Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Zilele libere primite de tati la nasterea unui copil s-ar putea dubla in curand

Embed:

La nasterea unui copil, tatii se vor putea bucura de 10 zile de concediu. Ideea dublarii numarului de zile libere pentru parinti vine de la un senator si are sustinerea tuturor alesilor.

Este nevoie de timp ca parintii sa isi inregistreze copilul, spun parlamentarii, iar mamele au nevoie de soti ca sa depaseasca depresia cauzata in multe cazuri de nasterea copilului.

In loc de cinci zile, cat au acum, parlamentarii s-au gandit ca tatilor le-ar prinde bine 10 zile de concediu. In acest timp, se vor putea bucura de bebelus, dar vor fi si ocupati sa declare nasterea si sa isi externeze sotiile.

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "10 zile nu e un capat de tara nici pentru bugetul tarii, nici pentru o administratie sau altceva"

Concediul se acorda la cerere, in primele doua luni de la nasterea copilului, iar de libere se vor bucura nu doar cei care sunt parinti pentru prima data, asa cum prevedea legea pana acum. Legiuitorul nu a facut diferenta nici intre copiii nascuti din parinti casatoriti cu acte in regula sau cei care nu si-au oficializat relatia.

Claudia Boghicevici, deputat PNL: "Modelul de crestere a copiilor in Romania s-a schimbat. Nu mai e ca acum 20 de ani. Tatal are rol activ, iar bunicii cand au si ei joburi, e nevoie de atat. Depresia postanatala e un fenomen des intalnit, dupa nastere in organismul mamei se produc modificari, si e bine ca attal sa fie suport

Cristian Pocora, deputat PNL: "Este nevoie ca si copilul sa se acomodeze cu tatal, si tatal cu copilul, si mama are nevoie de mai mult ajutor in aceasta perioada"

Timp de 10 zile, cat este concediul, contractul de munca al proaspetilor tati se suspenda, iar banii, adica echivalentul salariului din acea perioada, trebui sa ii plateasca statul, fara ca sumele sa fie plafonate.

Legea a fost adoptata de senatori, iar deputatii isi vor da votul final in cateva saptamani.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 2 Martie 2016
Citeste mai multe despre: concediu paternal, tati, zile libere, lege,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed