Micii romanesti, mai sanatosi si facuti numai dupa regulile UE. Ce ingredient este interzis in reteta
Micii romanesti pot fi pusi pe gratare fara probleme daca sunt facuti din carne de porc, oaie, vita, strut sau curcan. Vor fi interzisi cei facuti din carne dezosata mecanic, adica resturi de piele, cartilaje si oase.
Aceasta notificare a Uniunii Europene vine dupa ce autoritatile noastre au pledat inca de anul trecut pentru pastrarea pe piata a mititeilor, pentru ca sunt produse traditionale romanesti. Initial, Uniunea Europeana anuntase ca va interzice toate produsele care contin bicarbonat de sodiu, indiferent din ce tara provin.
Aceasta imagine e reprezentativa de 1 mai: oamenii ies la iarba verde, iar pe gratarele incinse domnesc mititeii. Vestea ca Uniunea Europeana vrea sa scoata bicarbonatul de sodiu din reteta micilor i-a alertat pe romani, asa ca autoritatile au luat masuri si au reusit sa convinga Bruxelles-ul sa ne lase in pace mititeii.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Stefan Padure, Asociatia Romana a Carnii: "Micul romanesc isi va recapata dreptul de a fi vandut pe piata interna, adica piata europeana. Bicarbonatul va putea intra legal in acest produs".
"Capata o fragezime, sunt mai gustosi cu bicarbonat", spune Carmen, bucatareasa.
Scandalul a inceput anul trecut, cand europenii au interzis folosirea bicarbonatului in carnea tocata, pentru a-i proteja pe consumatori. Acest aditiv ar putea masca un gust sau miros urat. Ulterior, Romania si alte tari au primit o derogare.
Comisarii europeni au testat pe pielea lor diferenta dintre micii cu bicarbonat de sodiu si cei fara. Cu delicatesele in farfurie, reprezentantii de la Bruxelles au inteles ca mititeii sunt suculenti si pufosi doar daca au in compozitie ingredientul controversat. Asadar, vechea reteta trebuie pastrata.
Stefan Padure, Asociatia Romana a Carnii: "I-am convins cu micii. Le-am pus in fata acest produs si le-am aratat diferenta si ei au spus: da".
Altfel, romanii cred in mic si in istoria lui. "Un vanzator de carnati nu a mai avut matul respectiv si a pus pe gratar doar carnea. Asa au aparut mititeii in Bucuresti", spune un consumator.
Micii nu vor mai putea fi facuti din carnea de pui dezosata mecanic, care contine resturi de oase si piele. Vor fi acceptati doar cei obtinuti din carne de porc, oaie, vaca, strut si curcan.
Pe langa Romania, sunt si alte tari care au produse asemanatoare si pentru care se va face o exceptie de la regula, cum ar fi Grecia, Slovacia, Croatia, Bulgaria si Turcia. Votul final in aceasta problema sa va da pe 20 februarie la Bruxelles, dar specialistii sustin ca va fi o formalitate, pentru ca retetele si regulile sunt clare.