Pentru prima dată de la Revoluția din 1917, Rusia a intrat în incapacitate de plată

Ruble
Shutterstock

Pentru prima dată de la Revoluția din 1917, Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe, îndepărtându-se și mai mult, în acest fel, de sistemul financiar global, după sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina.  

Potrivit The Guardian, duminică seara, Rusia a ratat termenul limită în care trebuia să respecte o perioadă de grație de 30 de zile pentru plățile de dobândă de 100 de milioane de dolari pentru două euroobligațiuni scadente inițial pe 27 mai, a informat Bloomberg.

Confirmarea oficială a neîndeplinirii obligațiilor este de așteptat să vină de la agențiile internaționale de rating.

Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi prima sa neîndeplinire a obligațiilor internaționale de la revoluția bolșevică - din urmă cu mai bine de un secol - s-au lovit de un obstacol de netrecut la sfârșitul lunii mai, când biroul de active străine (OFAC) al Departamentului de Trezorerie al SUA a blocat efectiv Moscova să mai efectueze plăți.

Kremlinul a afirmat în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată, dar nu poate trimite bani deţinătorilor de obligaţiuni din cauza sancţiunilor, acuzând Occidentul că încearcă să o conducă într-un default artificial.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Eforturile ţării de a evita ceea ce ar fi prima sa neîndeplinire a obligaţiilor internaţionale de la revoluţia bolşevică, cu mai bine de un secol în urmă, s-au lovit un obstacol de netrecut când Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a blocat efectiv Moscova să facă plăţi, la sfârşitul lunii mai, potrivit News.ro.

”Din martie, ne-am gândit că un default al Rusiei este probabil inevitabil, iar întrebarea era exact când”, a declarat Dennis Hranitzky, şef pentru defaulturi suverane la firma de avocatură Quinn Emanuel, pentru Reuters.

”OFAC a intervenit pentru a răspunde la această întrebare pentru noi, iar defaultul are loc”.

Deşi un default oficial ar fi în mare parte simbolic, având în vedere că Rusia nu se poate împrumuta la nivel internaţional în acest moment şi nu are nevoie să o facă datorită veniturilor mari din petrol şi gaze, stigmatizarea probabil că va creşte costurile de împrumut în viitor.

Plăţile în cauză sunt dobânzi de 100 de milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni, una denominată în dolari SUA şi alta în euro, pe care Rusia ar fi trebuit să le achite pe 27 mai.

Plăţile aveau o perioadă de graţie de 30 de zile, care a expirat duminică.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a efectuat plăţile către Depozitarul Naţional de Reglementări (NSD), în euro şi dolari, adăugând că şi-a îndeplinit obligaţiile. Cu toate acestea, este puţin probabil ca fondurile să îşi găsească drumul către mulţi deţinători internaţionali.

Pentru mulţi deţinători de obligaţiuni, neprimirea la timp a banilor datoraţi în conturile lor constituie un defaut.

Fără un termen limită exact specificat în prospect, avocaţii spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârşitul zilei lucrătoare următoare să plătească deţinătorilor de obligaţiuni.

Situaţia juridică din jurul obligaţiunilor pare complexă. Obligaţiunile Rusiei au fost emise cu o varietate neobişnuită de termeni şi un nivel tot mai mare de ambiguităţi pentru cele vândute mai recent, când Moscova se confrunta deja cu sancţiuni pentru anexarea Crimeei în 2014 şi un incident de otrăvire în Marea Britanie în 2018.

Rodrigo Olivares-Caminal, profesor de drept bancar şi financiar la Universitatea Queen Mary din Londra, a spus că este nevoie de claritate cu privire la ceea ce constituie o descărcare pentru Rusia de obligaţia sa sau diferenţa dintre primirea şi recuperarea plăţilor.

”Toate aceste probleme sunt supuse interpretării unei instanţe de judecată, dar Rusia nu a renunţat la imunitatea sa suverană şi nu s-a supus jurisdicţiei vreunei instanţe în niciunul dintre cele două prospecte”, a declarat Olivares-Caminal pentru Reuters.

În unele privinţe, Rusia este deja în default. Un comitet pentru instrumente financiare derivate a hotărât că a avut loc ”un eveniment de credit” pentru unele dintre titlurile sale de valoare, care a declanşat o plată pentru unele dintre creditele swap-urilor din Rusia - instrumente utilizate de investitori pentru a asigura expunerea la datorii.

Acest lucru a fost declanşat de faptul că Rusia nu a efectuat o plată de 1,9 milioane de dolari, reprezentând dobândă acumulată pentru o plată care era scadentă la începutul lunii aprilie.

Până la invadarea Ucrainei, un default suveran părea de neconceput, Rusia fiind evaluată cu gradul recomandat investiţiilor, cu puţin timp înainte de acel moment. De asemenea, ar fi neobişnuită, deoarece Moscova are fonduri pentru a-şi achita datoria.

Reacția Rusiei

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a făcut primele declarații în urma acestor informații.

Kremlinul a respins aceste informații, spunând că Rusia a plătit obligațiunile scadente în mai, dar faptul că acestea au fost blocate de Euroclear din cauza sancțiunilor occidentale „nu este problema” Rusiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 124. SUA: Lumea este îngrozită de atacul rușilor asupra centrului comercial din Kremenciuk

rusia
Kremlin: Rusia nu a intrat în incapacitate de plată. Nu este problema noastră că plățile au fost blocate

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a făcut primele declarații după ce în spațiul public au apărut informații conform cărora Rusia a intrat în incapacitate de plata pentru prima dată de la Revoluția din 1917.

maia sandu - 3
Maia Sandu, în vizită în Ucraina. Va avea o întrevedere cu președintele Zelenski

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află, luni, în Ucraina pentru o vizită de lucru.

Scholz, Boris Johnson, Joe Biden, Ursula von der Leyen, G7
Liderii celor mai puternice țări, grupul G7, au decis să aplice noi sancțiuni Rusiei

Statele grupului G7, reunite în summit în Germania, vor să crească şi mai mult presiunea economică împotriva Rusiei.  

rinat ahmetov
Rinat Ahmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, a dat în judecată Rusia, la CEDO

Rinat Ahmetov, cel mai bogat oligarh al Ucrainei, a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, invocând presupuse încălcări ale drepturilor de proprietate şi confiscarea bunurilor în contextul invaziei Moscovei.

Andrey Gurulyov
Un propagandist al Kremlinului vrea ca statele baltice și porturile olandeze să fie bombardate: O torpilă ar fi suficientă

De două zile, Rusia bombardează înverșunat orașe ucrainene, mult dincolo de frontul din Donbas. Kiev, Harkov, Nikolaev, Sloviansk și Odesa, au fost toate vizate de atacuri, soldate cu victime și distrugeri imense.

Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.