5 locuri de traditie britanica, 5 pub-uri de poveste unde timpul a stat in loc, o singura lectie de istorie

5 locuri de traditie

In vreme ce Printul Charles cauta in tara noatra linistea, bunatatile traditionale romanesti si aerul curat al padurilor din Transilvania si le arata britanicilor ce pot invata de la romani, noi gasim iarba verde acasa... tocmai in Anglia.

La cateva mii de kilometri distanta de satul transilvanean Viscri, de care Mostenitorul tronului Marii Britanii este indragostit, romanii calatoresc inapoi in timp cand pun piciorul in unele din cele mai vechi pub-uri din Anglia. Caci, ce poate fi mai traditional cand vine vorba de atmosfera tipic britanica, daca nu tocmai aceste locuri incarcate de istorie, adica aproximativ 60 de mii de pub-uri cate numara azi Marea Britanie.

De altfel, cand ajungi in Anglia, nu ai cum sa nu fii curerit pe loc de verdele care te inconjoara (chiar si in inima Londrei), de atmosfera relaxata, sentimentul de libertate, lejeritatea si veselia cu care englezii se aduna sa isi bea berea in picioare in fata barurilor sau sa manance ceva in pauza de masa. Curios si molipsit totodata de aceasta bunadispozitie, nu ai cum sa nu cauti si tu (si nu doar in Londra, ci si in celelalte orase) o doza de voie buna, o poveste galagioasa cu iz britanic, o pauza departe de lumea dezlantuita. Iar daca ai norocul sa pasesti in unele din cele mai cele mai vechi si mai populare pub-uri din Anglia, te alegi cu o adevarata calatorie in timp.

Brighton - Cina in stil victorian



Calatoria in pub-urile englezesti incepe in Brighton. In cautarea unui loc in care la cina poti servi si altceva in afara de traditionalele "fish and chips", dar si nehotarata in fata atator locuri apetisante cu denumiri vechi (de genul "Western Front”, “Bath Arms" sau "St. George's”, ) am intrat curioasa in "The Victory", aflat chiar pe strada care duce spre mare. Un pub clasic din toate punctele de vedere, “The Victory” este unul din cele mai vechi locuri de acest gen din Brighton, pastrand aspectul original si aerul englezesc.

Dincolo de atmosfera relaxanta de vacanta (doar esti la mare) cu oameni mari care joaca darts sau pur si simplu citesc un ziar intr-un colt, dincolo de ospitalitatea barmanilor care te ajuta sa alegi din cele vreo 10 tipuri de bere, esti atras si de mancarea gustoasa si bunavointa cu care bucatarul adapteaza meniul localului in functie de nevoile (si interdictiile) regimului tau alimentar (capitol la care Anglia exclezeaza).

Citește și
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Ca sa nu mai vorbim de decor… fiecare detaliu care spune o poveste, fiecare tablou agatat pe perete, fiecare urma de trecut te fac sa pierzi notiunea timpului.

Portsmouth - Micul dejun la castel



Dupa un apus frumos la malul marii, cum poti incepe mai placut o sambata de vara daca nu cu un mic dejun in curtea unui castel? Caci Anglia nu inseamna doar pub-uri, autobuze rosii, ci si castele. Vechi de sute de ani si foarte bine pastrate. Castele care te fac sa spui de fiecare data "wow". Iar Portsmouth are cu ce se lauda.

Pe malul marii, chiar pe dig, se afla Castelul lui Henry VIII, Southsea Castle, despre care se povesteste ca ar fi bantuit. In interior gasesti o cafenea micuta, “Yellow Kite Cafe”, vesela si cu un aer boem care te duce cu gandul la vremurile medievale. Un bucatar sobru, tacut si concentrat si cateva fete zambind continuu te intampina si te invita calduros sa iti incepi ziua cu un ceai englezesc si un porridge traditional sau cu o cafea cu lapte si o prajitura cu lamaie proaspat scoasa din cuptor.

Si ca orice loc care se respecta, cu atat mai mult cu cat micuta cafenea face parte din categoria locurilor care folosesc doar produse organice, gasesti si specialitati pentru vegetarieni sau raw-vegani. Iar preturile deloc piperate reprezinta o alta surpriza placuta. Practic este acel gen de loc in care simti ca apartii si din care nu te mai dai dus..

Salisbury - un altfel de picnic in apropiere de Stonehenge

Intre o vizita in Sputhampton, pentru a vedea locul din care a ridicat ancora Titanicul, si o plimbare lunga pana la celebrul monument neolitic Stonehenge, daca trebuie sa te opresti undeva pe drum pentru a-ti potoli foamea, cel mai potrivit loc pare sa fie “Old Castle Harvester dn Salisbury”.

Ascuns intre dealuri verzi si paduri parca pictate, “Old Castle” este locul ideal pentru a-ti incarca bateriile intr-o oaza de liniste, aproape de Bishopdown, Bemerton și Old Sarum (un alt monument cu traditie din Marea Britanie). In afara de servirea ireprosabila si personalul prietenos, un alt motiv pentru care britancii (si nu numai) prefera sa ia masa in acest gen de local din lantul Harvester il reprezinta meniul diversificat si adapdat celor care tin regim sau au alergii si intoleranta la diverse produse.

Nu stiu altii cum sunt, dar eu am fost impresionata sa vad trecut in meniu "calculatorul" de calorii pentru fiecare portie de mancare, de la pestele la gratar cu o salata la discretie din partea casei la friptura de porc cu sos de nuc afumat si garnitura de legume si de la inele de ananas la gratar cu ou prajit la deserturile apetisante (care pot fi impartite la doi).

