Campanie de informare a politiei, din cauza unor jocuri precum "Balena Albastra". Care este starea celor 5 elevi din Iasi

×
Codul embed a fost copiat

Politia si Inspectoratul Scolar fac anchete, in cazul celor 5 elevi din Iasi, care au ajuns la spital dupa un joc straniu la care au participat intr-o pauza.

De altfel, Politia Romana a anuntat ca desfasoara o companie de informare privind jocurile video si riscurile la care sunt supusi copiii care le acceseaza online, dupa ce in tarile vecine, in special cele in care se vorbesc limbi slave, au existat adolescenti care s-au sinucis in urma unor jocuri gasite pe internet, precum "Balena Albastra".

Reprezentantii Politiei spun ca nu exista astfel de cazuri in Romania si au adaugat ca la aceasta campanie participa psihologi, dar si ofiteri de la criminalitate cibernetica.

Starea celor cinci elevi internati la Spitalul "Sfanta Maria” din Iasi, dupa ce au lesinat in urma unui joc periculos care a presupus tinerea respiratiei, este buna, insa copiii vor fi consiliati psihologic in spital, pentru a nu aparea probleme de natura emotionala.

Medicul Catalina Ionescu, din cadrul Spitalului de Copii "Sfanta Maria” din Iasi, a declarat pentru News.ro ca toti cei cinci copii adusi vineri la aceasta unitate de la scoala gimnaziala Veronica Micle se simt bine, sunt constienti si coopereaza cu medicii.

Citește și
elevi
Pe jos, printre TIR-uri, asa sunt nevoiti sa mearga la scoala unii elevi din Romania anului 2017. Explicatia autoritatilor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Sunt in continuare in spital, iar starea lor este buna. Doi dintre ei au fost mai grav, pentru ca au ajuns la spital cu lipsa de oxigen. Toti sunt acum constienti, insa in urma celor intamplate vor avea nevoie de consiliere psihologica in spital, pentru a nu aparea probleme emotionale”, a afirmat medicul Catalina Ionescu.

Pe de alta parte, politistii continua ancheta inceputa vineri imediat dupa producerea incidentului.

Autoritatile nu au stabilit, deocamdata, daca elevii s-au inspirat din jocul Balena Albastra, aparut pe retelele de socializare din Rusia, un joc periculos soldat cu moartea a peste o suta de tineri.

Totusi, mai multi colegi ai elevilor care au participat la jocul pus in practica vineri la scoala din Iasi spun ca au auzit de la o alta adolescenta implicata in incident ca ar fi vorba despre jocul Balena Albastra.

Medicul Catalina Ionescu sustine ca a stat de vorba cu copiii care au ajuns in spital si ca acestia ar fi dat de inteles ca nu s-ar fi inspirat din jocul aparut in Rusia.

Ce s-a intamplat in Iasi

Vineri, 4 fete si un baiat din Iasi - toti de 12-13 ani - si-au tinut respiratia cat au putut de mult, dupa ce au fost provocati, se pare, de un coleg. In cateva zeci de secunde insa, au lesinat, iar in cadere, unii dintre ei s-au lovit la cap. Ulterior au fost preluati de ambulante.

Cei cinci copii au fost gasiti de profesorul de serviciu cazuti in sala de clasa. Disperat, dascalul a cerut imediat ajutor la 112.

Gabriel Gavriluta, director Scoala "Veronica Micle" Iasi: "In scoala, in pauza, mai multi elevi au facut un concurs cine isi tine mai mult respiratia. O parte au intrat in stare de inconstienta, alti au facut atacuri de panica."

Asistenta medicala a venit intr-un suflet si i-a scos in curte, la aer. De acolo au fost preluati de ambulante.

Cristina Spiridon, asistenta medicala a scolii: "Erau palizi, au fost scosi pe bancile scolii, afara. Baietelul imi spunea, dupa ce si-a revenit, ca nu vrea sa moara. Imi era mila de el si l-am mangaiat pe obraz si i-am zis ca merge la spital si ca isi va reveni."

Colegii victimelor au povestit ca la mijloc a fost vorba despre un joc.

"S-au jucat intre ei, s-au strans, si-au oprit respiratia si au lesinat", spune paznicul scolii.

Parintii celor implicati au primit vestea de la politistii si
s-au speriat ingrozitor.

"Fiica mea nu vorbeste... Sta cu capul intr-o parte si plange", spune una din mame.

Prof. dr. Tamara Solange-Rosu, purtator de cuvant al Spitalului Sf. Maria Iasi: "Si-au tinut respiratia un timp destul de mare si alti colegi i-au strans in brate. Au cazut, s-au lovit la cap. Vor fi internati sub supraveghere."

Din fericire, copiii sunt in stare stabila insa incidentul este anchetat atat de politie cat si de inspectoratul scolar.

Surse medicale: Copii ar fi jucat "Balena Albastra"

Surse din randul medicilor spun ca elevii ar fi pus in practica o varianta a jocului ”Balena Albastra”, lansat in Rusia si din cauza caruia s-ar fi sinucis peste 130 de adolescenti, in timp ce surse din Politie, care a deschis o ancheta, afirma ca ar fi vorba doar despre o idee lansata de unul dintre copii.

Copiii, patru fete si un baiat cu varste de 12 si 13 ani, invata la Scoala generala ”Veronica Micle” din Iasi, incidentul petrecandu-se vineri, intr-o pauza, cand elevii au decis sa participe la un joc periculos, testandu-si rezistenta fara a respira.

Potrivit medicilor, in timp ce elevii isi tineau respiratia, altii colegi ii strangeau in brate. Copiilor, insa, li s-a facut rau, fiind transportati la Spitalul de copii ”Sfanta Maria” din Iasi.

