Agentia spatiala a Rusiei organizeaza concurs pentru "primul rus pe Luna". Ce s-a intamplat cu planul unei misiuni spre Marte

Ultimul update: Sambata 18 Martie 2017 07:02
Data publicarii: Miercuri 15 Martie 2017 10:19
Categorie: Stiinta
preot binecuvantand lansarea unui rachete la Baikonur

Planurile de expansiune galactica ale lui Vladimir Putin s-au redus simtitor, in contextul crizei relatiilor cu Occidentul.

Roscosmos, echivalentul rusesc al NASA, a anuntat ca organizeaza o competitie pentru a selecta cosmonauti care sa fie “primii rusi ce vor ajunge pe luna”. Intre 6 si 8 candidati vor fi selectati la final. Doritorii trebuie sa aiba cel mult 35 de ani, cetatenia rusa o diploma universitara, dar si sa stapaneasca limba engleza. Prioritate au persoanele cu experienta in aviatie si in industria aerospatiala din Rusia.

Planurile Roscomos vizeaza trimiterea unei misiuni cu echipaj uman pe Luna pana in anul 2040 si constructia unei noinave spatiale, botezata “Federatia”, destinata acestei misiuni. In trecut, agentia spatiala rusa anuntase planuri chiar mai indraznete, printre care crearea unei baze selenare pana in 2030 si trimiterea unui om pe Marte pana in 2040.

Insa intre timp sanctiunile impuse Kremlinului au dus la reducerea bugetului la circa 3 miliarde de dolari pe an – fata de 20 de miliarde, cat are principalul competitor, NASA. In plus, misiunea spre Marte urma sa fie realizata in cooperare cu agentia spatiala europeana, ESA, lucru practic imposibil in conjunctura actuala.

In clipa de fata, Rusia are 30 de cosmonauti, dintre care aproape jumatate nu au ajuns niciodata in spatiu. Insa, incepand din 2012 Roscosmos a inceput sa recruteze si alti candidati afara de ingineri aerospatiali si piloti militari.

preot binecuvantand lansarea unui rachete la Baikonur Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
cosmonaut rus Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Pregatiri pentru primul voiaj uman pe Marte. Vesta care sa ii protejeze pe astronauti de radiatiile solare se afla in teste

Pregatiri pentru primul voiaj uman pe Marte. Vesta care sa ii protejeze pe astronauti de radiatiile solare se afla in teste

experiment

Şase oameni, care au trăit opt luni izolaţi, simulând o misiune pe Marte, se întorc la civilizaţie

Momentul în care NASA a comandat autodistrugerea sondei Cassini

Stol de păsări flamingo, în Ialomiţa. De ce nu sunt roz

Șapte explozii solare nemaivăzute de 12 ani au avut loc într-o săptămână

Agricultura viitorului: pepeni cu gust de vanilie și roșia cu țepi

Erupţie solară uriaşă, care va afecta Pământul în week-end

vin vechi

Vinuri cu vechime de peste 6.000 de ani, descoperite în Sicilia

Robotul care poate depista dacă cineva suferă de boli neuropsihice

Primul laborator de cercetare a cutremurelor de suprafață din România

Asteroidul care a ucis dinozaurii a provocat și doi ani de întuneric pe Terra

Imagini spectaculoase cu fenomene care au loc pe Marte

Eclipsă totală de soare în SUA. VIDEO