Primele cirese au aparut in piete, insa sunt putine si scumpe. Cat costa in medie un kilogram

Ultimul update: Vineri 12 Mai 2017 00:02
Data publicarii: Marti 09 Mai 2017 18:25
Categorie: Social

Primele cirese au aparut in piete, insa costa in medie cam 50 de lei kilogramul. Zapezile din mijlocul primaverii au distrus livezile. Singurele care au rezistat eroic au fost soiurile hibride in timp ce ciresii traditionali au pierderi de pana la 40%.

Acum trei saptamani, in Cluj s-au inregistrat zile la rand minus doua grade Celsius. A nins puternic iar florile au inghetat in ciresi.

Mihai Arsenie, director adjunct Directia Agricola Cluj: "Pomii au fost acoperiti de un strat consistent de zapada care dupa cum se vede s-a topit in mare parte astazi, mai existand pe ici pe colo fructe gata legate."

Proprietarii acestei livezi au pierderi de 30%. Soiurile sunt importate din Germania si Olanda, unde clima este mai blanda, chiar daca ploua mult. Pomii nu s-au adaptat la noi si nu sunt atat de rezistenti.

In schimb, la Iasi, la statiunea de cercetare pomicola gasim ciresii plini de rod. Sunt soiuri hibrid rezistente la diferente mari de temperatura.

Primele rosii crescute in pamant romanesc au aparut in piete, insa nu sunt deloc ieftine. Cat costa kilogramul

Prin comparatie un cires italian este compromis. "Haideti sa ne uitam, un soi italian produs la o statiune din Bologna, priviti toate fructele au inghetat si vom avea profit zero."

Din pacate un hibrid bun are nevoie si de 7 ani pentru a ajunge la maturitate. Face insa fata cu brio si la ger si la canicula iar fructele au gustul pe care il stim cu totii.

Gelu Corneanu, director Statiunea de Cercetare Pomicola Iasi: "Suntem de aceasta data la un soi romanesc, soiul se cheama Alex, e produs de statiunea noastra si se poate vedea liber ca este un pom destul de incarcat care a trecut aceeasi perioada de inghet."

Un agricultor din Moldova a cumparat un soi unguresc in speranta ca fructele vor fi mari si se vor vinde bine. S-a inselat insa: "Uitati, asta este un cires romanesc, Boambe de Cotnari, ciresul respectiv are. Ciresul de la unguri, care are 5 ani, nu are nimic, nici una. A cazut floarea din cauza racelii."

Telu Bounegru, cultivator de cirese: "Boambele de Cotnari s-au facut, dar stiti care e problema? E pretul prea mic, le lasa oamenii pe copac ca nu au cui sa le vanda"

Dincolo de toate aceste incercari in piete au aparut deja primele ciresele, aduse din strainatate. Costa intre 100 si 25 de lei un kilogram.


 

Ce putem manca in aceasta vara pe litoral. Bucatarii au preparat retete apetisante cu peste si fructe de mare

Ce putem manca in aceasta vara pe litoral. Bucatarii au preparat retete apetisante cu peste si fructe de mare

studenti iasi

Jumătate dintre studenţii români abandonează înainte de absolvire. "Când nu ai ce mânca, nu îţi pasă de diplomă"

Cum arată în interior cel mai modern vagon al CFR-ului, cu internet și scaune ergonomice. FOTO

Incident straniu în Dâmbovița. Urs filmat în zona de câmpie, departe de pădure

Cristian Mungiu, decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional de către ambasadoarea Franţei la Bucureşti

Visuri la Cheie. Casă construită de la zero în numai trei săptămâni. GALERIE FOTO

Afacerile cu crizanteme, profitabile în această perioada din an. Investiţiile sunt pe măsură veniturilor

miting gay

Sute de oameni ies în stradă sâmbătă, pentru a cere statului să legalizeze parteneriatul civil

O senatoare din România a povestit cum a fost hărțuită sexual: Singură în autobuz cu 5 controlori

Rimaru pleacă din funcția de director de la firma Centrade, după acuzațiile de hărțuire sexuală

Aventura unor pasageri rămași ore întregi în câmp, într-un tren CFR. Ce le-a spus Poliția

Copil bolnav de leucemie are nevoie urgentă de ajutor

Succesul în carieră, prioritar pentru tinerii din România. Vârstă la care ajung să se căsătorească