Ghiozdanele prea grele pot deforma coloana elevilor. Solutia gasita de o scoala din Timisoara pentru a-i ajuta pe cei mici
In fiecare dimineata, elevii sunt cocosati de ghiozdanele pe care le cara in spate. Desi nu ar trebui sa depaseasca 8% din greutatea corpului, se intampla des sa fie si de doua ori mai mari.
Acest lucru poate duce la deformarea coloanei, atrag atentia medicii. Pentru a usura drumurile copiilor, tot mai multe scoli cumpara dulapuri, unde elevii isi lasa cartile si caietele.
Ghiozdanele elevilor de clasa a II-a si a IV-a sunt pline de carti si caiete, iar greutatea le poate afecta celor mici coloana vertebrala.
Cristina Pana, fizioterapeut: "Un studiu facut recent arata ca greutatea ghiozdanului trebuie sa fie de 8,2 din greutatea corporala a copilului. Foarte putin stiu asta si atunci greutatea este mult prea mare pentru copil. Afecteaza, pentru ca se suprasolicita musculatura vertebrala, a spatelui, si apar diverse deviatii patologice ale coloanei vertebrale. Aceste deviatii netratate la timp pot afecta tot aparatul locomotor, ducand la afectarea apratului respirator, inclusiv a sistemului nervos."
Specialistii spun ca ghiozdanele ar trebui sa imite coloana vertebrala, sa fie purtate simetric pe umeri si mai ales sa nu atarne prea mult. Altfel, copiii ar putea ajunge sa faca fizioterapie.
La Scoala Generala 30 din Timisoara, elevii au dulapuri unde isi pot lasa cartile si materialelele de care nu au nevoie acasa.
Culmea e ca si goale, ghiozdanele au o greutate nejustificata - aproape un kilogram.
O alta problema pentru scolari este statul gresit in banca timp de 6-8 ore. Specialistii spun ca pozitia corecta este cu coatele la 90 de grade pe banca si spatele drept.