Conserva de sardine, un aliment premium la un preț scăzut. Cât de des trebuie să consumăm Omega 3

×
Codul embed a fost copiat

Protecția naturală pentru toate vasele organismului uman, inclusiv cele din creier, ori din inimă, se numește colesterol bun, HDL colesterol. Îl produce ficatul, dacă ne mișcăm.  

De aceea, mișcarea înseamnă cel mai bun medicament pentru vasele de sânge. Îl producem și cu ajutorul grăsimilor din pește. Detalii la Doctor de bine.

HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat, dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite sau caramelizate.

Acestea se duc din farfurie direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa-numite pro-oxidante.

Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima. Iată ce se întâmplă în intestin:

Citește și
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și în momentul în care sintetizează proteinele din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanți pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL. Când îl sintetizează acolo - pac! De aceea contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă o grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie. Zahărul caramelizat adică - ăsta e mai periculos dacât zaharul ca atare”.

Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.

La această formare proastă am particupat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesteroul bun, HDL colesterol și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face de fapt depunerile de grăsime din vasele numite artere.

Dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară:Cum se ajută? Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de antioxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră”.

Care intră ușor în vasele de sânge, dar ca să își indeplinească funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început.

Menținem HDL, colesterul bun, funcțional dacă nu mâncăm în exces alimente prăjite și dacă ne mișcăm. Tot efect antioxidant îl au grăsimile bune, numite polinesaturate, din pește. Asta vrea ficatul uman.

Dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Grăsimile polinesaturate, grăsimea din pește de exemplu, e o grăsime polinesaturată, nu e compet salidă, dar nu curge la temperatura camerei”.

Cele polinesaturate se mai numesc și grăsimi esențiale pentru că organismul nu este capabil să le sintetizeze, dar are nevoie de ele pentru sinteza de hormoni și sinteza de colesterol bun. Nu le poate lua decât din alimentație. Acizii grași polinesaturați se găsesc în special în carnea de pește gras.

Peștele gras, preparat la cuptor, fără adaos de ulei, la grătar la abur sau peștele gras din conservă nu se consumă doar de două ori pe săptămână, ci des pe săptămână. Conserva de sardine spre exemplu este un aliment premium, la un preț scăzut.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentație și motivul pentru care nu trebuie să lipsească din dietă
Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentație și motivul pentru care nu trebuie să lipsească din dietă

Prea mult ulei nu e bine. Prea mult peşte gras e chiar recomandat. Dacă ambele înseamnă grăsimi, de ce au efecte diferite? Pentru că vorbim de două subtanțe chimice diferite: omega 3 și omega 6. Unul anti-inflamator, unul pro-inflamator.  

Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate
Pericolele unei diete vegetariene. Eliminarea completă a cărnii poate avea efecte negative pentru sănătate

Dieta vegetariană. Care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate, dacă eliminăm produsele de origine animală din alimentație? Care sunt nutrienţii deficitari într-o alimentație vegetariană? Îi aflam imediat.

Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom
Care este diferența dintre pește și alt tip de carne. O mare sursă de omega 3, iod, zinc, seleniu și crom

Când vorbim despre alimentația sănătoasă a românilor, la capitolul "carne" suntem mai degrabă în zona de exces. În schimb consumul de pește are unde să crească- ar trebui să mâncăm pește la fel de des cum mâncăm și carne, măcar de 2-3 ori/săptămână.

Află totul despre acizii grași. Ce efecte benefice pentru sănătate are Omega 9 și în ce alimente îl găsim
Află totul despre acizii grași. Ce efecte benefice pentru sănătate are Omega 9 și în ce alimente îl găsim

Despre acizii grași Omega 3 și Omega 6 s-a vorbit mult, știm că sunt grăsimi esențiale pe care corpul nostru nu le poate sintetiza și trebuie aduse din alimentație. De amintit că Omega 3 este antiinflamator, în timp ce Omega 6 favorizează inflamația.

Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală
Mihaela Bilic: ”Top 10 alimente care ne cresc imunitatea”. Produsul-vedetă: salata orientală

Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.