Bucate țărănești pentru turiști în punctele gastronomice. De ce n-a avut succes ideea

×
Codul embed a fost copiat

La 3 ani de la lansarea ideii de a transforma bucătăriile ţărăneşti în locuri în care turiştii pot lua masa, avem, în toată ţara doar 79 de puncte gastronomice locale.

Regiuni renumite, ca Maramureşul sau Bucovina, nu au nicio gospodărie autorizată, gata să le ofere mâncare oaspeţilor. Mulţi ezită să pornească o asemenea afacere, iar cei care au una, se plâng că potenţialii muşterii nu le trec pragul, pentru că nu au auzit de ei. În aceste condiţii, Ministerul Agriculturii promite că va promova afacerile de acest gen.


Viorel şi Maria Băilă locuiesc în Vama Buzăului - judeţul Braşov, un loc căutat pentru rezervaţia de zimbri din sat şi cascada de la marginea pădurii. Şi-au montat la poartă semnul care le indică turiştilor că gospodina casei este dispusă să se le dea mâncare gătită în propria-i bucătărie. Ingredientele sunt toate din curte sau de la vecini.


Maria Băilă, proprietar punct gastronomic local: „Oamenii caută liniştea, caută aer curat şi întâmplător ajung şi la masă.

Reporter: Şi cum ştiu să intre la dumneavoastră?

Citește și
Israel, vaccin
Israelul nu va renunța la testele PCR aplicate turiștilor, nici chiar pentru cei vaccinați
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Maria Băilă: „Merg la zimbri, de acolo găsesc pliante, cu număr de telefon, ne sună şi ne întreabă ce avem la mâncare, noi le spunem şi ajung la noi."

La fel ca soţii Băilă, alţi 78 de fermieri şi-au înfiinţat puncte gastronomice locale. Cele mai multe sunt în Delta Dunării, de unde a plecat ideea, şi în Braşov şi Sibiu.

Oana Udrea, din Meșendorf - Braşov spune că banii câştigaţi din munca în bucătărie au ajutat-o să-şi renoveze casa.
Punctul ei gastronomic se află pe un traseu pentru biciclete des străbătut de turişti.


Oana Udrea, proprietar punct gastronomic local: „A însemnat un plus, fără să pretind că am făcut avere, dar categoric a adus nişte bani în plus în casă. Aş zice undeva între 1.000 şi 2.000 de lei net pe lună în gospodărie, după plata tuturor taxelor, deci dacă se operează perfect legal"


Ministerul Agriculturii organizează cursuri gratuite

Deşi ar putea fi o sursă de bunăstare pentru orice gospodar, punctele gastronomice lipsesc cu desăvârşire în judeţe ca Maramureş, Suceava, Bistriţa-Năsăud sau Caraș-Severin.
Ca să-i încurajeze pe oameni să pornească asemenea afaceri, Ministerul Agriculturii va organiza cursuri gratuite, cu o durată de patru zile.


Veronica Țăran Baciu, Agenția Națională a Zonei Montane: „În cadrul cursului vei învăţa ce înseamnă punctul gastronomic local, cum trebuie să pregăteşti masa, cum trebuie să-ţi organizezi bucătăria, care sunt condiţiile de igienă cu care trebuie să funcţionezi."

Autorităţile promit că vor promova bucătăriile transformate în afacere pentru că în acest moment potenţialii clienţi le găsesc cu dificultate.


George Cățean, secretar de stat MADR: „În momentul de față, singurul element de identificare şi de marcare sunt nişte afişe, nişte embleme care sunt puse la porţile punctelor agronomice locale. Nu e destul, mai ales că vorbim de era digitală."

Ministerul Agriculturii a lansat o aplicaţie, care se numeşte "catalogul produselor alimentare certificate" şi care prezintă produsele atestate tradiţional. Acolo vor fi încărcate şi punctele gastronomice locale.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Băile Sărate de la Ocna Mureș vor primi din nou turiști, după doi ani de restaurare
Băile Sărate de la Ocna Mureș vor primi din nou turiști, după doi ani de restaurare

La toamnă după o investiție de peste șase milioane de euro și mai bine de doi ani de lucrări de restaurare Băile Sărate de la Ocna Mureș vor primi din nou turiști.

Israelul nu va renunța la testele PCR aplicate turiștilor, nici chiar pentru cei vaccinați
Israelul nu va renunța la testele PCR aplicate turiștilor, nici chiar pentru cei vaccinați

Israelul vrea să înceapă discuțiile cu Guvernul României pentru a ajunge la un acord în ceea ce privește circulația turiștilor din ambele țări în condiții de protecție sanitară împotriva Covid-19.

Primele puncte gastronomice locale din România, pe modelul celor din Grecia și Italia
Primele puncte gastronomice locale din România, pe modelul celor din Grecia și Italia

Uşor, uşor, turiştii vor putea mânca şi în România, la fel ca în Grecia sau în Italia, în casele unor localnici care îţi oferă ceva cultivat, prins şi gătit chiar de ei.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.