An bun pentru producătorii de varză, după ce prețurile s-au dublat. ”Sunt cumpărători ca niciodată”

×
Codul embed a fost copiat

A sosit acel moment din an în care varza, care dă sens sarmalelor de Crăciun, vine să încununeze sezonul de murături.

Recolta este bogată, iar producătorii se declară mulțumiți de vânzare, deși nu vor câștiga foarte mult, pentru că le-au crescut cheltuielile.

Atenție, însă! Specialiștii spun că nu orice soi de varză este bună pentru murat și gătit.

”Asta e varză românească, sănătoasă, curată”.

Este forfotă în piața de la Lungulețu, în Dâmbovița. Tractoarele vin unul după altul. Au remorcile pline cu varză.

Citește și
Varza
Ce are special varza românească față de cea de import. Anul acesta se vinde și cu 3 lei kilogramul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Aurelian, legumicultor: ”Anul ăsta a fost mulțumitor, binișor cu prețul, în alți ani munceam de pomană, cu 30, 40 de bani, acum e un leu”.

Legumicultorii spun că recolta e bună, însă seceta i-a forțat să învestească în sisteme de irigații, iar din această cauză costurile de producție au crescut. S-a scumpit și mâna de lucru.

Marius Gheorghe, legumicultor: ''Costuri foarte mari. Un sac de complex ce dăm noi pe teren, a fost undeva la 75 de lei, acum e 180 de lei. Costurile pentru anii viitori, ce ne așteaptă, foarte, foarte mari”.

Anton Neagu, legumicultor: ”Ne-a ajutat prețul, sunt cumpărători ca niciodată”.

În Piața Obor din Capitală, un kg de varză costă dublu față de Lungulețu.

Varză bună, domnu, foaie subțire, ia uitați! Ia uitați, domnu, cât e de subțire. Câte vreți? Mai mare, mai mică?”.

 

Ce soiuri sunt bune pentru murat și care pentru consum proaspăt

 

Producător: ”Avem vânzare, s-a vândut, marfă a fost, marfă românească, deci s-a vândut, a cumpărat lumea, s-a pregătit de iarnă. Prețurile sunt la fel ca anul trecut, și anul trecut am vândut varza tot așa, 1,5 -2 lei”.

Vânzătorii recunosc că își pun baza tot în oamenii mai în vârstă, învățați să își umple cămările. Generația tânără nu mai pune varză la murat. Nu are nimeni timp să o vânture.

Bătrân: ”O pun la murat ca să avem de Crăciun și toată iarna. Mie îmi ajung 60 de kg. 2 lei mi se pare mult, dar asta e, anul trecut a fost un leu. După cotoare, să nu fie prea cotoroasă”.

Bătrân: O băgăm la butoi și la iarnă o servim, când se răcește.
Reporter: Pentru sarmale?
Bătrân: Sarmale. Să vedem daca ne pârlește la cântar acum”.

Fermierii ne dau și ponturi. Nu toate soiurile de varză sunt bune, de exemplu, pentru sarmale.

Daniel Botănoiu, producător: ”Pentru sarmale, Muntenia sau de Buzău, care sunt soiuri specifice pentru așa ceva, soiuri care au o plasticitate mult mai bună, deci se pretează la soluții saline. Pentru consum în stare proaspătă găsim hibrizii Tacoma, găsim Jetma, găsim hibrizi care sunt extrem de productivi, dar nu se prestează la a fi murat”.

Din păcate, foarte puțini agricultori mai cultivă exclusiv varză din soiuri românești.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Mii de tone de varză și vinete riscă să rămână pe câmp anul acesta. Ce soluții au fermierii
Mii de tone de varză și vinete riscă să rămână pe câmp anul acesta. Ce soluții au fermierii

Mii de tone de vinete și varză rămân să putrezească pe câmp. În județul Arad, legumicultorii spun că marfa este multă și prea ieftină, iar costurile de producție și recoltare prea mari, astfel că nu reușesc să își scoată invesția.

Ce are special varza românească față de cea de import. Anul acesta se vinde și cu 3 lei kilogramul
Ce are special varza românească față de cea de import. Anul acesta se vinde și cu 3 lei kilogramul

Varza românească a câștigat lupta cu cea din import. Dacă anii trecuți piețele noastre erau pline cu varză din Europa, în special Macedonia și Grecia, acum se caută cea autohtonă.

Ajutor de la stat de 2.000 de euro pentru cei care cultivă legume în sere și solarii. Anunțul ministrului Agriculturii
Ajutor de la stat de 2.000 de euro pentru cei care cultivă legume în sere și solarii. Anunțul ministrului Agriculturii

Legumicultorii care produc ardei, castraveți, roșii, vinete, și varză în sere sau solarii vor primi un ajutor de la stat de până la 2000 de euro pe mia de metri cultivați, a anunțat ministrul Agriculturii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.