Black Friday 2023 - cum recunoști reducerile reale. Aplicații care te ajută să identifici reducerile „fake”

Black Friday - reduceri
Shutterstock

Se apropie unul dintre cele mai așteptate momente din an pentru pasionații de cumpărături: Black Friday 2023, fenomenul care a pus stăpânire și pe România și care s-a dovedit a fi un real succes.

De la televizoare smart cumpărate cu jumătate de preț, până la produse precum detergent de rufe la super ofertă, românii se dau în vânt după reduceri. Dar cum știi care sunt reducerile reale și cele false? Mulți comercianți își înșală cumpărătorii, mărind prețurile produselor cu o lună înainte de Black Frday și le readuc la prețurile inițiale cu ocazia acestei zile. Deci, cum îți dai seama care e reducere și care e țeapă? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta.

Black Friday 2023 - prilej de reduceri „fake” pentru comercianți

Protejarea de posibilele escrocherii în timpul vârtejului de reduceri și cumpărături este crucială. Există mai multe strategii disponibile ca să nu îți iei țeapă și să ai o experiență de cumpărături sigură și reușită în timpul Black Friday.

De exemplu, în 2022, în SUA, numai una din șapte oferte au avut reduceri reale. Majoritatea produselor la promoție au fost mai ieftine sau la același preț în cele șase luni de dinaintea reducerilor. 98% au fost mai ieftine sau la același preț în alte momente ale anului și nicio ofertă nu era mai ieftină în ziua de Black Friday.

Așadar, discounturile pot să nu fie adevărate, iar un mod de a verifica dacă reducerile de Black Friday sunt reale este să te uiți cu câteva luni înainte la produsele pe care le vrei și să monitorizezi prețul. Poți fi foarte meticulos în privința asta și chiar să notezi evoluția prețurilor pe diverse site-uri.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dacă n-ai timp, doar aruncă un ochi din când în când și vezi pe unde se situează prețul mediu. De Black Friday, verifică prețul produsului pe mai multe site-uri și vezi dacă într-adevăr există o ofertă sau prețurile au rămas aceleași ca pe parcursul celor câteva luni înainte.

Poți folosi site-ul compari.ro pentru a vedea unde găsești cel mai bun preț pentru produsul pe care îl cauți.

Dacă ai în minte o idee despre evoluția prețului la un produs, este greu să te lași păcălit de eticheta cu prețul inițial, care în multe cazuri se referă la prețul maximum cu care a fost listat un produs. De exemplu, un laptop poate fi redus cu 20% din prețul inițial, dar produsul a stat la vânzare cu acest preț inițial doar 2 luni. În realitate, reducerea poate fi de doar 5% față de prețul cu care puteai găsi produsul cu 2-3 luni înainte de Black Friday.

Altă „țeapă” pe care o poți lua din cauza febrei cumpărăturilor este legată de condițiile promoției. Dacă găsești un produs care e clar o ofertă imbatabilă, ai grijă să te uiți la termenii promoției.

Multe magazine pot să vândă produse la ofertă cu mențiunea că oferta este valabilă doar pentru primele 3 produse vândute sau cu condiția să faci cumpărături de o anumită sumă de la companie.

Un alt sfat general valabil este să cumperi online doar de la retaileri cunoscuți și legitimi. Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de a evita înșelăciunile.

Mai există o escrocherie în care victimele sunt atrase cu reclame care oferă reduceri semnificative la produse populare.

Aceste reclame conțin de obicei un link care te redirecționează către un site web fraudulos de unde îți sunt furate informațiile personale și financiare.

Verifică întotdeauna prețurile oferite cu cele de pe site-urile producătorilor sau ai unor retaileri cunoscuți.

De asemenea, verifică dacă vânzătorul furnizează informații de contact complete. Lipsa de informații sau un site web înregistrat recent ar trebui să te pună pe gânduri. Nu îți da datele personale și datele cardurilor online oricui. În schimb, alege metoda de plată ramburs cu verificarea coletulu la primire, dacă site-ul de pe care cumperi nu îți inspiră încredere sau dacă este unul de pe care nu ai mai făcut cumpărături în trecut și nu pare în regulă.

Cum recunoști reducerile reale - aplicații și extensii de Google Chrome

Autoritățile din România se ocupă de reducerile acordate de magazine și monitorizează prețurile pentru ca acestea să nu crească misterios înainte de Black Friday doar ca să scadă la prețul real în această zi.

