Când suntem în pericol să devenim dependenți de alcool. Sfaturile medicilor

×
Codul embed a fost copiat

Croim astăzi tipare. Nu într-un atelier specializat, ci în propria viaţă. Cafeaua de dimineaţă este un astfel de exemplu. Se poate transforma rapid în dependenţă. Există şi un termen de specialitate, consum nociv.

Privim în această dimineață şi spre cea mai largă dependență socială: alcoolul. Când suntem în pericol, chiar dacă nu consumăm doze uriaşe? O altfel de analiză anuală, care nu presupune ace și teste de laborator, poate aduce indicii. Învăţăm să le căutăm chiar acum.

O cafea de dimineaţă şi un pahar de vin seara când ajung acasă. Aşa am creat tipare pe care creierul meu nu poate să le descompună, ci să le înlocuiască cu alte tipare. Din păcate, un tipar se formează undeva în 3 ani de zile.

Tiparul însoţit de substanţe înseamnă dependență. Iar înlocuirea lui cu un alt tipar, posibilă în timp lung, trebuie să aducă relaxare. Adică: ajung acasă şi vreau să mă relaxez. Nu îmi iau o bere, ci fac un duş. Ori mă duc să mă plimb.

Vama Veche. 35% dintre cei care ajung aici se încadrează în categoria consum de alcool la risc, ne spune un studiu al asociaţiei Aliat. E locul potrivit să aflăm cum începe dependența de alcool, care nu înseamnă cantităţi mari, ci constante. Haideţi la o consultaţie pe plajă.

Citește și
CSID alcool
Alcoolul ne prostește, la propriu. Testul care ne arată dacă am ajuns la dependență
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Eugen Hriscu, psihiatru: „Sunt unii adolescenţi care descoperă când încep să bea, că ei, spre deosebire de colegii lor, pot să bea mai mult. Aceştia sunt cei mai la risc.”

Cu această descoperire a adolescentului, că alcolul are un rol, începe cariera dependenței și aşa ne îndrăgostim de sticlă . E mai mult decât o îndrăgostire, e ceva cu o substanță care produce un ajutor real în viaţa tânărului. Îl ajută să se integreze, îl ajută să se simtă normal până la urmă. Dar ce se întâmplă pe o durată de 20, 30 uneori chiar 40 de ani. Această relaţie cu alcoolul rămâne prezentă şi devine din ce în ce mai puternică.

Puţin alcool ca să îmi fac curaj să întru în conversaţie cu tineri de sex opus. Se numeşte cârjă. Şi trebuie explicată adolescentului. De asemenea, cârja ar trebui să fie orice, dar fără o substanță asociată.

Primul ajutor în lupta cu dependenţa, cât şi cum beau obiectiv. Ne ajută Organizaţia Mondială a Sănătăţii în acest sens, cu un chestionar pe care îl găsiţi pe site-ul www.alcohelp.ro. Şi o banală discuţie cu un specialist face diferenţa, doar conştientizând. Aceşti tineri au aflat pe pielea lor.

Reporter: „Cât de des în ultimul an ai avut nevoie să bei o băutură de dimineaţă?”

Tânăr: „După o beţie să te dregi. Asta de curând, când am aflat că la iubita mea, Anais, cui pe cui se scoate. Nu e adevărat.”

Reporter: „Dar cât de des? Și cât de des s-a întâmplat să bei să te dregi.”

Tânăr: „De 2 ori. O dată la mare şi o dată în Timişoara.”

Tânără: „Eram curioasă, dar ştiam că nu e nimic ingrijorător.”

Reporter: „Dar in grupul tău crezi că e cineva la risc?”

Tânără: „Ar putea fi o persoană, două. Studiez la colegiu în Londra.”

Pe lângă conştientizarea consumului, care e uşor de aflat, din nou, cu un simplu chestionar, şi propriul organism vă oferă un indicator clar. Îl aflăm de la psiholog:

Viorel Roman, psiholog: „Pentru un tânăr, foarte tânăr care debutează în viaţa lui de viitor alcoolic, ce le spun eu este să fie atenţi la felul în care tolerează, cun sumt tolerantal a consumul lor. Dacă la început se ameţesc de la o bere. Ar fi bine ca şi 3 ani mai târziu să se ameţească tot de la o bere pentru că aia e toleranță naturală la alcool. Dacă trebuie să bea 3 beri ca să obţină acelaşi efect de relaxare, de dezinhibiție, înseamnă că toleranţa creşte.Se adaptează, deci rău. Da, corpul se adaptează încet, încet. E nevoie să bea mai mult ca să obţină acelaşi efect.”

Alcoolul e un toxic în faţa căruia ficatul uman îşi pune toate resursele enzimatice să îl transforme. Dar, la doze regulate, produce mai multe enzime pentru metabolizare. Şi creşte dependența fizică.

Plus găsim motivaţie de termen lung pentru o băutură: „Mă relaxează.”

În spate, se află Cortul de chill, cortul de relaxare în care specialişti vă pot arăta ce probleme aveţi cu alcoolul dacă l-aţi ratat. Cortul se află la Vama Veche. Aveţi la îndemână o aplicaţie gratuită , un fel de consilier personal în privinţa consumului de alcool.

Aplicaţia se numeşte alcohelp. Acelasti nume îl are şi site-ul pe care puteţi găsi asistență specializată. Iar dacă vreţi consiliere rapidă la 021.9335 găsiţi oricând un specialist.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
România viitorului riscă să fie o
România viitorului riscă să fie o "societate bolnavă". Câţi copii fumează şi beau

Mai mult de jumătate dintre adolescenții de la noi din țară fumează, iar un sfert spun că sunt deja dependenți de nicotină. Sunt rezultatele celei mai ample analize făcute în România, la care au participat 10 mii de copii.

Alcoolul ne prostește, la propriu. Testul care ne arată dacă am ajuns la dependență
Alcoolul ne prostește, la propriu. Testul care ne arată dacă am ajuns la dependență

Facem astăzi un exercițiu atipic, poate. Un audit. Chiar așa se numește instrumentul științific gândit de Organizația Mondială a Sănătății pentru evaluarea consumului personal de alcool.

Tot mai multe românce, dependente de alcool. Statistică îngrijorătoare în rândul femeilor educate
Tot mai multe românce, dependente de alcool. Statistică îngrijorătoare în rândul femeilor educate

O statistică îngrijorătoare apare în rândul femeilor care consumă alcool. Numărul dependentelor a crescut cu 20% faţă de anii trecuţi şi sunt tot mai multe tinere, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Dependența de alcool, o problemă socială. Cum ne putem trata
Dependența de alcool, o problemă socială. Cum ne putem trata

Dintre toate dependenţele, cel mai greu de tratat este alcoolismul. Spitalele sunt pline de pacienţi care suferă de pe urmă efectelor acestui viciu.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.