că procuri de rang înalt pot deveni numai procurorii, chiar dacă în parcursul lor profesional în precedent au avut şi funcţia de judecător, care au o vechime de 15 ani în magistratură, iar avizul consultativ va fi emis în continuare de către Secţia de Procurori din cadrul CSM-ului, şi nu de către plenul CSM - cum se prevedea în Ordonanţa 7.

A doua modificare asupra căreia s-a convenit - abrogarea unui alineat 7 indice 1 din articolul 57 care interzicea delegările în funcţiile de conducere de rang înalt. A treia modificare asupra căreia s-a convenit - renunţarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat dacă se pierdea ceea ce se numeşte buna reputaţie", a precizat Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, a patra modificare la OUG 7 vine din direcţia specialiştilor din informatică, care au evocat faptul că, deşi desfăşoară activităţi similare şi necesare sistemului judiciar, primesc salarizare diferită. Potrivit modificării, IT-ştii din justiţie vor avea acelaşi grad de salarizare, "pentru că sunt specialişti în domeniu".

Toader a adăugat că a cincea modificare, care a venit ca propunere de la Inspecţia Judiciară, vizează realizarea unei corelări legislative.

"Se prevedea înaintea modificării OUG 7 faptul că inspectorul judiciar dispune începerea cercetării judiciare dacă existau indiciile săvârşirii judiciare, dar se permitea şi ministrului Justiţiei, procurorului general şi preşedintelui Înalte Curţi. (...) Nu poate să înceapă cercetarea decât cel care este subiectul, titularul acţiunii disciplinare, este vorba deci de o corelare legislativă", a explicat Toader.

Sinteza declarațiilor:

- Guvernul a adoptat OUG pentru modificări la legile justiției. Cele 3 legi ale justiției, dacă este să mă exprim într-o formulă mai accesbilă, modificări la ordonanța 7 care la rândul ei a adus modificări la legile justiției.

- Doamna prim ministru a avut o întrevedere cu reprezentanți ai CSM și magistraților, președinta asociației magistraților din România, președinta asociației procurorilor din România, șeful Inspecției Judiciare.

- Ascultând argumentele și contraargumentele, văzând reacțiile din societatea civilă, la respectiva întrevedere au fost convenite următoarele 5 modificări.

- În primul rând abrogarea prevederilor art. 54, adică se revine la reglementarea anterioară, în sensul că procurorii de rang înalt pot deveni doar procurorii. Avizul consultativ va fi emis în continuare de secția de procurori din CSM.

- A doua modificare. Abrogarea unui aliniat din art. 57 care interzicea delegările în funcțiile de rang înalt.

- A 3-a modificare, renunțarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat, dacă se pierdea ceea ce se numește buna reputație.

- A 4-a modificare vine din direcția specialiștilor din informatică, IT-iști, care au invicat că deși prestează activități similare, primesc o salarizare diferită. Modificarea constă în faptul că IT-iștii vor avea același grad de salarizare pentru că sunt specialiști în domeniu.

- A 5-a modificare, ca propunere de la Inspecția Judiciară. Eu ca ministru să pot începe cercetarea displiniară fără să fiu subiect al cercetării disciplinării. Este vorba despre o corelare legislativă.

- Proiectul de ordonanță a fost postat pe pagina de internet a Ministerului Justiției, a fost transmis la CSM. 

- Consider că cele 5 modificări reprezintă un pas semnificativ pentru realizarea opțiunilor exprimate de către magistrați.

- În cadrul ședinței, ministrul Muncii care este iarăși de corelare, o propunere care pe de o parte are impact financiar, pe de altă parte se referă la competențele ministerului Afacerilor Interne. În ce constă. La nivelul secției speciale de anchetare a infracțiunilor din justiție sunt necesare ca și la DNA, ca și la DIICOT, specialiști. Că sunt specialiști în fraude financiare, că sunt specialiști experți în alte domenii de care instanța judiciară și procurorii au nevoie. În reglementare era o diferențiere nejustificată între specialiștii cu același profil profesional cu aceleași competențe de la DNA, DIICOT, față de cei de la Secția Specială cum ar fi specialiștii care sunt preluați de la ANAF.

- În ce constă propunerea, în asigurarea unei salarizări unitare pentru specialiștii cu același profil profesional, indiferent dacă lucrează și vor lucra la DNA, DIICOT sau secția specială.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că, în şedinţa de Guvern de marţi, se vor adopta modificările propuse la OUG 7/2019.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică prevederi din OUG 7/2019.

Potrivit preambulului proiectului, modificările sunt necesare ca urmare a reacţiilor "negative în ceea ce priveşte anumite soluţii legislative" cuprinse în OUG 7/2019 şi "constatând că în prezent aceste nemulţumiri ale unor membri ai corpului magistraţilor afectează funcţionarea optimă a instanţelor judecătoreşti şi a Parchetelor de pe lângă acestea şi generează pericolul de dezbinare a societăţii".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22