Există extensii de browsere și aplicații pentru a verifica evoluția prețurilor produselor, astfel încât să îți dai seama care sunt reducerile reale și care sunt cele false..

Aceste extensii funcționează în fundal și când intri pe site-ul unui magazin se activează.

Câteva dintre extensiile pentru Chrome care te vor ajuta de Black Friday sunt Pricy sau Price Tracker. Ele monitorizează prețurile și îți arată dacă reducerea de Black Friday e reală.

Dacă folosești Mozilla Firefox, instalează extensiile Price Expert sau Keppa pentru același scop.

Alternativ, poți intra pe istoric-preturi.info pentru a vedea cum a evoluat prețul unui produs pe care vrei să îl cumperi.

De asemenea, este recomandat să îți iei aplicațiile marilor magazine pentru o navigare mai ușoară și pentru promoții personale.

Există și aplicații de comparare a prețurilor sau de analiză a produselor, în funcție de sistemul de operare pe care îl folosești, le vei găsi în Apple Store sau în Magazin Google Play.

Alte sfaturi pentru a evita escrocheriile de Black Friday

Caută iconița cu lacăt în browser când faci cumpărături de Black Friday și în general. Site-urile sigure încep cu "https," cu litera suplimentară "s" însemnând "sigur."

De obicei, vei vedea o iconiță cu lacăt în bara de adrese a browserului tău. Dacă nu vezi aceste indicații de securitate, evită să cumperi de pe acel site.

Când vizitezi un site web, este important să fii atent la câteva indicii esențiale care îți spun dacă este sigur sau nu.

Chestia cu "https" în adresa web e clară, dar există și alte semne, cum ar fi iconițe și simboluri false, cât de bine este realizat site-ul, cât de rapid se încarcă și multe altele.

Escrocii adoră cardurile cadou. Ei folosesc e-mailuri sau mesaje text pentru a te păcăli că ai primit un card cadou de la un prieten sau membru al familiei.

Aceste mesaje conțin adesea link-uri care, atunci când sunt accesate, instalează software malițios pe dispozitivul tău sau fură informațiile tale personale.

Verifică întotdeauna sursa înainte de a face clic pe orice link-uri. Și amintește-ți că, dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este.

Fii atent la site-urile noi de comerț electronic care oferă produse populare la reduceri masive. Escrocii creează adesea site-uri de comerț electronic false care dispar după ce colectează bani de la victimele lor.

Cercetează întotdeauna reputația vânzătorului înainte de a face o achiziție.

Dacă nu poți găsi recenzii sau feedback despre vânzător, este mai bine să eviți riscul.

Smishing este o escrocherie în care escrocii trimit mesaje text în numele unor companii de încredere pentru a păcăli persoanele să dezvăluie informații personale.

În timpul sezonului de sărbători sau la zile precum Black Friday, aceste mesaje adesea conțin link-uri către o ofertă sau cadou presupus.

Cu toate acestea, link-ul duce de obicei la un site web fals creat pentru a-ți fura datele.

Tratează cu grijă mesajele nesolicitate și nu face clic pe link-uri suspecte. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cea mai scumpă achiziție de Black Friday 2023: un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro
Cea mai scumpă achiziție de Black Friday 2023: un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro

Cea mai mare achiziţie de Black Friday 2023 a fost un televizor smart LED în valoare de 148.000 de euro, urmat de o pereche de pantofi sport de 3.000 de euro (14.000 lei) şi un cărucior pentru copii în valoare de peste 3.000 de euro (14.500 lei).

Românii își așteaptă coletele comandate de Black Friday. Cum fac față anul acesta companiile de curierat
Românii își așteaptă coletele comandate de Black Friday. Cum fac față anul acesta companiile de curierat

Milioane de pachete își caută destinatarul în aceste zile, după ce ediția de Black Friday a aruncat în aer vânzările.  

Black Friday-ul cu cele mai mari vânzări din istorie, pe cifre. Românii au cumpărat și ce nu puteau duce: ”Omule, nu intră!”
Black Friday-ul cu cele mai mari vânzări din istorie, pe cifre. Românii au cumpărat și ce nu puteau duce: ”Omule, nu intră!”

Ediția Black Friday din acest an a atins recorduri absolute.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.