"Moartea domnului Lazarescu", clasat de The New York Times pe locul 5 intr-un top al celor mai bune filme ale secolului XXI

Moartea domnului Lazarescu

Filmul ”Moartea domnului Lazarescu”, regizat de Cristi Puiu, a fost clasat de publicatia americana The New York Times pe locul 5 intr-un top 25 al celor mai bune filme ale secolului XXI lansate pana in prezent.

Jurnalistul si criticul de film Anthony Oliver Scott a scris ca titlul The Death of Mr. Lazarescu/ Moartea domnului Lazarescu” (2006) este un ”spoiler”.

Cand il intalnim pentru prima data pe Dante Lazarescu, un pensionar care locuieste in Bucuresti, in varsta de 60 si ceva de ani, desi pare mai batran, el acuza dureri de stomac. Dupa aproximativ doua ore si jumatate, paraseste aceasta lume”, a scris Anthony Oliver Scott.

Jurnalistul a mentionat ca la Festivalul de Film de la Cannes, filmul a fost o ”senzatie” - ”Ai vazut acel film romanesc de trei ore? Trebuie sa il vezi!”, a amintit criticul din discutiile purtate de participantii la eveniment.

Filmul domnului Puiu a fost un semn timpuriu al cinematografiei Romanesti infloritoare, care urma sa obtina recunoastere la nivel international datorita unor autori tineri precum Cristian Mungiu («4 luni, 3 saptamani si 2 zile/ 4 Months, 3 Weeks and 2 Days») si Corneliu Porumboiu («Politist, adjective/ Police, Adjective»)”, a mai scris Anthony Oliver Scott.

Citește și
Cristi Puiu Cannes
"E una dintre cele mai diferite voci ale acestui secol". Filmul lui Cristi Puiu, primit cu ropote de aplauze la Cannes
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

”Asemenea colegilor lui (si uneori rivali), domnul Puiu foloseste scene lungi si miscari de camera minimale, pentru a crea o senzatie de realitate traita care te absoarbe aproape pana la punctul claustrofobiei. El tinteste fara remuscare absurditatile marunte si nedreptatile majore care definesc viata in Romania la mai mult de un deceniu dupa caderea dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu”, a adaugat el.

Criticul de film a mai scris ca desi filmul ofera o experienta locala, reflecta o realitate dincolo de strazile, locuintele si camerele de urgenta din Bucuresti, titlul amintind de personajul Willy Loman din piesa ”Death of a Salesman”, scrisa de Arthur Miller.

Domnul Lazarescu este propriul sau tip de om obisnuit, prins nu in rotile scliptoare ale capitalismului american, ci in rotile ruginite ale birocratiei est-europene si in detritusul propriilor sale decizii gresite. El este pus in pericol de aroganta si indiferenta celor puternici – doctorii si birocratii din spital, atat de hipnotizati de propria lor autoritate incat sunt orbi la suferinta lui”, a mai scris Anthony Oliver Scott.

Textul jurnalistului mentioneaza ca un sofer de ambulanta, interpretat de ”extraordinara actrita romana de scena” Luminita Gheorghiu, devine aliatul si aparatorul somnului Lazarescu – singura persoana care insist,a desi in zadar, ca acestuia trebue sa ii fie acordata atentie.

”Acest film este o fabula metafizica de groaza si cu umor negru deghizata intr-o tragedie din viata de zi cu zi”, a concluzionat criticul.

Filmul ”Moartea domnului Lazarescu” este surclasat de filmele: ”There Will Be Blood” (regizat de Paul Thomas Anderson, 2007), ”Spirited Away” (Hayao Miyazaki, 2002), ”Million Dollar Baby” (Clint Eastwood, 2004) si ”A Touch of Sin” (Jia Zhangke, 2013).

Clasamentul este continuat de filmele: ”Yi Yi” (Edward Yang, 2000), ”Inside Out” (Pete Docter si Ronnie del Carmen, 2015), ”Boyhood” (Richard Linklater, 2014), ”Summer Hours” (Olivier Assayas, 2009), ”The Hurt Locker” (Kathryn Bigelow, 2009), ”Inside Llewyn Davis” (Joel si Ethan Coen, 2013), ”Timbuktu” (Abderrahmane Sissako, 2015), ”In Jackson Heights” (Frederick Wiseman, 2015), ”L’Enfant” (Jean-Pierre si Luc Dardenne, 2006) si ”White Material” (Claire Denis, 2010).

Ultimele filme din clasament sunt ”Munich” (Steven Spielberg, 2005), ”Three Times” (Hou Hsiao-hsien, 2006), ”The Gleaners and I” (Agnes Varda, 2000), ”Mad Max: Fury Road” (George Miller, 2015), ”Moonlight” (Barry Jenkins, 2016), ”Wendy and Lucy” (Kelly Reichardt, 2008), ”I’m Not There” (Todd Haynes, 2007), ”Silent Light” (Carlos Reygadas, 2008), ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (Michel Gondry, 2004) si ”The 40-Year-Old Virgin” (Judd Apatow, 2005).

Clasamentul a fost realizat de criticii de film ai The New York Times, cu ajutorul unor ”utilizatori Facebook - savanti in cinematografie”.

Topul a fost publicat de criticii de film Anthony Oliver Scott si Manohla Dargis, in colaborare cu Kathryn Bigelow, Guillermo del Toro, Ava DuVernay, Barry Jenkins, Richard Linklater, Robert Pattinson si Michelle Williams.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Filmul
Filmul "Sieranevada", regizat de Cristi Puiu, propunerea Romaniei la Oscarurile 2017 pentru cel mai bun film strain

Filmul "Sieranevada", regizat de Cristi Puiu, este propunerea Romaniei la Oscarurile 2017, pentru cel mai bun film strain.
 

"E una dintre cele mai diferite voci ale acestui secol". Filmul lui Cristi Puiu, primit cu ropote de aplauze la Cannes

La prima sa selectie in cursa pentru cel mai important premiu de la Cannes, Palme d'Or, Cristi Puiu a uluit cei mai importanti critici de film.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.