Anul acesta vom avea parte de un fenomen pe care il vor mai prinde doar stra-stranepotii nostri
In timp ce multi se tem ca acesta ar putea fi ultimul an pentru Planeta Albastra, pana una alta, 2012 ne aduce fanstastice spectacole ceresti.
Astronomii se pregatesc sa observe fenomene rare, unele de-a dreptul unice pentru secolul nostru. Vom avea de toate: de la eclipse de soare si de luna pana la stele cazatoare, asteroizi, care se apropie de pamant, sau chiar planete care se aliniaza perfect, astfel incat le vom putea admira cu ochiul liber.
De departe, cel mai important fenomen astronomic din 2012 este tranzitia lui Venus peste Soare. Un eveniment care se va repeta abia peste 150 de ani si care poate fi vazut cu ochiul liber, insa doar din Emisfera Vestica. Practic, cei de acolo pot vedea cum pret de cateva ore un disc negru va traversa astrul zilei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aceasta miscare a planetei Venus s-a produs prima oara in 1639. Asadar, pe 6 iunie, aceasta mica planeta a sistemului nostru solar se va alinia din nou cu Pamantul si Soarele. O intamplare extrem de rara, care se produce pentru ca orbita pamantului si cea a lui Venus sunt inclinate diferit, explica astronomii.
Daca "venus peste soare" nu va atrage, trebuie sa stiti ca vom avea un an plin si de asteroizi. Sute de corpuri ceresti se vor apropia la distante mici de pamant.
Doi asteroizi vor fi mai importanti. 2007 HV4 va fi primul care va trece la o distanta de patru ori mai mare decat cea a lunii fata de Pamant. O luna mai tarziu, pe 19 mai, 2010 KK37, va ajunge la 180 de mii de km de noi.
Primele estimari arata ca nu ne vor pune viata in pericol, asa ca ramanem cu spectacolul ceresc.
Si tot de spectacol vom avea parte si in in prima jumatate a lunii martie. In serile din perioada 10 - 15 martie se vor putea vedea cu ochiul liber patru planete ale sistemului nostru solar pe care le vom percepe ca pe niste stele foarte stralucitoare.
Vom avea un an bogat si in eclipse. Pe 20 mai e asteptata o eclipsa inelara de soare vizibila in Estul Asiei si Vestul Americii de Nord. Cea mai spectaculoasa eclipsa va fi insa cea de pe 13 noiembrie cand soarele va fi acoperit complet datorita interpunerii lunii intre astru si pamant. Fenomenul va putea fi admirat insa doar de locuitorii din Australia si Noua Zeelanda.
Citeste si: