Miei grași cât berbecii. Când trebuie sacrificați pentru masa de Paște

×
Codul embed a fost copiat

De Paște, în acest an, vom avea miei grași, apropiaţi de greutatea unui berbec.

Oile au început să fete încă de luna trecută și cum sărbătoarea Învierii Domnului este abia la începutul lunii mai, mieii vor trece de 20 de kilograme.

În aceste condiții pot sătura două familii. Sunt însă și fermieri care au planificat monta mai târziu.

Tabloul de la o stână din Gorj pare unul de primăvară: zeci de miei născuţi înainte de Crăciun zburdă deja pe lângă restul turmei.

Gheorghe Băbu, cioban: „Până la Paști nu-l mai poți ridica. Se face la 25 -30 de kilograme, că sunt trăiți bine. Oile au lapte."

Citește și
miei
Ciobanul din Dolj care a înjunghiat mortal un client care voia un miel a fost reținut. Ce s-a întâmplat de fapt între ei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Povestea se repetă şi în Alba, unde au fost fătaţi deja primii 100 de miei, care au pus deja pe ei câteva kilograme.

La cum se prezintă situaţia prin saivane, carne de miel va fi din belşug de Paşte dar, după cum spun bucătarii, fripturile nu vor fi foarte fragede.

Remus Tomici, chef:Timpul ideal pentru sacrificarea mielului ar fi undeva între șase și opt săptămâni, dar important este să nu apuce să pască mielul sau să fie hrănit cu furaje. Foarte important ca mielul să rămână hrănit doar de la mama sa cu lapte. Mielul la sacrificare să aibă undeva între 12 și 14 kilograme maxim, pentru a nu avea țesut adipos și foarte mult colagen".

Cu cât mielul este mai matur, fibra cărnii devine tare, aşă că este bine să fie ținută la macerat pentru frăgezire - aproximativ două zile, într-un amestec de vin, puţin oţet şi mirodenii. Important este şi felul în care este gătită carnea.

Remus Tomici, chef:Să fie gătită doar la cuptor și sub nici o formă să nu se prăjească în baia de ulei sau chiar fiartă. Momentul în care prăjim, în ulei rămân toate grăsimile nesănătoase".

Există însă şi metode prin care poate fi controlat momentul în care apar mieii. Când Paştele cade târziu, în luna mai, oile ar trebui să fete după ianuarie. Depinde, însă, ce planuri au și fermierii.

Ioan Huțu, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara: „Atâta timp cât se mulge oaia, nu face reproducție. Decidem. Evident că dacă nu introducem berbeci în turmă nu se va întâmpla monta, deci nu vom avea fătări. Până la urmă, întârzierea sezonului de montă ține de strategia ciobanului".

Sunt și fermieri care vor veni pe piață cu miei născuți mai târziu.

Nicu Văidanu, cioban:Am avut ceva oi la munte la care nu am ales berbecii și acum mai avem o serie care fată după 20 ianuarie".

Mieii care vor fi prea mari și nu se vor vinde la noi vor lua calea Orientului, unde pleacă anual două milioane de capete.

echipa: Gigi Ciuncanu, Gina Obrejan, Emanuela Băluș, Dan Petcu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Copleșiți de vină după mesele de Paște, românii au luat cu asalt sălile de sport. ”Am venit să ard grăsimile!”
Copleșiți de vină după mesele de Paște, românii au luat cu asalt sălile de sport. ”Am venit să ard grăsimile!”

Cei care s-au simțit vinovați că au exagerat cu friptura de miel, ouăle, drobul, pasca și paharele de vin au lăsat cu regret sala de mese, pentru cea de sport. Au încercat să-și reintre în ritm, cu exerciții ușoare și plimbări lungi.  

Ciobanul din Dolj care a înjunghiat mortal un client care voia un miel a fost reținut. Ce s-a întâmplat de fapt între ei
Ciobanul din Dolj care a înjunghiat mortal un client care voia un miel a fost reținut. Ce s-a întâmplat de fapt între ei

Bărbatul care a înjunghiat mortal un altul, sâmbătă, în timpul sacrificării unui miel, a fost reţinut pentru 24 de ore pentru omor, anchetatorii stabilind că fapta ar fi avut loc în urma unui conflict spontan între cei doi.

Noi detalii în cazul bărbatului din Dolj înjunghiat mortal în timpul sacrificării unui miel. Ce au stabilit anchetatorii
Noi detalii în cazul bărbatului din Dolj înjunghiat mortal în timpul sacrificării unui miel. Ce au stabilit anchetatorii

Bărbatul care a înjunghiat mortal un altul, sâmbătă, în timpul sacrificării unui miel, a fost reţinut pentru 24 de ore pentru omor. Anchetatorii au stabilit că fapta ar fi avut loc în urma unui conflict spontan între cei doi, potrivit News.ro.

Un bărbat a murit în după ce a fost înjunghiat în piept de un bărbat care sacrifica un miel, în Dolj
Un bărbat a murit în după ce a fost înjunghiat în piept de un bărbat care sacrifica un miel, în Dolj

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a murit în judeţul Dolj după ce a fost înjunghiat în piept de un bărbat care sacrifica un miel, fapta având loc fără intenţie, în urma primelor informaţii oferite de poliţişti.

 

Secrete pentru stufatul de miel. Cum să îți iasă cele mai bune rețete de stufat
Secrete pentru stufatul de miel. Cum să îți iasă cele mai bune rețete de stufat

De Paște se mănâncă în mod tradițional stufat de miel. Este un preparat făcut din carne de miel gătită lent, un sos bogat și condimente. Dacă nu ai mai mâncat stufat, aceasta este o ocazie perfectă să îl prepari și să îl guști.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.