Difuzarea jocurilor de noroc si a emisiunilor despre viata privata la TV, in suspensie la CNA
Difuzarea jocurilor de noroc si a emisiunilor despre viata privata continua sa creeze dispute intre membrii CNA, trei dintre acestia - Narcisa Iorga, Forin Gabrea si Cristina Trepcea - refuzand sa dea un nou vot, in sedinta de marti a Consiliului.
Pe ordinea de zi a sedintei de marti a Consiliului National al Audiovizualului (CNA) figura si subiectul "discutarea amendamentelor primite la Decizia CNA nr.141/28.03.2013". Inca din debutul sedintei de marti a Consiliului, Florin Gabrea si Narcisa Iorga, membri ai CNA, au cerut eliminarea discutiilor asupra respectivelor amendamente de pe ordinea de zi, precizand ca cele doua articole vizate au fost adoptate cu unanimitate de voturi de membrii CNA, in sedinta din 28 martie.
MESAJE DE PASTE: Ce urari le poti trimite celor dragi de Paste
RETETE DE PASTE: Pasca fara aluat pentru Paste, cu branza si stafide
Potrivit lui Florin Gabrea si Narcisei Iorga, decizia adoptata atunci a fost modificata de presedintele CNA, Laura Georgescu, si a fost trimisa pe 29 martie la Monitorul Oficial, fiind publicata pe 1 aprilie fara cele doua articole. Unul dintre articolele votate de membrii CNA pe 28 martie, dar care nu a mai aparut in Decizia CNA publicata in Monitorul Oficial, prevedea ca "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 06.00 - 23.00 productii care prezinta: jocuri de noroc, asa cum sunt definite in legislatia specifica".
Un alt articol adoptat de membrii CNA pe 28 martie si care nu a mai aparut in Decizia CNA publicata in Monitorul Oficial prevedea ca: "Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate in reluare in intervalul orar 06.00 - 20.00, numai daca sunt editate pentru a respecta conditiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau conditiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploateaza aspecte imorale, indecente din viata intima a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".
Astfel, Florin Gabrea si Narcisa Iorga au spus ca ei nu vor participa la un nou vot pentru aceleasi articole deja adoptate pe 28 martie. "Noi nu votam cele doua articole, ci votam amendamentele depuse (...) Asa trebuia facut si in 28 martie, trebuia sa supun la vot doar amendamentele. Daca amendamentele picau, automat articolele treceau asa cum sunt. Amestecatura din 28 martie de a vota ba articol, ba modificare la articol, ba amendament, ca am avut toate cele trei variante, a fost neprocedurala, de la cap la coada, daca chiar vreti sa discutam pe procedura. Nu e o problema. Nu vreau sa va conving. Doar trebuie sa stiti ca se voteaza amendamentele depuse la cele doua articole ramase in dezbatere publica 30 de zile", a spus, in schimb, Laura Georgescu, presedintele CNA.
Narcisa Iorga a continuat sa ceara scoaterea de pe ordinea de zi a sedintei de marti a punctului cu discutiile amendamentelor, cerand discutarea acestora intr-o sedinta in care vor fi prezenti toti membrii CNA.
La sedinta CNA de marti nu au fost prezenti Radu Calin Cristea si Valentin Jucan, cel din urma fiind si cel care, pe 11 aprilie, i-a cerut demisia Laurei Georgescu din functia de presedinte al CNA, precizand si ca a depus la Parchet denuntul care are ca obiect falsificarea de catre aceasta a Deciziei adoptate de Consiliu (publicata in Monitorul Oficial fara cele doua articole votate de toti membrii CNA, n.r.). Narcisa Iorga a precizat ca, in cazul in care acest subiect nu va fi scos de pe ordinea de zi a sedintei de marti, atat ea, cat si Florin Gabrea nu vor participa la discutii, neasigurand asfel cvorumul.
CNA poate lua o decizie numai in prezenta a minimum 8 din cei 11 ai Consiliului, conform Legii audiovizualului. La sedinta CNA de marti, in afara de Florin Gabrea si Narcisa Iorga, au mai fost prezenti Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu. Laura Georgescu a spus ca amendamentele respective au fost puse pe ordinea de zi a sedintei de marti intrucat a expirat perioada de 30 de zile in care trebuiau supuse dezbaterii publice. In schimb, Cristina Trepcea a spus ca acest lucru nu inseamna ca cele doua articole nu pot fi discutate intr-o sedinta viitoare, la care vor participa toti membrii CNA.
RETETE DE PASTE: Obiceiuri culinare internationale pentru masa de Paste
RETETE DE PASTE: Cozonac cu stafide, nuci si cacao pentru masa de Paste
"Nu e obligatoriu sa fie discutate acum. Cele doua articole sunt deja votate (din 28 martie, n.r.). Inseamna ca un Consiliu intreg de 11 oameni... au fost 11 fraieri care si-au dat votul pentru ca dupa aceea sa fie aruncat la cos. Eu cred ca macar atata lucru putem face in onoarea noastra si in onoarea tuturor colegilor care si-au dat votul unanim la momentul respectiv, incat sa votam macar impreuna cand suntem cu totii. Si eu sustin acest lucru. Este o chestie extrem de delicata. Eu, personal, nu stiu ce o sa fac atunci", a mai spus Trepcea.
