Se crapa pamanturile! Seceta pune stapanire pe Romania!
Peste un milion de culturi de cereale sunt facute praf de pe urma inghetului din iarna si a secetei timpurii. Mai rau este ca arsita lui cuptor se va muta in iunie, iar asta inseamna si 35 de grade la umbra.
Fermierii romani deja se plang ca n-a mai dat un strop de ploaie si ca se crapa pamanturile, mai ales intr-o tara in care notiunea de irigatii nu mai exista.
Potrivit ministrului agriculturii, sistemul actual de irigaţii daca nu a ruginit, este depasit din punct de vedere tehnologic. Merge cu pompe rusesti din anii '60-'70, de mare capacitate si mari consumatoare de energie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru ca se anunta o vara de foc, in caz de nevoie acesta ar putea sa declare stare de calamitate.
Cele mai afectate regiuni vor fi cele din sudul si estul tarii spun meteorologii. Astfel, in iunie si iulie, in aceste regiuni cantitatile de precipitatii vor fi sub 30% fata de media normala. Asta inseamna ca in Oltenia, Moldova si Dobrogea va fi seceta.
In ceea ce priveste temperaturile, acesta vor depasi chiar 35 de grade in sudul tarii. Nici noaptea nu vom scapa de arsita. Astfel, hidrologii vorbesc deja despre masuri extraordinare. In cazul in care nu va ploua doua luni la rand industria, dar si agricultura ar trebui sa-si reduca drastic consumul de apa in favoarea populatiei.
La 20 de km de granita cu Romania, ungurii au inteles ca fara un sistem de irigatii bine pus la punct, culturile nu au nicio sansa. De aceea aduc apa din Romania, pompata din raul Mures si transportata in zona Mezohegyes prin canale care sunt tapetate cu dale si folie impermeabila, ca sa nu se risipeasca niciun strop."
Ungurii platesc 25 de euro pentru mia de metri cubi, dar isi recupereaza cheltuielile si nu ajung sa importe cereale cum o sa facem noi.