Planta minune care se vinde cu 10 lei kilogramul. ”E bună la o sută de boli”

×
Codul embed a fost copiat

A venit primăvara, iar cei care îşi doresc mâncăruri mai uşoare au la îndemână o plantă minune, pe care o găsim zilele acestea în pieţe sau o putem culege din pădure.

Leurda sau usturoiul sălbatic are o mulţime de proprietăţi benefice, spun medicii. Leurda răsare la jumătatea lunii martie şi o puteţi culege din pădure.

Culegător: „Plăntuța aceasta, leurdă se numeşte şi usturoiul ursului, are un gust intens de usturoi. De fapt, e chiar rudă cu usturoiul, e usturoi sălbatic. Uscată, îşi cam pierde din proprietăţi, de aceea e bine de consumat în stare proaspătă."

O găsim şi în pieţe unde se vinde cu un leu legătura sau cu 10 lei kilogramul.

Reporter: „La ce-i bună leurda?”
Vânzătoare: „La tuti cele, la o sută de boli.”
Reporter: „Cum poate fi consumată?”
Vânzătoare: „Aşa crud, tăiat mărunt, ulei, sare. Sau dacă nu, ca spanacul şi salată. Exact."

Citește și
sanatate
Oricât de gustoase şi de bogate în fier, leurda, urzicile şi spanacul nu ajută în lupta împotriva anemiei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Vegetarienii sunt cei care o caută în mod special.

Ştefania şi Irina, vegetariene: „O folosim în salate sau facem pesto de leurdă. Are efecte depurative, antiseptice, un rol foarte bun în imunitate."

Se mai numeşte şi aiurdă, usturoi de pădure sau usturoiul ursului, pentru ca sălbăticiunile o mănâncă pe post de medicament imediat ce ies din hibernare.

Reporter: „La ce-i bună?”
Client: „Pentru circulaţia sângelui, subţiază sângele.”
Reporter: „Și dumneavoastră cum o consumaţi?”
Client: „Poţi s-o bagi şi-n mâncare, în salată sau crudă, aşa, cu slănină şi cu brânză."

Dacă vreţi să faceţi pesto aveţi nevoie de: blender, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, nuci şi puţin parmezan.

Tavi Licuriceanu:Din leurdă proaspătă am obţinut această pastă de leurdă, care este foarte bună de mâncat, are un gust bun. O putem folosi la paste, macaroane, spaghete sau o putem mânca ca atare, cu linguriţa."

Medicii specialişti confirmă calităţile curative ale acestei plante.

Dr. Oana Pop, medic specialist diabetolog: „În uzul intern poate fi utilizată în prevenţie sau chiar în afecţiuni precum bolile cardio-vasculare, hipertensiunea arterială, de asemenea bolile gastro-intestinale. S-a observat că leurda ajută din start să se descarce mai bine bila. Ca şi uz extern, se recomandă în afecţiunile dermatologice. Este contraindicată la femeia lăuză şi, de asemenea, trebuie să fim atenţi la cei care au probleme cu stomacul."

Odată ce apar florile, frunzele de leurdă nu mai au gust de usturoi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Gerul din martie a distrus culturile de verdeață. Petre Daea: ”Mai ţinem la siluetă până vine primăvara”
Gerul din martie a distrus culturile de verdeață. Petre Daea: ”Mai ţinem la siluetă până vine primăvara”

În prag de sărbători, producătorii ne anunţă că nu prea vom găsi verdeţuri româneşti şi le vom cumpăra pe cele din import. Din cauza iernii, care a adus ger în luna martie, salata, ceapa verde şi leurda n-au crescut, iar în multe sere au îngheţat.

Oricât de gustoase şi de bogate în fier, leurda, urzicile şi spanacul nu ajută în lupta împotriva anemiei
Oricât de gustoase şi de bogate în fier, leurda, urzicile şi spanacul nu ajută în lupta împotriva anemiei

Untişor, leurda, urzici, spanac. Ignorăm ploaia îngheţată şi zăpezile neaşteptate şi ne uităm spre primele frunze ale primăverii. Ne dau ocazia să eliminăm un mit.

Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari
Preturile din piete in acest an la spanac, loboda, leurda sau urzici. Producatorii se lauda cu profituri foarte mari

Un verde crud coloreaza in aceste zile pietele din toata tara. Tarabele sunt pline de verdeata: spanac, loboda, leurda sau urzici, care pot deveni niste mancaruri delicioase si pline de vitamine.

Urzicile, leurda si spanacul, ingredientele-vedeta ale bucatariei de primavara. Retete simple recomandate de bucatarii romani
Urzicile, leurda si spanacul, ingredientele-vedeta ale bucatariei de primavara. Retete simple recomandate de bucatarii romani

Urzicile, stevia, leurda, spanacul - sunt doar cateva dintre minunatiile care, in aceasta perioada, ne asigura o adevarata portie de sanatate, in farfurie!

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.