Laura Georgescu a continuat sa spuna: "Noi nu votam inca o data cele doua articole, noi votam amendamentele sosite la ele. E simplu (...) Nu votam articolele. Votam opozitia facuta la ele. Votam amendamentele sosite la cele doua propuneri de articole date prima data in 28 martie". Laura Georgescu nu a spus cine a trimis amendamente la respectivele articole si nici la ce se refera respectivele amendamente.
"Nu avem ce sa discutam despre amendamentele acelea. Cele doua articole sunt deja votate (...) Nu avem ce sa discutam in legatura cu ceva ce s-a transat deja", i-a raspuns Cristina Trepcea.
La vot, scoaterea de pe ordinea de zi a subiectului referitor la cele doua articole (difuzarea jocurilor de noroc si a emisiunilor despre viata privata) a fost sustinuta de Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Lorand Turos si Cristina Trepcea.
Intrucat si ordinea de zi, cu mentinerea respectivului subiect, nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a putea fi aprobata, membrii CNA au cazut de acord - la propunerea lui Lorand Turos - sa discute mai intai toate subiectele ordinii de zi si la urma subiectul celor doua articole.
Dupa ce toate celelalte subiecte de pe ordinea de zi a sedintei de marti a CNA au fost epuizate, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Cristina Trepcea si-au mentinut punctul de vedere si nu au dorit sa discute subiectul referitor la cele doua articole, fapt pentru care sedinta a fost suspendata.
Totodata, Laura Georgescu a spus ca subiectul va fi discutat in urmatoarea sedinta a CNA, pe 7 mai, de la ora 12.00. Dupa suspendarea sedintei CNA de marti, Cristina Trepcea a precizat ca se simte "rupta in doua".
"Pe de o parte, mi-e foarte greu sa particip la vot, la votarea unor articole care, din punctul meu de vedere, au fost deja votate. Participarea la un astfel de vot practic este in dezacord cu convingerea mea profunda, de nediscutat ca acele doua texte au fost deja votate. Deci orice fel de repunere la vot este inutila si caraghioasa. Asa ca participarea mea la un astfel de vot ar fi si ea caraghioasa si este impotriva convingerilor mele si chiar a declaratiilor mele. Pe de alta parte, eu am un interes foarte mare ca textul care se refera la emisiunile imorale, difuzate chiar si cu acordul persoanei care este calcata in picioare la televizor, sa nu ajunga pe post. Si, daca ma gandesc in primul rand la interesul public, as face orice ca acel text sa intre in vigoare. Asa ca pur si simplu nu stiu ce sa fac. Sa-mi incalc principiile sau sa nu-mi incalc principiile, asta este pozitia in care ma gandesc in momentul asta", a declarat Cristina Trepcea.
Ea a spus ca nu are convingerea ca vor trece de acest nou vot articolele care au fost deja votate. "Pentru ca, daca ar fi fost cu adevarat interesul ca ele sa treaca, ar fi fost deja in Monitorul Oficial", a spus Trepcea.
Cristina Trepcea a mai spus ca o intereseaza foarte tare articolul care prevede ca "Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate in reluare in intervalul orar 06.00 - 20.00, numai daca sunt editate pentru a respecta conditiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau conditiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploateaza aspecte imorale, indecente din viata intima a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".
Acest articol a fost, de altfel, propunerea facuta de Cristina Trepcea in sedinta din 28 martie, cand a si fost adoptat cu unanimitate de voturi de membrii CNA. "A fost propunerea mea. Ea insa a suferit modificari pe care ni le-a recomandat juristul nostru chiar atunci in sedinta, in asa fel incat formularea sa fie perfect articulata ca sa acopere golul care se gaseste in momentul asta in lege (Legea audiovizualului, n.r.) (...) Pe mine ma intereseaza sa apar demnitatea persoanei care se uita la televizor. Eu nu am nicio sansa fara acest articol sa apar demnitatea persoanelor care se uita la televizor. Uitandu-ma la ceea ce a aparut in punctul de vedere al celor doi radiodifuzori care au contestat textele noastre - este vorba de TVR la capitolul jocuri si de trustul Intact si la jocuri si la emisiuni (despre viata intima, n.r.) - ceea ce ei au in vedere sunt doar persoanele care sunt la televizor. Nimanui nu-i pasa de persoanele care se uita la televizor. Noi, CNA, avem o datorie fata de public, iar acest nou text de lege ne ajuta sa ne facem datoria fata de public, adica sa aparam si publicul, nu doar persoanele care nu au decat sa vrea sa se dea in stamba la televizor, dar sa nu se dea in stamba atata vreme cat majoritatea oamenilor se uita la televizor. Dupa 24.00, ca si programele incadrate cu «18» (interzise persoanelor cu varsta mai mica de 18 ani, n.r.), ei macar stiu la ce sa se astepte si, daca sunt puternici, n-au decat sa se uite", a spus Trepcea.