Fermierii au început să cultive doar legume pe care le pot livra în cooperative sau la magazine

×
Codul embed a fost copiat

Micii fermieri încep să schimbe felul în care fac agricultură. Au înțeles că mai multe tipuri de legume cultivate în cantități mici pot fi vândute doar în piețe.

Astfel, ca să ajungă pe rafturile supermarketurilor și la contracte mai mari, au început să se limiteze la o legumă sau două din care să livreze cantități mai mari. Mulți se asociază și în cooperative, tot pentru că au acces mai ușor la marile lanțuri de magazine.

Fermierii renunță la a cultiva anumite legume

Un fermier din județul Dolj obișnuia să cultive ardei, castraveți și roșii. Producția din fiecare legumă nu era suficientă ca să poată asigura cererea unui supermarket, așa că a renunțat la două dintre ele.

Alin Badea, legumicultor:Aveam 2.100 de metri împărțiți în trei solarii. Am cultivat roșiile să putem în sfârșit să intrăm și noi într-un supermarket. Prețul anul acesta a fost mai ridicat ca în ceilalți ani. De asta am și pus toate solariile cu tomate”.

Legumicultorul estimează că va avea un profit cu 20% mai mare față de ceilalți ani, grație recoltei bogate și a prețului mai mare.

Citește și
targ
Locuitorii din Iași vor putea cumpără fructe, legume, lactate sau carne direct de la producători
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În trecut, Gelu Borlovan își vindea legumele în piață. De trei ani, s-a asociat cu alți producători și conduce o cooperativă agricolă, iar clienții sunt numai supermarketuri. Și el a renunțat la două dintre legumele pe care le cultiva, ca să îndeplinească cererile magazinelor.

Gelu Borlovan, fermier:Ne-am adaptat condițiilor, pentru că pe piața liberă foarte puține vânzări sunt”.

Într-o cooperativă, fiecare fermier cultivă doar legumele pe care trebuie să le livreze.

Răzvan Beraru, fermier:Organizarea o facem în funcție de cererea de anul trecut, în așa fel, încât să avem mai mult decât anul trecut, dacă a fost cerere pe supermarket. Ne putem valorifica produsele mult mai repede”.

Gabriel Pîslaru, purtătorul de cuvânt al unui lanț de supermarketuri: Magazinele cunosc preferințele clienților. Le pot furniza producătorilor detaliile necesare, astfel încât ei să producă ce își doresc cumpărtorii și, în felul acesta, să evite dublările inutile”.

Radu Șumălan, profesor al Universității de Științele Vieții din Timișoara:Formele asociative au fost create cu scopul de a mări puterea de vânzare a producătorilor. Uniformizarea presupune că am o recoltă într-o cantitate mare, într-un anumit interval de timp scontat, iar după aceea, evident că vânzarea acestui produs se face mult mai ușor și la prețuri oarecum negociabile”.

Anul trecut, în România, funcționau peste 2.200 de cooperative agricole, dublu față de 2018.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Prețurile legumelor pentru murături au crescut chiar și de trei ori față de 2021. Cât costă un borcan gata făcut
Prețurile legumelor pentru murături au crescut chiar și de trei ori față de 2021. Cât costă un borcan gata făcut

Uşor, uşor ne îndreptăm spre sezonul murăturilor, mai ales că piețele sunt pline cu legume gata să fie puse la borcan. Cei drept, în cantități mai mici sau doar de poftă, pentru că prețurile au sărit și de trei ori față de anul trecut.

Locuitorii din Iași vor putea cumpără fructe, legume, lactate sau carne direct de la producători
Locuitorii din Iași vor putea cumpără fructe, legume, lactate sau carne direct de la producători

Cei care locuiesc pe lângă municipiul Iași pot cumpăra fructe, legume, lactate sau carne direct de la producători.

De ce anul acesta se găsesc mai greu roșii românești. În magazine ajung legume din Ungaria sau Turcia
De ce anul acesta se găsesc mai greu roșii românești. În magazine ajung legume din Ungaria sau Turcia

Seceta a dat peste cap producția agricolă și provoacă pierderi uriașe. Ministrul Agriculturii cunoaște situația, însă își pune speranțele în fondurile europene, astfel încât producătorii să-și acopere paguba.

Fermierii români, nevoiți să introducă noi soiuri de legume și fructe din alte zone ale lumii, din cauza crizei climatice
Fermierii români, nevoiți să introducă noi soiuri de legume și fructe din alte zone ale lumii, din cauza crizei climatice

Atenți la schimbările climatice și la seceta care afectează România, unii fermieri au început să planteze cereale de nișă.

Fructele și legumele lunii august. Cele mai sănătoase alimente de sezon
Fructele și legumele lunii august. Cele mai sănătoase alimente de sezon

În luna august, în piețele din România se întâlnesc diferite miresme de la fructele și legumele care se coc în această lună.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.