Tensiuni la cote maxime. Coreea de Nord a aruncat în aer un birou de legătură cu Coreea de Sud

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile din Coreea de Nord au demolat, marți, un birou de legătură din orașul Kaesong, situat la frontiera cu Coreea de Sud, după ce armata nord-coreeană a amenințat că este pregătită să intre în zona demilitarizată care o separă de Sud.

Autoritățile din Coreea de Nord au demolat un birou de legătură situat în orașul de frontieră Kaesong, a confirmat într-o declarație Ministerul de Unire al Coreei de Sud (MOU), potrivit NK News.

 

Coreea de Sud avertizează că va riposta cu severitate dacă Nordul continuă să escaladeze tensiunile

 

 

Citește și
coreea de nord
Doi soți, uciși în Coreea de Nord, în timp ce încercau să fugă cu nepotul lor. Cum a scăpat cel mic
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Seulul va riposta cu severitate în cazul în care Phenianul va continua să sporească tensiunile, după ce a distrus marţi sediul unui birou de legătură comun la Kaesong, oraş situat în apropierea frontierei dintre cele două Corei, văzut ca un simbol al reconcilierii intercoreene, a avertizat preşedinţia Coreei de Sud, citată de Reuters.

Distrugerea acestui birou "a năruit aşteptările tuturor persoanelor care sperau la o dezvoltare a relaţiilor intercoreene şi la o pace durabilă în peninsulă", a declarat Kim You-geun, consilier adjunct pentru securitatea naţională într-un briefing.

"Spunem clar că Nordul este în întregime responsabil pentru toate consecinţele pe care aceasta le-ar putea antrena", a avertizat el.

Coreea de Nord a confirmat distrugerea unui birou de legătură intercoreean pe teritoriul său pentru a-şi arăta astfel nemulţumirea faţă de "gunoaiele umane şi cei care le adăpostesc" în Coreea de Sud, potrivit DPA.

Demolarea a avut loc la ora locală 02:50 (05:50 GMT). "Biroul de legătură a fost distrus în mod tragic printr-o explozie teribilă", conform unui comunicat difuzat de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Potrivit aceluiaşi document, demolarea constituie o continuare a întreruperii legăturilor cu Coreea de Sud, "corespunzând stării de spirit a oamenilor furioşi pentru a forţa gunoaiele umane şi pe cei care le adăpostesc să plătească scump pentru crimele lor".

Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a publicat imagini cu o coloană de fum ridicându-se deasupra locului unde se afla sediul biroului de legătură intercoreean.

Biroul de legătură intercoreean pe care Phenianul l-a distrus marţi a fost deschis în septembrie 2018, ca parte a unui acord încheiat cu cinci luni mai devreme în cursul primului summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, notează AFP.

Această instituţie îşi avea sediul într-o clădire cu patru etaje situată într-o zonă industrială din oraşul nord-coreean Kaesong, unde întreprinderi sud-coreene utilizau lucrători nord-coreeni ale căror salarii erau vărsate autorităţilor de la Phenian.

Acesta era primul instrument fizic permanent de comunicare deschis între cele două state coreene. El adăpostea reprezentanţi ai ambelor părţi cu scopul de a permite discuţii bilaterale în orice moment.

Sud-coreenii ocupau etajul al doilea, iar nord-coreenii pe al patrulea. Întâlnirile aveau loc la etajul trei.

Douăzeci de funcţionari din ambele ţări lucrau în acest imobil, fiecare grup fiind condus de un responsabil cu rang de ministru adjunct.

El a fost deschis în contextul extraordinarei destinderi apărute în 2018 în peninsulă, în timp ce Moon şi Kim se pregăteau să se întâlnească pentru a treia oară. Aceasta a avut loc în septembrie 2018, la trei luni după summitul istoric între liderul nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump în Singapore.

La vremea respectivă, Ministerul sud-coreean pentru Unificare, care se ocupă de probleme intercoreene, îl prezenta ca fiind "un canal de consultare şi de comunicare" deschis 24 de ore din 24, pentru a dezvolta relaţiile intercoreene, a îmbunătăţi relaţiile între SUA şi Coreea de Nord şi a reduce tensiunile militare.

Dar relaţiile intercoreene s-au degradat treptat în contextul eşecului celui de-al doilea summit între Trump şi Kim în februarie 2019 la Hanoi. Şi lucrările biroului de legătură au fost suspendate în ianuarie din cauza pandemiei de coronavirus.

Kaesong se afla iniţial în zona de control a Coreei de Sud, când Moscova şi Washingtonul au divizat peninsula la sfârşitul colonizării japoneze, după al Doilea Război Mondial. Oraşul a revenit Coreei de Nord după Războiul din Coreea (1950-1953), care s-a terminat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace.

Zona industrială intercoreeană de la Kaesong, unde circa 53.000 de angajaţi nord-coreeni lucrau pentru 120 de întreprinderi sud-coreene şi pentru fabricarea de produse diverse precum ceasuri şi haine, a fost deschisă în 2004.

Ea a fost creată atunci când la preşedinţia Coreei de Sud se afla liberalul Roh Moo-hyun, moştenitor al politicii de apropiere de Coreea de Nord lansată de predecesorul său, şi a fost salutată la vremea respectivă ca fiind un simbol al cooperării.

Dar zona a fost închisă de preşedinta conservatoare Park Geun-hye în 2016 ca represalii la cel de-al patrulea test nord-coreean. Seulul acuza Phenianul că deturna veniturile obţinute de la Kaesong pentru a finanţa programele militare interzise de comunitatea internaţională.

Amenințările lansate de sora lui Kim Jong-un

 

 

În weekend, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a spus că a ordonat armatei să se pregătească pentru acest pas, iar acum reprezentanţii acesteia spun că totul e pregătit pentru „a transforma linia frontului într-o fortăreaţă şi a creşte vigilenţa militară”.

Tensiunile au escaladat după ce militanţi sud-coreeni ar fi paraşutat circa 50.000 de pliante de propagandă antiguvernamentală în Coreea de Nord, relatează Agerpres.

Phenianul a cerut Seulului să ia măsuri împotriva campaniei de trimitere a pliantelor care îl critică pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat odată cu trimiterea de pliante, Phenianul a ameninţat să taie toate liniile de comunicare cu Coreea de Sud, să închidă biroul de legătură de-a lungul frontierei comune şi să se retragă dintr-un acord militar cu Seulul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Kim Jong-un, dat de gol de americani. Suma impresionantă obținută de Coreea de Nord din vânzarea de nisip
Kim Jong-un, dat de gol de americani. Suma impresionantă obținută de Coreea de Nord din vânzarea de nisip

Coreea de Nord încearcă să facă bani nu din piatră seacă, ci din nisip!

Doi soți, uciși în Coreea de Nord, în timp ce încercau să fugă cu nepotul lor. Cum a scăpat cel mic
Doi soți, uciși în Coreea de Nord, în timp ce încercau să fugă cu nepotul lor. Cum a scăpat cel mic

Un bărbat și o femeie, soț și soție, au fost împușcați de un pluton de execuție de la granița Coreei de Nord, în timp ce încercau să fugă din provincia Ryanggang în China.

”Măsuri cruciale”, anunțate de Coreea de Nord. Cum va fi afectată capacitatea sa nucleară
”Măsuri cruciale”, anunțate de Coreea de Nord. Cum va fi afectată capacitatea sa nucleară

Coreea de Nord a discutat despre noi măsuri vizând să întărească "descurajarea sa nucleară" în cursul unei reuniuni prezidate de liderul său, Kim Jong Un,

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.