Expert în egalitatea de șanse, în firme. ”De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?”

×
Codul embed a fost copiat

Firmele cu cel puțin 50 de salariați ar putea avea în doi ani, pe lângă secretar, contabil sau IT-ist și un expert în egalitatea de șanse.

Premierul a anunțat că va introduce obligația ca instituțiile și firmele să aibă un astfel de responsabil.

Șefa ''Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați'' spune însă că fiecare instituție decide dacă angajează un asemenea expert.

Expertul în egalitatea de şanse ar trebuie să se ocupe de femeile plătite mai prost decât bărbaţii din aceeaşi funcţie sau de cazurile de hărţuire, inclusiv sexuală. Tot el trebuie să vegheze să nu fie un mediu ostil la muncă.

Tanar: "Cred că este mai bine să lăsăm la nivelul angajaţilor să vorbească între ei, să comunice, să-şi dezvolte simţul comunicării decât să vină un om să le spună ce să facă, pentru asta există un psiholog''.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Iniţial, Viorica Dancila, prima femeie premier a anunţat obligaţia de a angaja un expert.

Viorica Dăncilă: "Vom introduce OBLIGAŢIA persoanelor juridice din sistemul public şi privat care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de sanse''.

În schimb, şefa Agenţiei Naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, Graţiela Drăghici, spune că firmele pot, dar nu sunt obligate să angajeze un astfel de expert.

Graţiela Drăghici, ANES: "Legea e foarte clară. Expertul poate atrage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? Pentru că sunt, dar foarte puține. De ce un barbat nu poate fi om de servici?”

În prezent, angajaţii care se consideră discriminaţi pot solicita ajutorul organizaţiilor sindicale sau se pot adresa direct instanţei şi pot cere despăgubiri.

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi are şi un ţel. Concret, până în 2020 70% din 1680 de instituţii publice naţionale şi locale trebuie să aibă deja angajat un expert sau tehnician în egalitatea de şanse.

Ca acest lucru să fie posibil, şefa Direcţiei spune că angajaţii trebuie să fie instruiţi timp de doi ani, aceştia trebuie să urmeze cursuri de formare în universităţi de profil şi nu sunt gratuite.

Agenţia Naţională pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi funcţionează în ţara noastră din 2014. În instituţie lucrează 50 de persoane dintre care 20 sunt consilieri. Iar bugetul de salarii pentru cei care lucrează aici depăşeşte 100 de mii de lei lunar. Însă puţini au auzit de activitatea şi mai ales de rezultatele Agenţiei.

Şefa instituţiei, medicul ginecolog Graţiela Drăghici, o apropiată a premierului Vasilica Viorica Dăncilă, a încercat să ne explice volumul de muncă din agenţie.

"Lupta pentru egalitate începe în sufletul tău, iar apoi trebuie să se răspândească în toată lumea", spune Graţiela Drăghici.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Raport al ONU despre inegalitatea intre sexe. Cum sunt prezentate femeile in manualele din intreaga lume. FOTO
Raport al ONU despre inegalitatea intre sexe. Cum sunt prezentate femeile in manualele din intreaga lume. FOTO

De Ziua Internationala a Femeii, Unesco a publicat un raport ce arata efectele negative ale stereotipurilor atunci cand vine vorba de femei. In manualele scolare, acestea sunt mai mereu infatisate facand treburi casnice si de prea putine ori la serviciu.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.