Dulceața de rubarbă, o delicatesă din Ardeal de care prinţul Charles s-a îndrăgostit

×
Codul embed a fost copiat

Este sezonul rubarbei, planta acrișoară cultivată în Ardeal, care l-a încântat și pe moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles.

Din rubarbă se fac dulcețuri, prăjituri și plăcinte, dar cum imaginația nu are limite, tijele de rubarbă au ajuns și în salate, ciorbe și chiar pizza.

160 de kilograme de rubarbă sau rubarbăr, cum îi zic localnicii, au fost deja recoltate de pe această plantaţie din localitatea Nadeș, judeţul Mureş. Proprietarul are două soiuri: unul autohton şi unul german, care s-a prins bine prin grădinile din Transilvania.

Mircea Munteanu, cultivator: "Dacă avem 10.000 de plante avem 30.000 de kg, să facem o medie de un euro, pe kil, inseamnă 30.000 de euro. An la an, creşte cererea. Suntem la a patra recoltă, în ultimele două săptămâni."

Culivatorul din Mureş a investit şi într-o mică fabrică, unde se fac şi chipsuri din tijele acrişoare.

Citește și
Căpșunile românești sunt mai bune, dar suferă din cauza concurenței neloiale. Cât costă
Căpșunile românești costă de două ori mai mult decât anul trecut. Care este motivul
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Mircea Munteanu, cultivator: "Testez de câteva zile deshidratarea în diferite forme. Am adaptat o reţetă din Germania"

Rubarba nu e deloc pretenţioasă: nu are nevoie de irigaţii şi nici de tratamente fito-sanitare. Mulţi o comandă pentru dulceaţă de care şi prinţul Charles s-a îndrăgostit.

Cristina Nicola, producător: "Facem şi dulceaţă de rubarbar şi dulceaţă de căpşuni cu rubarbar. Este o combinaţie inedită. Are o textură fină şi se împletesc armonios gusturile de capșune şi rubarbar."

Tijele de rubarbă sunt folosite şi la salate, ciorbă, sosuri sau chiar pizza.

Daniela Dobrescu, gospodină: "Străinii care vin la saschiz, mănâncă cu plăcere orice facem cu rabarbăr. Vor să şi cunoască ceva noi. Anul trecut am făcut pizza cu rabarbăr. Şi sosurile sunt foarte bune"

În Transilvania, la Saschiz, rubarba are şi o sărbătoare. Atunci, gospodinele se întrec în prepararea bunătăţilor, pe care le împart miilor de turişti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bacalaureat 2020. Metode noi de pregătire găsite de elevi pentru Bac, în timpul pandemiei
Bacalaureat 2020. Metode noi de pregătire găsite de elevi pentru Bac, în timpul pandemiei

Mai sunt câteva săptămâni până la Bacalaureat, iar elevii s-au adaptat și au găsit metode noi de pregătire.

Căpșunile românești costă de două ori mai mult decât anul trecut. Care este motivul
Căpșunile românești costă de două ori mai mult decât anul trecut. Care este motivul

Dulci și aromate, căpșunile românești au ajuns în piețe și în magazine și le fac concurență celor din Grecia. Cum cele de import sunt mari și frumoase, dar fără gust, fructele românești sunt preferate de clienți.

Antioxidantul minune care combate coronavirusul. Ce au descoperit oamenii de știință
Antioxidantul minune care combate coronavirusul. Ce au descoperit oamenii de știință

Un antioxidant joacă un rol crucial în combaterea Covid-19, potrivit unui studiu recent. Nu se ia din hrană, ci se eliberează natural, în timp ce facem sport.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.