Ce salariu are un procuror din România. Care este diferența dintre un procuror șef și un procuror stagiar

Salariu procuror
Shutterstock

Meseria de procuror este extrem de importantă, așadar, este și bine plătită. Iată câte tipuri de procurori există în România, dar și ce indemnizație lunară primesc aceștia.  

În România, există două categorii de procurori:

·       Procurorii civili, responsabili de investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor comise de civili.

·       Procurorii militari, responsabili de investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor comise de personalul militar.

Câte tipuri de procurori sunt în România

La nivel național, există următoarele categorii de procurori:

Citește și
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

·       Procurorul General al României (șeful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție).

·       Procurorul Șef (șef al Direcției Naționale Anticorupție – DNA - și al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - DIICOT).

·       Procurorii Generali (șefi ai Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel).

·       Prim-procurori (șefi ai Parchetelor de pe lângă tribunale și judecătorii).

·       Procurorii șefi de secție (șefi ai secțiilor interne ale Parchetelor).

·       Procurorii șefi de serviciu (șefi ai serviciilor interne ale Parchetelor).

·       Procurorii șefi de birou (șefi ai birourilor interne ale Parchetelor) și

·       Procurorii (procurorii înșiși, care au atribuții specifice în cadrul parchetelor).

Organizare

În România, în cadrul Ministerului Public, funcționează următoarele categorii de parchete:

·       Parchete de pe lângă curțile de apel, tribunale, tribunale pentru minori și familie și judecătorii.

·       Parchete de pe lângă instanțele militare.

Ierarhia instituțională a parchetelor este organizată astfel, conform E-justice.europa.eu:

·       Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Parchetul General) este în vârful ierarhiei și este condus de Procurorul General al României. Acesta coordonează activitatea celor 15 curți de apel.

·       Parchetele de pe lângă curțile de apel coordonează activitățile celor 43 de tribunale, inclusiv tribunalul specializat în materie de minori și familie. Fiecare dintre aceste parchete este condus de un procuror general.

·       Parchetele de pe lângă tribunale coordonează activitățile celor 176 de judecătorii funcționale, iar fiecare parchet de acest tip este condus de un prim-procuror.

·       Parchetele de pe lângă cele 176 de judecătorii funcționale reprezintă primul grad de jurisdicție în ierarhie și sunt conduse de prim-procurori.

În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, există două structuri specializate separate:

·       Direcția Națională Anticorupție (DNA), responsabilă cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție, condusă de un procuror șef.

·       Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), responsabilă cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism, condusă de un procuror șef sub coordonarea Procurorului General al României.

Urmărirea penală în cazurile de fapte penale comise de militari se desfășoară în cadrul parchetelor militare, care au statutul de unități militare. Aceste parchete activează în apropierea tribunalelor militare, Tribunalului Militar Teritorial București și Curții Militare de Apel București.

Ce salariu are un procuror în România

În luna aprilie a anului 2023, procurorul general al României, Alex Florența, a emis Ordinul nr. 551, prin care s-a decis ca salariile procurorilor din PICCJ (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), parchetele de pe lângă curțile de apel, parchetele de pe lângă tribunale și parchetele de judecătorii să fie calculate retroactiv, începând cu anul 2018, pe baza unei valori de referință sectoriale (VRS) de 605,225 lei, în loc de 484,18 lei, așa cum prevedea Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Legea salarizării unitare).

Ca urmare, cel mai mare salariu va fi cel al Procurorului General al României, variind între 39.358 lei brut și 49.096 lei brut. Mai exact, un Procuror General al României cu o experiență de peste 20 de ani în magistratură va avea un venit de 49.096 lei brut, ceea ce înseamnă 28.721 lei net, aproximativ 5.800 euro. Un procuror prim-adjunct va avea un salariu cuprins între 37.720 de lei și 47.051 de lei. Menționăm că salariile diferă în funcție de gradație și vechime.

Salariile procurorilor variază în funcție de gradul lor în sistemul judiciar și de nivelul de experiență acumulat. Iată câteva exemple, potrivit Lege5.ro:

·       Un procuror cu grad de judecătorie, având între 0 și 3 ani de experiență, câștigă lunar 11.929 lei net. În cazul unei experiențe de peste 20 de ani, indemnizația lunară ajunge la 16.429 lei net.

·       Un procuror cu grad de tribunal sau judecător militar la tribunalul militar câștigă, în funcție de experiență, între 18.905 lei net lunar și 21.429 lei net lunar, la un nivel de experiență de peste 20 de ani.

·       Un procuror cu grad de curte de apel câștigă, în funcție de experiență, între 19.810 lei net lunar și 21.905 lei net lunar.

·       Un procuror cu grad de PICCJ (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție) are o indemnizație lunară cuprinsă între 20.786 lei net lunar, dacă are o experiență cuprinsă între 8 și 10 ani, și 25.000 de lei net lunar, dacă are o experiență de peste 20 de ani.

La polul opus, cele mai mici salarii din parchete vor fi cele ale procurorilor stagiari, cuantumul fiind identic cu cel al judecătorilor stagiari.

Ce salariu are un procuror stagiar

Potrivit Luju.ro, un procuror stagiar proaspăt intrat in sistem va avea un venit de 11.949 lei brut, adică 6.990 lei net, echivalentul a circa 1.400 euro. De asemenea, un procuror stagiar cu gradația 5 va primi un salariu de 14.162 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Județul unde zilierii primesc 100 euro/zi. ”Cei de afară să se întoarcă în România. Acolo ești sclav. Aici ești respectat”
Județul unde zilierii primesc 100 euro/zi. ”Cei de afară să se întoarcă în România. Acolo ești sclav. Aici ești respectat”

O fermă din Vaslui își plătește zilierii și cu 100 de euro pe zi, la culesul cireșelor, singura condiție fiind să strângă cât mai multe fructe. Oamenii sunt încântați și le spun celor din afară să se întoarcă în România, pentru că aici sunt respectați.

 

Europa, cel mai dramatic declin al drepturilor muncitorilor: ”Democrația este în pericol”. România, singura rază de speranță
Europa, cel mai dramatic declin al drepturilor muncitorilor: ”Democrația este în pericol”. România, singura rază de speranță

Cea mai dramatică prăbușire a drepturilor muncitorilor se înregistrează în Europa, unde situația e atât de gravă, încât se consideră că însăși ”democrația se află în pericol”. Suprinzătoarea rază de speranță vine din România.

 

„Ziua Părinţilor de Îngeri”. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții au acces la consiliere psihologică gratuită
„Ziua Părinţilor de Îngeri”. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care părinții au acces la consiliere psihologică gratuită

„Ziua Părinţilor de Îngeri", care comemorează copiii decedaţi la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, va fi marcată pe 15 octombrie.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.