Cum functioneaza sistemul eCall, care ar putea fi vital in salvarea romanilor implicati in accidente
Un serviciu extrem de important, care poate salva mii de vieti, va fi functional in Romania. Se numeste eCall si, datorita lui, masinile implicate in accidente vor putea suna singure la 112.
Lucru vital, mai ales cand ocupantii autoturismelor sunt in stare de inconstienta si nu pot cere ajutor.
Cei de la transmisiuni speciale au terminat de modernizat infrastructura, iar costul dotarii unui automobil cu echipamentul necesar este de aproximativ 100 de euro.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sistemul este unul extrem de simplu: un dispozitiv de dimensiunea unui telefon mobil se instaleaza in bordul autoturismului si este conectat la airbag-uri.
In momentul impactului, se activeaza daca sar airbag-urile. Imediat, satelitii localizeaza prin GPS autoturismul. Cu ajutorul semnalului de telefonie mobila, dispozitivul activeaza un apel catre dispeceratul 112. Cei de aici primesc imediat o fisa cu momentul si locul accidentului si numarul de pasageri.
Chiar daca airbag-urile nu se declanseaza, in plafonul autoturismelor va exista un buton care poate fi activat manual sau porneste singur in cazul unui impact major.
Platforma a costat 770.000 de euro, iar Romania este prima din cele 9 tari care a finalizat proiectul.
Desi Serviciul de Transmisiuni Speciale a finalizat implementarea proiectului, operatorii de telefonie mobila mai au nevoie de un an pentru a reusi sa-si puna la punct platformele.
Sistemul va deveni obligatoriu in Europa incepand cu 1 octombrie 2015, astfel ca toate masinile noi vor fi doatate din fabrica cu astfel de dispozitive.
Citeste si
Tara din zona euro, unde salariu la stat este cu peste 50% mai mare ca in privat
Englezii au lansat masina care ii face campioni mondiali in lupta cu Mercedes, Audi si BMW. VIDEO