"La comanda unui coleg, elevii implicati in joc si-au tinut respiratia, avand mainile incrucisate pe piept, in timp ce alti colegi ii strangeau in brate. Au cazut, unii au lesinat, s-au lovit si la cap. Au fost adusi cu ambulantele la spital", a declarat, pentru News.ro, medicul Catalina Ionescu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii ”Sfanta Maria” din Iasi.

Surse din randul medicilor afirma ca elevii ar fi decis sa puna in practica o varianta a jocului Balena Albastra. Pe de alta parte, surse din cadrul Politiei iesene spun ca nu ar fi vorba despre acest joc, ci despre o idee lansata de unul dintre elevi.

Politistii au demarat cercetari in acest caz. Totodata, conducerea scolii ”Veronica Micle” a decis sa se intruneasca de urgenta consiliul profesoral al unitatii de invatamant pentru a lua discutie acest incident.

Jocul online ”Balena Albastra” a fost lansat in Rusia si din cauza acestuia s-ar fi sinucis peste 130 de adolescenti. Saptamana trecuta, trei tineri din Chisinau au murit dupa ce s-au aruncat in gol. Doi dintre ei, in varsta de 15 si 16 ani, au sarit de pe o cladire cu 18 etaje, iar autoritatile ar fi gasit dovezi pe paginile lor de socializare ca ar fi participat la jocul ”Balena Albastra”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tanar s-a aruncat de pe o cladire cu 14 etaje.

Jocul impune celor care participa sa indeplineasca mai multe misiuni teribile, care pot ajunge pana la a se arunca de pe acoperisuri.

Politia Romana desfasoara o companie de informare privind jocurile video si riscurile la care sunt supusi copiii

Purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Ramona Dabija, a declarat, vineri, pentru News.ro ca in prezent este in desfasurare o campanie de informare privind jocurile video, in conditiile in care in tarile vecine, in special in cele in care se vorbesc limbi slave, exista cazuri de adolescenti care s-au sinucis in urma unor jocuri gasite pe internet.

Ea a precizat ca in Romania nu s-au inregistrat astfel de cazuri pana in prezent. ”Prieteniile din lumea virtuala pot fi fatale”, a mentionat Ramona Dabija, care a adaugat ca trebuie atrasa atentia parintilor cu privire la jocurile video de pe internet si la pericolul la care sunt expusi copiii.

Dabija a mai spus ca angajatii Politiei Romane desfasoara deja activitati de prevenire a riscului la care sunt supusi copiii in general, punandu-se insa accent pe pericolul reprezentat de jocurile video de pe internet. Aceste actiuni au loc in scoli, in teatre, in parcuri, iar de saptamana viitoare se vor extinde si in gari, pe strazi sau in aeroport.

La discutiile cu copiii participa, pe langa angajati ai Politiei Romane, psihologi si ofiteri de la criminalitate cibernetica. Un astfel de joc online este ”Balena Albastra”, lansat in Rusia si din cauza caruia peste 130 de adolescenti s-ar fi sinucis.

Saptamana trecuta, trei tineri din Chisinau au murit dupa ce s-au aruncat in gol. Doi dintre ei, in varsta de 15 si 16 ani, au sarit de pe o cladire cu 18 etaje, iar autoritatile ar fi gasit dovezi pe paginile lor de socializare ca ar fi participat la jocul ”Balena Albastra”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tanar s-a aruncat de pe o cladire cu 14 etaje. Jocul impune celor care il practica sa indeplineasca mai multe provocari, care pot ajunge pana la a se arunca de pe acoperisuri.

Vineri, cinci elevi de la o scoala generala din municipiul Iasi au ajuns la spital, dupa ce au lesinat in timp ce jucau, intr-o pauza, un joc ce presupunea sa isi tina respiratia. Surse din randul medicilor spun ca elevii ar fi pus in practica o varianta a jocului ”Balena Albastra”, in timp ce surse din Politie, care a deschis o ancheta in acest caz, afirma ca ar fi vorba doar despre o idee lansata de unul dintre copii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Copiii agresati la scoala sau bullying-ul, fenomen la nivel mondial. Cum trebuie sa reactioneze parintii
Copiii agresati la scoala sau bullying-ul, fenomen la nivel mondial. Cum trebuie sa reactioneze parintii

Cativa adolescenti ne povestesc despre cum sunt agresati de colegi si de profesori. Bullying-ul este un fenomen la nivel mondial. Iar noi cautam cateva solutii pentru a-l combate, alaturi de un psiholog.

Pe jos, printre TIR-uri, asa sunt nevoiti sa mearga la scoala unii elevi din Romania anului 2017. Explicatia autoritatilor
Pe jos, printre TIR-uri, asa sunt nevoiti sa mearga la scoala unii elevi din Romania anului 2017. Explicatia autoritatilor

Se intampla intr-o localitate din judetul Dambovita, unde zeci de copii isi pun vietile in primejdie in fiecare zi.

Generatia condamnata la neajunsuri. Concluzie ingrijoratoare a sociologilor care timp de 4 ani au urmarit familiile de la sat
Generatia condamnata la neajunsuri. Concluzie ingrijoratoare a sociologilor care timp de 4 ani au urmarit familiile de la sat

Unul din doi copii se naste si creste in risc de saracie, iar asta urca Romania pe un rusinos loc fruntas in Europa.

O femeie l-a incurajat pe fiul ei cel mic sa isi omoare fratele. Pedeapsa uriasa pe care a primit-o mama celor doi baieti
O femeie l-a incurajat pe fiul ei cel mic sa isi omoare fratele. Pedeapsa uriasa pe care a primit-o mama celor doi baieti

O femeie din Anglia care si-a incurajat fiul sa-l omoare pe fratele lui mai mare a fost condamnata la 17 ani de inchisoare.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.