Oxford - ceaiul de la ora 5 in locul preferat al lui Shakespeare

Cand intri in Oxford esti cucerit pe loc. De tot ce te inconjoara. De aerul curat. De cladirile vechi care pastreaza amprenta timpurilor in care au fost ridicate. De zarva tinerilor care se aduna la colt de strada. De sirul de biciclete rezemate de gardurile vechi ale unui cimitir din centrul orasului. De copacii batrani care troneaza pe troturae. Si, bineinteles, de pub-urile in culori vii, cu flori la geam, cu muzica in surdina si cu aerul cat se poate de britanic.

Intr-un mic pasaj se ascunde un astfel de pub. Micut, cu o terasa intima si foarte popular atat in randul tinerilor veniti la studii in Oxford, cat si a turistilor. Se spune despre "The Crown" ca a fost locului preferat al lui Shakespeare care se oprea de fiecare data aici in vizitele sale frecvente la Oxford, cand calatorea intre Stratford si London. Poetul era fascinat de linistea si atmosfera boema a acestui pub, considerat si azi cel mai bun din Oxford (aveam sa aflu ulterior).

Si nu doar datorita sortimentelor numeroase de bere sau a meniului de bucate gustoase, ci se datorita concertelor de muzica live care au loc saptamanal. Ca sa nu mai spunem de decorul care chiar te face sa te simti contemporan cu Will. Si chiar daca se spune ca britanicii, in general, nu se avanta usor in conversatiile cu strainii, Oxfordul pare un loc in care aceasta "regula" este incalcata de localnici, care iti zambesc de parca ti-ar fi prieteni de ani de zile.

Londra - pranzul de ramas bun pe malul Tamisei

Sunt sute de pub-uri care concureaza pentru titlul de cel mai vechi din Marea Britanie, dar decat sa pierzi vremea cautand primele "public houses", cum erau denumite pe vremuri aceste localuri (care isi au originea in tavernele romane), mai bine profiti de fiecare loc in parte, pentru ca fiecare oras are propria istorie si fiecare taverna are propria poveste.

Este si cazul unuia dintre cele mai populare locuri din capitala Marii Britanii. Prima atestare a localului “Anchor Bankside”, aflat pe malul Tamisei, in apropiere de London Bridge, dateaza din 1822, dar povestea spune ca pe acest loc a fost initial un mormant roman si ulterior o groapa comuna pentru cei care au murit de ciuma in 1603. Despre acest pub se spune ca este singurul supravietuitor al hanurile riverane care au existat aici pe vremea lui Shakespeare, atunci cand Tamisa era principala stdada din Londra. Mai apoi, taverna a devenit locul preferat pentru pirati si contrabandisti, care isi facusera aici ascunzatori pentru a-si pastra bunurile furate sau lucrurile de contrabanda. De altfel, localul pitoresc a aparut in scenele unor filme precum “Get him to the Greek” si “Mission Impossible I”.

Asa se face ca azi, “Anchor Bankside” este unul din cele mai populare locuri din Londra, preferat de turisti, dar si de localnici, un loc fascinant in care iti poti trage sufletul in lunga plimbare la pas pe malul Tamisei in drum spre Tower Bridge, The Globe Theatre, Catedrala Southwark sau Tower Bridge. De pe terasa, poti vedea in zare cladirile care imbina stilul traditional cu modernismul sau poti urmari in liniste vaporasele care se plimba pe Tamisa in timp ce savurezi un Big Ben Burger, o placinta clasica cu mere Bramley Apple Pie ori supa zilei, intr-un decor autentitc londonez.

Un loc ideal de a-ti lua ramas bun de la Londra, pana data viitoare, bineinteles, caci, asa cum spune o vorba din zona, "when a men is tired of London , he is tired of life" (cand un om se satura de Londra, se satura de viata).

Text & foto: Teodora Maftei

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
În a doua zi de Paște, românii din vestul tării s-au răsfățat la ștranduri din Ungaria. Cât costă o zi de distracție
În a doua zi de Paște, românii din vestul tării s-au răsfățat la ștranduri din Ungaria. Cât costă o zi de distracție

Cum ziua a semănat cu începutul verii, cei din vestul țării au mers la bălăceală în Ungaria. Însă clasicele ștranduri cu ape termale nu mai sunt singurele atracții din vecini.

Parcurile tematice încep să prindă și la români. ”O chestie inedită, foarte bună pentru Instagram”
Parcurile tematice încep să prindă și la români. ”O chestie inedită, foarte bună pentru Instagram”

Parcurile tematice, văzute până nu demult doar în filmele occidentale, au început să apară și în stațiunile turistice de la noi.  

Românii petrec Paștele și în apele termale de la Sovata: ”Mai bine stăm aici la spa, ne relaxăm”. Cât a costat
Românii petrec Paștele și în apele termale de la Sovata: ”Mai bine stăm aici la spa, ne relaxăm”. Cât a costat

Mulți români au ales pentru vacanța de Paște stațiunea Sovata, mai ales pentru apele termale despre care se spune că fac minuni.  

Recomandări
Forțele israeliene au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere Rafah din Gaza
Forțele israeliene au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere Rafah din Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza.

Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”

Președintele chinez Xi Jinping a revenit în Europa după 5 ani. Primit cu toate onorurile la Paris, nu a fost menajat.

Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați
Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați

Am intrat în luna fenomenelor meteo extreme, spun specialiștii. În Prahova, Vâlcea și Mehedinți, furtunile iscate din senin i-au înspăimântat pe oameni și au provocat stricăciuni mari.